Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:14 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești

ro

07 Jan, 2016 10:02 1582 Marime text
 
Conform raportului bianual „Global Economic Prospects” publicat de instituția financiară internațională, Banca Mondială și-a îmbunătățit estimările privind avansul economiei românești în 2015 până la 3,6%, față de 3% cât estima în luna iunie a anului trecut.  
 
În același timp, Banca Mondială și-a îmbunătățit și prognozele pentru acest an. Astfel, economia românească urmează să înregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât estimările din luna iunie a anului trecut.
 
Prognozele pentru 2017 au fost și ele îmbunătățite cu 0,6 puncte procentuale, până la 4,1%.
 
Instituția financiară internațională susține că o accelerare a ritmului de creștere va depinde de sprijinirea relansării investițiilor, care rămân la un nivel inferior celor de dinaintea crizei. În multe țări investițiile publice sunt constrânse de spațiul fiscal limitat iar investițiile private sunt afectate de faptul că firmele se străduiesc să-și rezolve problema datoriilor. În statele membre UE (Bulgaria și România) investițiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene însă capacitatea de absorbție rămâne o problemă.
 
„Deși au fost înregistrate progrese în unele țări, nivelul ridicat al creditelor bancare neperformante rămâne o sursă de îngrijorare pentru stabilitatea financiară în Albania, Bulgaria, România și Serbia”, precizează reprezentanții Băncii Mondiale.
 
Banca Mondială avertizează că un eventual declin cu un punct procentual al creșterii în Turcia ar reduce creșterea înregistrată de Bulgaria și România cu 0,5 respectiv 0,2 puncte procentuale în următorii doi ani.
 
Pe ansamblu, Banca Mondială estimează că avansul economiei mondiale va fi de 2,9% în acest an, în loc de un avans de 3,3% cât preconiza în luna iunie 2015, fiind afectat de performanțele slabe ale marilor economii emergente. În plus, creșterea economiei mondiale în 2015 a fost mai mică decât estimările, iar activitatea economică a fost afectată de scăderea prețurilor la materii prime, schimburile comerciale și fluxurile de capital modeste precum și episoadele de volatilitate financiară, notează agerpres.ro. 



Sursa foto: bzi.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii