Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL „E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor”

ro

16 Jul, 2021 00:00 1861 Marime text
 
În Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, va avea loc, între 9-15 august, a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL.
 
Peste 80 filme au fost înscrise în competiția de scurtmetraj românesc a ANONIMUL IIFF. Din cele 13 scurtmetraje selectate, publicul va decide prin vot câștigătorul premiului pentru „Cel mai bun scurtmetraj românesc”, în valoare de 1000 de Euro, în timp ce Fundația Anonimul va alege din competițiile de scurtmetraj românesc, dar și internațional, câștigătorul Premiului „Ovidiu Bose Paștină”.
 
Programul ANONIMUL 2021 cuprinde două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, o competiție de lungmetraj, precum și proiecții de film de lungmetraj și scurtmetraj în afara competițiilor, urmate de întâlniri și dialoguri între cineaști și public.
 
Criticul de film Ionuț Mareș, selecționer al competițiilor de scurtmetraj ANONIMUL IIFF, a mărturisit:
 

„Probabil a fost cel mai greu an de când fac selecţia de scurtmetraje la ANONIMUL. Au fost zeci de filme româneşti înscrise, multe dintre ele bune, mai multe decât cele 13 pe care le-am ales. E îmbucurătoare energia cineaştilor, într-o perioadă în care știm că nu le-a fost deloc uşor. Așadar, în selecția de scurtmetraje ANONIMUL se regăsesc filme ale unor regizori care anul acesta debutează în lungmetraj – Ruxandra Ghiţescu şi Octav Chelaru, filme semnate de cei doi tineri cineaşti prezenţi la Cannes 2021, Andrei Epure şi Andreea Borţun, sau filme realizate de doi dintre cei mai promiţători studenţi la regie de la UNATC: Alma Buhagiar şi Theodor Ioniţă. Alina Şerban şi Valeriu Andriuţă, cunoscuţi în primul rând ca actori, revin la ANONIMUL cu câte un nou scurtmetraj ca regizori, iar regizoarea de teatru Ioana Păun debutează în cinema cu un film-surpriză. Nici comediile, una muzicală, de Alex Pintică, şi alta cu gangsteri, de Andrei Redinciuc, nu puteau lipsi din program, alături de animațiile realizate de Paul Mureşan sau tânărul colectiv 4INAROOM. Sper că selecţia va surprinde publicul prezent la Sfântu Gheorghe cel puţin la fel de mult pe cât m-a entuziasmat pe mine. E o competiţie care reflectă diversitatea tot mai mare de stiluri şi de subiecte a cinematografiei române.”

 
Competiția de scurtmetraj românesc ANONIMUL 18:
CÂNTEC DE LEAGĂN (animaţie) – regia Paul Mureşan
DATORIA – regia Andrei Redinciuc
DESPRE NOI – regia Ruxandra Ghiţescu
EMILIA HOSU ARE HIV – regia Ioana Păun
EU SUNT DORIN – regia Valeriu Andriuță
EU CONTEZ – regia Alina Șerban
INVIZIBILII (animaţie) – regia 4inaroom
ÎMPREUNĂ – regia Alma Buhagiar
MIHAIL ŞI ACHIM – regia Teodor Ioniţă
POATE ÎNTUNERICUL MĂ VA ACOPERI – regia Andrei Epure
STATUL PARALEL – regia Octav Chelaru
TRECUT DE ORA 8 – regia Alexandru Pintică
WHEN NIGHT MEETS DAWN– regia Andreea Borţun 

Citește și:
Cannes 2021 - prezențe românești la cel mai prestigios și mediatizat festival de film din lume

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii