Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:51 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telenovela - personal laborator vs. Synevo continua

ro

18 Feb, 2010 03:40 4079 Marime text
synevo_dan_capatana_01.jpgPrimii susţin că această concesioare reprezintă o afacere proastă pentru spital #Costurile pentru analize ar fi de două ori şi jumătate mai mari, odată cu venirea Synevo, lucru negat categoric de managerul Spitalului Judeţean #Pentru a vedea condiţiile în care lucrează personalul laboratorului Synevo Bucureşti, angajaţilor li s-a propus o excursie până acolo

Ieri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa (SCJU) a avut loc o nouă rundă de discuţii, de această dată între personalul laboratorului de analize şi managerul unităţii spitaliceşti, dr. Dan Căpăţână. Chiar dacă ambele părţi îşi doresc ca situaţia să se clarifice şi eventual să se ajungă la o decizie care să mulţumească pe toată lumea, acest lucru este departe de a se întâmpla, mai ales pentru că fiecare are propria sa variantă.

Angajaţii laboratorului spun că nu sunt de acord să fie preluaţi de Synevo şi pentru că nu au fost consultaţi cu privire la acest lucru. În plus, aceştia au plecat tare nemulţumiţi de la întâlnirea de ieri, deoarece nu le-au fost furnizate date concrete. Potrivit personalului, mare parte din timp s-a scurs cu „ridicarea în slăvi" a Synevo şi nu cu nişte explicaţii clare. Pe lângă faptul că nu vor să părăsească vechiul laborator, aceştia au şi destule argumente prin care încearcă să demonstreze că această concesionare nu este atât de profitabilă pentru SCJU Constanţa. Din datele pe care le au, la ora actuală, analizele pe care le-ar face firma Synevo ar costa spitalul de două ori şi jumătate mai mult decât în acest moment. Această informaţie este însă respinsă categoric de managerul Dan Căpăţână: „Este o mare minciună". Acesta a declarat că decizia ca laboratorul să fie concesionat s-a luat după efectuarea unui studiu de fezabilitate care a arătat că, din punct de vedere economic, este mai avantajos. La această concluzie a ajuns atât o firmă de specialitate, cât şi un expert independent. În momentul în care concesionarea ar fi scos mai mulţi bani din buzunarele spitalului, s-ar fi renunţat la acest lucru, a mai precizat dr. Căpăţână.

Pe de altă parte, nici aparatura performantă promisă pentru noul laborator nu face cu ochiul personalului şi asta deoarece aceştia susţin că deja dispun de astfel de aparatură destul de modernă, iar la volumul mare de analize care există pentru Constanţa, câteva mii pe zi, orice firmă ar aduce altele, în urma unor contracte.

Alt aspect privit cu scepticism de personalul laboratorului este faptul că în contractul semnat cu Synevo nu ar fi stipulat şi existenţa unei gărzi de medic, pentru urgenţele din timpul nopţii, lucru considerat inacceptabil.

„Nu vor, treaba lor"

Angajaţii laboratorului au primit în mai multe rânduri asigurări că nu-şi vor pierde locul de muncă nici dacă se hotărăsc să semneze pentru Synevo, nici dacă refuză acest lucru. Totuşi, momentan nimeni nu poate spune exact cum se va rezolva totuşi problema celor care vor să rămână, în continuare, angajaţii spitalului, chiar dacă managerul SCJU susţine că există nenumărate soluţii. Pus în faţa unui refuz categoric, cel puţin momentan, dr. Căpăţână totuşi este optimist, şi crede că angajaţii vor reveni la sentimente mai bune: „Eu cred că până la urmă vor decide să lucreze într-un spaţiu mult mai prietenos, în alte condiţii. Mi se pare o prostie să stai într-un loc care arată ca o văgăună". În plus, managerul SCJU a mai precizat că nu mai poate permite ca multe dintre analize să fie repetate de două - trei ori, aşa cum se întâmplă acum, ori rezultatele să nu fie unele corecte.

De altfel, ieri, la „întâlnirea informală", aşa cum a numit-o dr. Căpăţână, pe care au avut-o cele două „tabere", acesta chiar le-a propus angajaţilor să le pună la dispoziţie un autobuz care să-i ducă la Bucureşti, să vadă în ce condiţii lucrează acolo angajaţii de la Synevo. Deşi acesta susţine că nu a fost o glumă, ci a vorbit cât se poate de serios, totuşi marea majoritate a personalului de la laborator nu prea au „gustat" acest lucru.

SCJU a concesionat serviciile de laborator firmei Synevo pe timp de 15 ani. Acest lucru a iscat controverse încă din momentul în care s-a aflat că firma câştigătoare, de altfel şi singura înscrisă în cursă, din cauza multiplelor cerinţele impuse de spital, este Synevo. Acolo, actualul manager de la SCJU a ocupat funcţia de director al reţelei din regiunea sud-est, până înainte de a fi numit la conducerea SCJU.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • florescu 22 Feb, 2010 20:19 acest manager pus de oligarhia psedisto-comunista in frunte cu onoratii psdisti din consiliul judetean a fost pus nu ca sa faca bine acestei institutii sanitare a fost pus sa jecmaneasca bugetul si asa mic al spitalului , daca dunnealui atunci cind a aflat ca doamna doctor toldisan urmeza sa fie numita in locul sau se lamenta " ca este foarte greu etc etc" atunci daca este greu de ce nu urmeaza dumnealui sfaturile ca le-a oferit cu atita generozitate si sa-si dea demisia .SUBSCRIU LUI LULU si ma intreb de ce institutiile abilitate a statului nu iau masuri drastice asupra acestor persoane aflate in functii publice si pe bani publice sa faca ceeace fac ?
  • LULU 19 Feb, 2010 00:05 Revin domnul maneger este si angajatul synevo,lupul pus paznic la oi,caci profesionalismul este o poveste ..dureroasa.
  • LULU 18 Feb, 2010 23:54 A fost si este director la synevo,iar pe vremuri cand la CASJ era director ,Pastila analizele se faceau in trenul Constanta -Bucuresti ,iar banii reprezentau cam 200000 milioane lei pe luna,nu stiu ce pazeste DNA,ANI,si alte institutii ale statului care ar trebui sa pazeasca banul public,sau isi trag si dansii restul???