Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 16 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria Dobrogei - Bibliografie - Ellanikos (490 î. H. - 406 î. H.) „Întemeieri de neamuri și orașe”, „Obiceiuri barbare” (galerie foto)

ro

19 Dec, 2019 00:00 3535 Marime text

Logograful grec Ellanikos/Hellanicos (sec. V. î. H.) a menționat în „Întemeieri de neamuri și orașe” și „Obiceiuri barbare” pe traci și rolul lui Zamolxis în religia geților.
Hellanicos s-a născut în polis-ul grec Mitilene din insula Lesbos din Marea Egee și a trăit, cu aproximație, în perioada 480 î. H. – 406 î. H.

În călătoriile sale, el a cules mituri și legende pe care le-a grupat în operele sale pe criteriul cronologic sau cel geografic. Alături de Hecataios, face parte din categoria logografilor, autori care l-au precedat pe Herodot  (sec. V î. H.), „părintele istoriei”.


Lucrările sale s-au păstrat fragmentar în operele unor scriitori ulteriori. Într-un fragment din „Întemeieri de neamuri și orașe” (Fr. 66), păstrată în opera literatului grec Athenaios (X, 47, C) din sec. II, Hellanicos amintește un obicei alimentar al tracilor din familia de popoare indoeuropene: „Ei beau bere făcută din niște rădăcini, întocmai ca tracii care beau bere făcută din orz.


Într-un fragment din lucrarea Barbarika Nomima/Obiceiuri barbare (Fr. 73) despre etnografia popoarelor din afara lumii grecești, păstrat în enciclopedia bizantină Suidas din sec. X la articolul despre Zamolxis (ET. M. 407, 45), Hellanicos menționează rolul acestuia în religia geților, ramură a tracilor: „Scitul fiind robul lui Pitagora – cum ne povestește Herodot în cartea IV (95) – înapoindu-se la el în țară a dat învățături oamenilor cu privire la nemurirea sufletului. Mnaseas spune că la geți este cinstit Cronos și că el poartă numele Zamolxis.


Hellanicos în `Obiceiuri barbare` zice [Z.] a fost un grec care a arătat geților din Tracia ritul inițierii religioase. El le spunea că nici el și nici cei din tovărășia lui nu vor muri, ci vor avea parte de toate bunurile. În vreme ce spunea toate acestea, el și-a construit o casă sub pământ, apoi – dispărând pe neașteptate din ochii tracilor – a trăit într-însă. Însă geții îi duceau dorul. În al patrulea an, a reapărut și tracii credeau tot ce le spunea.


Povestesc unii că Zamolxis a fost rob la Pitagora, fiul lui Mnesarchos, din Samos. Eliberat, a născocit acest lucruri. Dar mi se pare că Zamolxis a trăit cu mult înaintea lui Pitagora. Cred în nemurire și terizii și crobizii. Ei spun că cei morți pleacă la Zamolxis și că se vor reîntoarce. Din totodeauna ei crezut că acest lucruri sunt adevărate. Aduc jertfe și benchetuiesc ca și cum mortul se va reîntoarce.”


În sec. V î. H., coloniile grecești de pe litoralul vestic al Pontos Euxinos/Marea Neagră, ca Histria/Istria, Tomis/Constanța, Callatis/Mangalia și Dionysopolis/Balcic (Cadrilater/Bulgaria) erau în plină dezvoltare și, ca urmare, informații despre geți puteau veni și de aici.


Bibliografie cronologică


FELIX JACOBY (ed.), Die Fragmente der griechischen Historiker, Weidman, Berlin, I, 1923, p. 125-126.
GHEORGHE ȘTEFAN (redactor responsabil) /INSTITUL DE ARHEOLOGIE AL ACADEMIEI RPR, Izvoare privind istoria României, vol. I, Ed. Academiei R. P.R., București, 1964., (VIII. Hellanikos)
ION I. RUSSU, Religia dacilor, „Anuarul Institutului de Studii Clasice”, Cluj, V, 1944-1948, p. 61-139.
HORIA DUMITRU OPREA, Istoriografia greacă și elenistică (I), „Istorii regăsite”, 13 februarie 2013, https://istoriiregasite.wordpress.com/


Despre Marius Teja


Marius Virgil Teja s-a născut în judeţul Constanţa, în anul 1969. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti şi are un master în Relaţii Internaţionale, absolvit la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. A fost profesor de Istorie şi Cultură Civică, muzeograf, voluntar after school, iar în prezent, lucrează la Radio Armănamea.
 

Citeşte şi:
 

Colaborare ZIUA de Constanţa Călătorie prin istoria dobrogeană cu Marius Teja

Istoria Dobrogei - Bibliografie: Sofokleos (497 î.H. - 405 î.H.) - „Oedip rege”, „Tereu”, „Triptolem” (galerie foto)

 Galerie foto:Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii
Cele mai recente postari