Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Banca Centrală a Turciei a redus dobânda de politică monetară pentru a sprijini creşterea economiei şi angajările

ro

18 Aug, 2022 16:30 1213 Marime text
Bani Foto Pixabay
  • Joi, după anunţarea deciziei, lira turcească s-a depreciat cu 1% faţă de dolar, conducând declinul monedelor de pe pieţele emergente.

Banca Centrală a Turciei a redus joi surprinzător dobânda de politică monetară, pentru a sprijini creşterea economiei şi angajările, pe fondul sporirii riscurilor geopolitice, chiar dacă în iulie inflaţia a atins aproape 80%, transmite Agerpres.

Comitetul de politică monetară de la Banca Turciei, condus de guvernatorul Sahap Kavcioglu, a redus dobânda de referinţă de la 14%, la 13%.

„Este important ca în continuare condiţiile financiare să sprijine avansul producţiei industriale şi tendinţele pozitive de pe piaţa forţei de muncă, într-o perioadă de sporire a incertitudinilor privind creşterea economiei globale şi a escaladării tensiunilor geopolitice. Prin urmare, Comitetul de politică monetară a decis reducerea dobânzii cu 100 de puncte de bază, evaluând că acest nivel al dobânzii este adecvat conform actualelor perspective", se arată în comunicatul Băncii Turciei.


Spre deosebire de teoriile economice clasice, preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este de părere că dobânzile ridicate favorizează inflaţia şi, în consecinţă, în perioada septembrie - decembrie anul trecut a forţat Banca Turciei să reducă dobânda de referinţă de la 19% până la 14%, ceea ce a provocat o gravă depreciere a lirei turceşti.

Joi, după anunţarea deciziei, lira turcească s-a depreciat cu 1% faţă de dolar, conducând declinul monedelor de pe pieţele emergente.

Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, la care s-a adăugat o nouă depreciere de 26% de la 1 ianuarie 2022 şi până în prezent, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Piaţa bursieră din Turcia a înregistrat joi un declin de 1%, în timp ce titlurile băncilor au scăzut cu 2,9%.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii