Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie Ferekides (sec. V î H.) - „Genealogii” (galerie foto)

ro

28 Dec, 2019 00:00 3387 Marime text

Scriitorul grec Ferekides/Ferecide (Atena/sec. V î. H.) a menţionat Istros/Dunărea şi pe sciţi în lucrarea „Genealogii”.


Cetăţean al polis-ului. Atena, Ferekide a fost unul din pionierii prozei greceşti.




În 454 î. H. a scris „Genealogii”, lucrare în zece cărţi, din care s-au păstrat câteva fragmente (Fr. 174) în lucrarea Stromata/Diverse (V, 8, 44) a teologului creştin Clement din Alexandria Egiptului (sec. II).


În această scriere referitoare la miturile originilor zeilor şi familiilor aristocrate, Ferecide menţioneză Istros/Dunărea în contextul expediţiei din 513 î. H. a regelui persan Darius I împotriva sciţilor din stepele din nordul Pontos Euxinos/Mării Negre (Ucraina): „(2) Se spune că şi Idanthuras, regele sciţilor, după cum povesteşte Ferecide din Syros, a trimis, ca simbol, lui Darius, care trecuse Istrul şi ameninţa cu război, în loc de scrisoare, un şoarece, o broască, o pasăre, o săgeată şi un plug. (3) Toţi erau încurcaţi – cum era şi firesc – în privinţa înţelesului acestor simboluri; cel mai mare general, Orontopatas, spunea că sciţii vor preda puterea, tălmăcind şoarecele prin locuinţe, broasca prin ape, pasărea prin aer, săgeata prin arme şi plugul prin ţinutul lor. (4) Xiphodres, în schimb, a dat un alt înţeles; El a spus: Dacă nu ne vom înălţa în văzduh ca păsările, ori nu ne vom ascunde ca şoarecii sub pământ, orei ca broaştele sub apă, nu vom putea scăpa de săgeţile lor, căci nu suntem stăpâni în această ţară.





Ferecide din Scyros, care trăise în sec. VI î, H., este confundat de Clement cu Ferecide din Atena. Expediţia anticitică a lui Darius I a fost relatată pe larg de contemporanul lui Ferecide, Herodot din Halicarnas (Asia Mică), considerat „părintele istoriei”.
Istros fusese menţionat şi de scriitorii greci Hesiod, Hecateu, Pindar, Simonide, Eschil şi Sofocle. Sciţii nomazi din familia de popoare indoeuropene fuseseră amintiţi şi de Pindar, Simonide şi Sofocle.



 

Bibliografie cronologică


FELIX JACOBY (ed.), Die Fragmente der griechischen Historiker, Weidman, Berlin, I, 1923, p. 102.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., Bucureşti, 1964.. (IX. Ferecide din Atena)


Despre Marius Teja
Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.

 
Citeşte şi:

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie - Ellanikos (490 î. H. - 406 î. H.): „Întemeieri de neamuri și orașe”, „Obiceiuri barbare” (galerie foto)
 


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari