Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:18 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CJC trebuie să se conformeze din nou deciziei Curţii de Conturi Finanţare nerambursabilă pentru competiţia Toamna Şahistă (document)

ro

07 Oct, 2014 00:00 2173 Marime text
În urma controlului de anul trecut al Curţii de Conturi la Consiliul Judeţean Constanţa şi după seria de nereguli constatate, „urmaşii“ preşedintelui suspendat al instituţiei, Nicuşor Constantinescu, au avut de dus la îndeplinire deciziile impuse. După ce s-au fript o dată cu ciorbă, acum suflă şi în iaurt. Controlul din anul 2012 a scos la iveală o serie de abateri, pe care reprezentanţii CJC trebuie să le rectifice acum şi să aibă grijă să nu le mai repete.
 
Conform raportului întocmit de Curtea de Conturi a României (CCR), auditorii au constatat că, în anul 2012, din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa au fost finanţate cheltuieli cu activităţi sportive în sumă de 13.305.000 de lei, bani pe care judeţul Constanţa ar trebui să îi recupereze. După ce s-au scurs milioane de lei pentru finanţarea activităţilor prin hotărâri de Consiliu Judeţean, instituţia trebuie acum să aibă un plan bine stabilit pentru acordarea finanţărilor de acest fel.

 Competiţie pentru împătimiţii şahului

 Consiliul Judeţean Constanţa a publicat un anunţ de participare pentru acordarea de finanţări nerambursabile în baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general pe anul 2014. Potrivit anunţului, finanţările nerambursabile se acordă conform bugetului general al Judeţului Constanţa pe anul 2014, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean nr. 1 din 30 ianuarie 2014, pentru domeniul cultură. Mai precis, este vorba despre programul judeţean pentru susţinerea acţiunilor, proiectelor sau evenimentelor culturale de interes public general, regional sau judeţean, în sumă totală de 25.000 de lei. Aceşti bani sun puşi la bătaie pentru evenimentul Toamna Şahistă Constănţeană. Pentru acest proiect, documentaţiile mai pot fi depuse până la data de 15 octombrie, ora 15.00, data de deschidere a acestora fiind 17 octombrie, ora 13.00.

Toamna şahistă este o competiţie care se desfăşoară pentru prima dată la Constanţa, dar care are vechime în celelalte regiuni. Este un concurs dedicat împătimiţilor sportului minţii, un open general pentru jucători legitimaţi, care au posibilitatea obţinerii normelor naţionale şi coeficientului ELO.

 Alocările prin HCJ, de domeniul trecutului

 Iată care este diferenţa dintre mecanismul actual de alocare a fondurilor şi modul în care se proceda în trecut în această privinţă: înainte de constatarea abaterilor (în urma verificărilor realizate de Curtea de Conturi), CJC aloca aceşti bani prin hotărâre de consiliu. Doar că instituţia de control a constatat că, în acest mod, au fost efectuate „plăţi nelegale către asociaţii şi cluburi sportive reprezentând finanţare acţiuni sportive numai în baza hotărârilor de Consiliu Local şi fără a se respecta prevederile Legii“.
Finanţările nerambursabile reprezintă transferuri financiare către o organizaţie neguvernamentală pentru a desfăşura o activitate de interes public, fără a urmări generarea unui profit, şi este strâns legată de scopul organizaţiei, se arată în raportul Curţii de Conturi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii