Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:38 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectul Casa Verde, la final Sisteme de încălzire moderne la şcolile din Potârnichea şi Moviliţa

ro

04 Jul, 2013 00:00 2793 Marime text
Primarul din Topraisar, Gheorghe Stelian, a finalizat lucrarea de modernizare a sistemelor de încălzire de la şcoala şi de la grădiniţa din satul Potârnichea şi de la unitatea de învăţământ din satul Moviliţa. Marţi, şeful autorităţii locale a primit vizita comisiei de evaluare de la Bucureşti pentru a verifica dacă s-au respectat cerinţele proiectului. Programele de eficientizare a sistemului de încălzire s-au derulat cu fonduri europene, prin programul Casa Verde. Primarul susţine că a luat decizia modernizării sistemelor de încălzire prin programul Casa Verde pentru a scădea costurile cu asigurarea căldurii şi a apei calde în şcoli, dar şi pentru ca sistemele de încălzire să nu mai polueze, aşa cum se întâmpla până acum, fiind folosiţi cărbuni şi lemne pentru asigurarea căldurii în unităţile de învăţământ din Moviliţa şi Potârnichea. 
Cinci firme vor să construiască drumul de exploatare

Primarul Gheorghe Stelian susţine că cinci societăţi au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru amenajarea drumului de exploatare, urmând ca în două săptămâni să fie anunţat numele societăţii care va realiza investiţia. Fondurile necesare pentru realizarea drumului, în valoare de 1,5 milioane de euro, vin prin Măsura 125 - Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii, din cadrul Planului Naţional de Dezvoltare Rurală. Drumul se va întinde pe o suprafaţă de 11 kilometri şi va ocoli localitatea, fiind destinat traficului utilajelor agricole.

La grădiniţă, lucrările sunt pe ultima sută de metri

Prichindeii de la Topraisar vor învăţa de la toamnă într-un spaţiu modern şi aceasta pentru că lucrările la grădiniţă se vor încheia în câteva săptămâni. Primarul Gheorghe Stelian a precizat că au mai rămas de realizat ultimele finisaje şi de amenajat curtea unităţii preşcolare şi locul de joacă.
Prichindeii vor avea o unitate preşcolară modernă, prevăzută cu şase săli de clasă, o cameră de joacă, un cabinet medical, vestiare, grupuri sanitare şi o camera de izolare pentru copiii cărora li se depistează semne de boală la controlul medical efectuat dimineaţa, la sosire.

Unitatea preşcolară beneficiază de încăperi spaţioase şi luminoase, fiind prevăzută cu geamuri înalte. O surpriză pentru copii va fi şi modul în care s-a realizat amenajarea exterioară. Primarul comunei Topraisar a cerut constructorului ca stâlpii gardului să fie în formă de creioane colorate.
Amintim că amenajarea grădiniţei a început în anul 2008, însă până de curând clădirea s-a aflat în fază de construcţie la roşu, întrucât Guvernul nu a mai alocat fonduri pentru continuarea investiţiei. Pentru a nu se deteriora construcţia începută de Ministerul Educaţiei, primarul a decis anul acesta ca până la alocarea de noi fonduri guvernamentale Primăria Topraisar să fie cea care va suporta costurile construcţiei unităţii preşcolare, reluând lucrările la grădiniţă cu bani de la bugetul comunei.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii