Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:57 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Întrevedere între premierul Marcel Ciolacu și Marina Wes, director regional al Băncii Mondiale pentru Uniunea Europeană

ro

07 Sep, 2023 20:24 856 Marime text
  • Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, 7 septembrie 2023, o întrevedere, la Palatul Victoria, cu o delegație a Băncii Mondiale (BM) condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană, în contextul pregătirilor pentru următorul Cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework - CPF) cu instituția financiară internațională.

Premierul Marcel Ciolacu a avut astăzi, 7 septembrie 2023, o întrevedere, la Palatul Victoria, cu o delegație a Băncii Mondiale (BM) condusă de Marina Wes, director regional pentru Uniunea Europeană, în contextul pregătirilor pentru următorul Cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework - CPF) cu instituția financiară internațională, transmite un comunicat din partea .

Șeful Guvernului a felicitat-o pe doamna Marina Wes pentru preluarea mandatului actual în cadrul BM și i-a urat mult succes pe durata acestuia. De asemenea, i-a mulțumit pentru mesajul de susținere și solidaritate transmis după tragedia de la Crevedia, cu această ocazie exprimându-și aprecierea pentru asistența pe care Banca Mondială o acordă României în domeniul situațiilor de urgență și în ceea ce privește construirea de centre de tratament pentru arși.

„Ne exprimăm interesul pentru continuarea și întărirea cooperării, inclusiv în ceea ce privește susținerea acțiunilor orientate spre îndeplinirea măsurilor asumate prin reforme sectoriale, cum ar fi reforma pensiilor”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România.


Prim-ministrul a salutat, de asemenea, implicarea Grupului Băncii Mondiale în regiune și, în particular, în România, prin punerea la dispoziție de expertiză și resurse financiare destinate asigurării, în condiții avantajoase, a finanțării nevoilor de lichidități ale bugetului, concomitent cu sprijinirea implementării reformelor structurale, inclusiv cele avute în vedere prin PNRR.

Legat de menținerea echilibrelor macroeconomice în contextul actualei dinamici geopolitice cu implicații de natură economică, necesitând eforturi susținute și coordonate la nivelul autorităților, inclusiv cu celelalte state din regiune, premierul Marcel Ciolacu a arătat că Guvernul României este în dialog cu Comisia Europeană, pentru a stabili de comun acord abordarea optimă. Cu acest prilej, șeful Executivului a apreciat preocuparea Grupului Băncii Mondiale în ce privește alinierea acțiunilor sale cu cele întreprinse la nivelul Comisiei Europene și asigurarea complementarității cu acestea.

Totodată, premierul Ciolacu a arătat că definirea opțiunilor de politici în următorul Cadru de parteneriat de țară trebuie să aibă în vedere rezultatele unui dialog și unei consultări publice cât mai largi, corelate cu obiectivele definite în  programul de guvernare și cele urmărite de  România în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Oficialii Băncii Mondiale au evidențiat colaborarea strânsă cu ministerele partenere din România, au apreciat succesele țării noastre și au reiterat intenția de aprofundare a colaborării pentru o Românie incluzivă, ecologică, prosperă și rezilientă.

Alături de premierul Marcel Ciolacu, la reuniune au fost prezenți Marcel Boloș, ministrul finanțelor, Adrian Câciu, ministrul investițiilor și proiectelor europene, și Simona Bucura-Oprescu, ministrul muncii și solidarității sociale.

Din delegația condusă de doamna Marina Wes au mai făcut parte Anna Akhalkatsi, director de țară pentru Romania și Ungaria, Reena Badiani-Magnusson, șef al programului pentru creștere echitabilă, finanțe și instituții, și Rafael de Hoyos, șef al programului pentru dezvoltare umană.

 

Informații suplimentare:


Banca Mondială (BM) este o instituţie financiară internaţională înfiinţată în1944, care reuneşte 189 ţări membre, responsabile de modul în care este finanţată instituţia şi de alocarea fondurilor. Țările membre sunt reprezentate de un Consiliu al Guvernatorilor, care este decidentul final în ceea ce privește politicile BM. Poziţia de guvernator al României la Banca Mondială este deţinută de ministrul finanțelor, iar cea de guvernator supleant - de viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR).

BM acordă împrumuturi cu dobândă redusă, credite fără dobândă şi grant-uri (credite nerambursabile) ţărilor în curs de dezvoltare. De asemenea, este unul dintre cele mai importante organisme internaţionale de finanţare a programelor în domeniile sănătăţii, învăţământului, luptei împotriva HIV/SIDA, protecţiei mediului şi a programelor de reducere a datoriei ţărilor sărace.

Misiunea sa actuală este de eradicare a sărăciei extreme şi de promovare a prosperităţii într-un mod unitar.

Instituţia este reprezentată în România prin intermediul Biroului Băncii Mondiale în România, deschis la București în 1991, şi Biroului Corporaţiei Financiare Internaţionale.

Activităţile din România ale instituţiilor care fac parte din grupul Băncii Mondiale se desfăşoară în baza unui cadru de parteneriat de țară (Country Partenrship Framework - CPF), care constituie un instrument de analiză, urmărire şi evaluare a eficacităţii programelor de ţară. Actualul CPF acoperă perioada 2019-2023 şi are drept obiectiv general crearea unor instituţii potrivite pentru o Românie prosperă şi inclusivă, cu trei domenii principale de interes:

  • unificarea decalajelor socio-economice, prin crearea de oportuniţăţi pentru cei mai săraci 40% din populaţie,

  • dezvoltarea de oportunităţi pentru companii,

  • şi consolidarea capacităţii de a gestiona şocuri.


Ultimele proiecte majore din România în care Banca Mondială este implicată vizează consultanța acordată guvernului pentru reforma sistemului de pensii și pentru revizuirea cadrului fiscal, a încheiat sursa citată.


Citește și:
Programul Premierului Marcel Ciolacu pentru vineri, 8 septembrie 2023

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii