Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectiva CJPC Constanța - Controale, sancțiuni și amenzi (GALERIE FOTO)

ro

03 Jan, 2023 15:37 1871 Marime text


Începând cu 1990, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, s-a vorbit în România, despre ”societatea de consum” și ”protecția consumatorilor”.

Cele două concepte trebuiau însoțite de un cadru legislativ menit să le reglementeze, într-o societatea neobișnuită cu acest mod de abordare.

Astfel, odată cu acesta, în august 1992, se înființează, în țara noastră, primul organism guvernamental care are în atribuții protejarea consumatorului, având un sediu în București și câte unul în fiecare reședință de județ și fiind condus de un director general.

Structura și-a început activitatea sub denumirea de Oficiul pentru Protecția Consumatorilor, nume pe care l-a păstrat timp de 11 ani și care s-a impus atât de puternic pe piață, încât și astăzi mai este folosită, în mod popular, abrevierea OPC, atunci când se vorbește despre instituție.

Începând din 2003, OPC devine Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), care va fi condusă de un președinte și doi vicepreședinți și care este un organism mult mai mare și mai dezvoltat, alături de atribuția acestuia de bază – control și supraveghere a pieței – adăugându-se, pe rând, de-a lungul anilor, direcții speciale unele nou înființate, altele de tradiție, foarte variate ca domeniu: Direcția de Metale Prețioase,Centrul European al Consumatorilor, Direcția de Soluționare Alternativă a Litigiilor, Direcția de Insolvență a Persoanelor Fizice

Acestora li se adaugă și Laboratoarele Larex și cel special destinat vinurilor, ambele aflate într-un proces de modernizare.
Ca organizare teritorială, structurile județene ale ANPC capătă denumirea de Comisariat și sunt coordonate, conform noii împărțiri administrative a țării, de 8 Comisariate Regionale.

Trecând de la istoricul ANPC, ajungem la anul 2022, care a început în forță pentru Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Horia Constantinescu a fost numit în funcția de președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), potrivit unei decizii publicate în Monitorul Oficial.

Constantinescu a mai ocupat funcția în 2019, când a fost numit de ex-premierul Viorica Dăncilă. Acesta a ocupat în trecut funcția de comisar șef adjunct la Constanța.

Facem precizarea că, la Constanța controalele efectuate de CJPC Constanța, a participat și Horia Constantinescu.

În prezent, comisar șef adjunct la CJPC Constanța este Ecaterina Scânteie. 

Citește și: Horia Constantinescu, noul președinte al ANPC„Este de muncă! Trebuie eliminată și cea mai mică urmă de corupție!“

Nereguli grave au fost depistate de comisarii ANPC în luna martie a anului 2022 în hipermarketul Cora Brătianu.

În urma unei informații primite de la o persoană din presă am rugat ca o echipă de la comisariatul Județean Constanța să ajungă la magazinul Cora din zona Brătianu. 

Două colege au răspuns solicitării și au procedat la extinderea controlului găsind vitrine neigienizate pește ținut la o temperatură de trei ori mai mare decât cea recomandată de producător

Dacă tot iaurturile erau în termen au desfăcut capacele vitrinelor și au constatat că blestemul murdăriei pare să nu se mai termine.

Controlul evaluează la acest moment legumele și fructele și prin sondaj celelalte raioane ce pot avea impact asupra sănătății.

Și iată că și restul rafturilor frigorifice sunt în aceeași situație.

Și cum iaurtul și legumele stricate nu merg fără pește s-a hotărât și retragerea de la consum a întregii cantități depozitata la o temperatură aproape triplă față de cea corespunzătoare, au transmis reprezentanții CJPC Constanța. - informa atunci ANPC.

Au fost imediat oprite atunci zonele cu deficiențe și retras tot peștele expus spre vânzare.

Citește și: Aveți grijă de unde mâncați!Nereguli grave la un supermarket din Constanța. Va fi retras tot peștele expus spre vânzare! (GALERIE FOTO)
 
În perioada 27-29 aprilie 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a organizat campania de prevenție și consiliere a operatorilor economici care activează pe litoralul Mării Negre, înainte de minivacanța de 1 Mai.

Sub coordonarea președintelui ANPC Horia Constantinescu, a vicepreședinților Mihai Culeafă și Sebastian Hotca, precum și a directorului general Paul Anghel, peste 50 de comisari, din toate regiunile țării, au verificat modul în care își desfășoară activitatea ori s-au pregătit să primească turiști peste 145 de operatori economici cu sedii aflate între Năvodari și Vama Veche, informează ANPC. 

Toți operatorii economici verificați au fost receptivi și au promis un sezon sigur, a transmis atunci președintele ANPC.

Citește și: Constanța. Au început acțiunile de verificare din cadrul Comandamentului Litoral. Mesajul președintelui ANPC



Cantități mari de pește depozitat neconform, descoperite de ANPC, la Constanța

Și iată că peștele în condiții neconforme le-a făcut iar probleme comercianților.

Potrivit comisarului ANPC Horia Constantinescu, cantități mari de carne de pește, ce ar fi trebuit păstrat la o temperatură de -18 grade Celsius, au fost descoperite la aproape 9 grade Celsius.

„De dorul și de dragul acțiunilor de control, pe care le făceam la comisariatul Constanța, am preluat niște informații și am demarat cercetarea acestora.

Din păcate pentru interesele consumatorilor acestea se confirmă.

Cantități mari de pește ce ar fi trebuit să stea la - 18 ° sunt ținute ca la plajă.”, scria acesta pe Facebook.


Anunțul autorităților

La data de 24.06.2022 au fost identificate 444 kg diverse sortimente pește și fructe de mare congelate depozitate ambiental, în afara camerei frig, fără a se respecta temperatura de -18 C indicată de producător, rugându-se astfel lanțul termic care garantează calitate produsului congelat. A fost dispusă măsura amenzii de 10.000 lei și OD de produse în valoare totală de 8.880 lei. Operatorul economic va face dovada distrugerii produsele neconforme la un operator economic în termen de 10 zile.

Citește și: Constanța. Cantități mari de pește depozitat neconform, descoperite de ANPC (GALERIE FOTO)

Acțiune amplă la Costinești în luna august 2022!

Inspectorii ANPC, alături de zeci de jandarmi, polițiști, mascati, inspectori ANAF, ITM și ANSVSA au desfășurat mai multe acțiuni în stațiunea Costinești, județul Constanța.

Printre altele, au fost descoperite produse expirate din anul 2019, conform celor constate de către Horia Constantinescu, comisar-șef ANPC. Mascaţii au tăiat lacătul de pe uşa unei unități de alimentație publică, iar mascații au fost chemați și ei pentru a evita orice tip de incident.

Imaginile surprinse în timpul controlului arătau bucăți de carne fără nicio eticheta de proveniență, legume congelate peste ele și multe alimente expirate. Echipamentele de gătit erau necurățate, unele cu depuneri de grăsime și rugină.

Iată ce spuneau autoritățile

„La data 6 august a.c., poliţişti din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi Constanța, sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cu sprijinul reprezentanților Administrației Județene a Finanțelor Publice Constanța, ai Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanța și ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor Constanța au pus în aplicare un mandat de percheziție, în cadrul unui dosar penal care vizează comiterea mai multor infracțiuni la Codul Muncii (Legea 53/2003), precum și săvârșirea infracțiunii de comercializare de produse alimentare alterate.

În urma descinderii, care a avut loc la o societate comercială din stațiunea Costinești, au fost identificate 6 camere de congelare, în interiorul acestora fiind descoperite peste 6 tone de alimente (pește și carne), de diverse categorii și sortimente, al căror termen de valabilitate era expirat, pentru unele produse încă din anul 2020.

Cantitatea de carne a fost indisponibilizată, în vederea distrugerii.

Totodată, au fost identificate mai multe înscrisuri utile cauzei, acestea fiind ridicate, în vederea continuării cercetărilor. 

După control, au fost depistate și conduse la sediu, pentru audieri, 43 de persoane.

La activități au participat luptători din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobilă "Tomis" Constanța.

Cercetările continuă, în vederea stabilirii întregii activități infracționale.“

Citește și: Acțiune amplă la Costinești. ANPC a găsit produse expirate de trei ani (VIDEO)

Noi nereguli la Costinești

În urma unor sesizări primite de Secția Regională de Poliție Transporturi (SRPT) Constanța și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), echipe de control mixte aflate sub coordonarea SRPT Constanța, din care au mai făcut parte ANPC - comisarii Comandamentului Litoral 2022, ANAF, Jandarmeria Română și ITM, au descins la 5 puncte de lucru și o curte interioară ale operatorului economic SC Complex Tineretului SRL, din Costinești.

În curtea interioară - punctul central de depozitare și aprovizionare al societății, se aflau mai multe structuri de tip depozit, unele având camere de frig și o brutărie care aproviziona toate locațiile din Costinești ale operatorului economic.

Cele mai importante deficiențe constatate de comisarii ANPC au fost:

- existența a peste 6 tone de materii prime (carne, produse din carne, condimente) expirate încă din 2019
- la această cantitate, se mai adaugă existența a 2 camere pline de condimente, esențe sau arome, pastă de ardei, orez expirate din anul 2021
- existența câtorva sute de borcane de murături fără elemente de identificare
- existența câtorva mii de tuburi de frișcă expirate
- depozitarea neconformă, în condiții insalubre, a materiei prime
- schimbarea stării termice a produselor alimentare
- existența pereților și a pavimentului neigienizate și cu plăci de gresie sau faianță sparte, cu acumulări de apă și mizerie, care emanau un puternic miros înțepător
- folosirea unor spații frigorifice și a altor agregate neigienizate și deteriorare, cu strat gros de praf, sânge închegat și insecte, precum și a unor recipiente și ustensile de bucătărie neprofesionale
- camera de curățare a legumelor improprie, alături de materiile prime folosite aflându-se paturi, mătura si fărașul.

Marfa neconformă a rămas în custodia operatorului economic, după sigilarea spațiilor în care era depozitată, aceasta fiind destinată distrugerii. ANPC urmează să fie anunțat care va fi momentul stabilit de Protan (operatorul care va gestiona distrugerea produselor), pentru ridicarea acestora, astfel încât inspectorii ANPC să fie prezenți pentru a rupe sigiliile.

Citește și: Peste 6 tone de produse alimentare expirate de 3 ani, descoperite la Costinești. Ce nereguli au găsit inspectorii ANPC (GALERIE FOTO)


Mai multe magazine din județul Constanța, închise temporar

Tot în luna august, echipele de comisari ale Comandamentului Litoral 2022 – structura specială a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au verificat modul în care este respectată legislația în domeniu în marile magazine de tip supermarket din sudul litoralului Mării Negre.

Au fost controlate, în Mangalia, magazinele Carrefour, Lidl, Kaufland și Mega Image, precum și magazinul Lidl din Eforie Nord.

Celor 5 locații le-au fost aplicate, pentru neregulile constatate, 4 avertismente și 9 amenzi contravenționale în valoare totală de 235.000 lei.

Acestor sancțiuni li s-au adăugat și măsurile complementare care au presupus:

-oprirea temporară de la comercializarea unor produse alimentare în valoare de peste 4.600 lei

-oprirea definitivă de la comercializarea unor produse alimentare în valoare de peste 10.000 lei

-oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea deficiențelor a tuturor magazinelor controlate

-a fost propusă închiderea temporară a magazinelor pe o perioadă de până la 6 luni a tuturor magazinelor controlate

-a fost propusă încetarea practicilor comerciale incorecte pentru 3 dintre magazine.

Citește și: Magazinele Lidl din Eforie și Mangalia, cât și Carrefour, Kaufland și Mega Image din Mangalia, închise temporar de Protecția Consumatorului

Amendă de 10.000 de lei și oprire temporară, până la remedierea deficiențelor, pentru un restaurant din Vadu

Un restaurant din Vadu, județul Constanța, a fost controlat de reprezentanții Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța, rezultatele controlului conducând la o amendă de 10.000 de lei, chiar pe 01 decembrie.
 
De asemenea, autoritățile au decis și oprirea temporară, până la remedierea deficiențelor constatate.
 
Potrivit CJPC, s-au descoperit produse neconforme în cantitate de 1.038 kg, în urma controlului sigilându-se camera de congelare cu produse neconforme.
 
În plus, conform sursei citate, s-a făcut vorbire că pentru cantitatea de produse neconforme ar urma să se facă sesizare către organele penale.

Citește și: Amendă de 10.000 de lei și oprire temporară, până la remedierea deficiențelor, pentru un restaurant din Vadu, județul Constanța

Acțiune de control la un magazin din Mihail Kogălniceanu

a urmare a înregistrării la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Constanța a unei petiții privind diferența între prețul afișat la raft de 3,50 lei și prețul încasat de 5 lei, pentru produsul Griș 500 grame, comercializat în magazinul administrat de SC Atractiv Mark SRL, din localitatea Mihail Kogălniceanu, s-a desfășurat o acțiune de control, pentru a verifica modul în care este respectată legislația în vigoare.

Astfel, a fost controlată unitatea de comercializare reclamată, iar, pentru neregulile constatate, comisarii CJPC Constanța au aplicat următoarele sancțiuni:

-2 amenzi în valoare totală de 10.000 lei

-1 avertisment

-propunerea închiderii temporare a unității pe o durată de cel mult 6 luni

-oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme, în valoare de peste 3.500 lei.

Citește și: Acțiune de control la un magazin din Mihail Kogălniceanu. A pornit de la un pachet de griș și s-a finalizat cu amendă și închidere temporară


Control amplu la tarabele de la Târgul de Crăciun Constanța

Iarna aduce cu ea târguri de Crăciun în multe orașe din țară. Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Constanța a verificat în luna decembrie tarabele care vând produse alimentare, dar și celelalte atracții din cadrul Târgului de Crăciun Constanța de la Teatrul Oleg Danovski și au terminat ziua cu amenzi și închiderea temporară a unor tarabe. 

Acțiunea a avut loc la data de 09.12.2022.

Au fost verificați 13 operatori economici, iar la finalul zilei s-a dispus măsura de oprire temporară a prestării de servicii pentru 4 operatori economici. S-au aplicat sancțiuni contravenționale în valoare totala de 21.000 lei.

Deficiențe:

- lipsa flux tehnologic

- apă pentru igienizarea vaselor și a alimentelor este depozitată în butoaie de plastic - paviment deteriorat

- ustensile neprofesionale

- se gătește în praf, fără a exista o protecție

- lipsa cloramină

- nu se menționază data de preparare

- lipsă cântar sau dacă există acesta nu putea fi omologat

- coșuri colectare deșeuri fără capac

- lipsa elementelor de identificare și caracterizare

- condimente expirate

- carne de porc cu modificări organoleptice (aspect, miros)


Citește și: Control amplu la tarabele de la Târgul de Crăciun Constanța. Comisarii au găsit dezastru (GALERIE FOTO)


Sursa foto: ANPC 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii