Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:15 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

RETROSPECTIVĂ 2023! Incendii violente în județul Constanța! Elevi evacuați de la o școală din Constanța și Planul Roșu de Intervenție activat la Rafinăria Petromidia (GALERIE FOTO+VIDEO)

ro

31 Dec, 2023 17:21 1394 Marime text
Mai multe incendii au avut loc în 2023 în județul Constanța, pompierii ISU Dobrogea fiind solicitați de fiecare data să intervină în ajutor.
Pe 2 martie 2023 un incendiu a izbucnit la un apartament situate pe aleea Curcubeului din Constanța.

Potrivit ISU Dobrogea la ora 09:24 salvatorii au fost solicitați prin apel 112 să intervină pentru stingerea unui incendiu care se manifesta la un apartament din Constanța.

„La fața locului ne-am deplasat cu 3 autospeciale de stingere, o autospecială de transport victime multiple, o autoscară, două ambulanțe și un echipaj SAJ.  Din bloc s-au autoevacuat 10 persoane, iar colegii mei au evacuat 12 adulți, patru copii și trei animale.  Dintre acestea trei copii au fost asistați medical la ambulanță fără a avea nevoie să fie transportați la spital și un adult căruia i s a administrat oxigen de asemenea fără a fi transportat la spital. Incendiul ar fi izbucnit din dormitor, iar cauza probabilă este în curs de cercetare“ - a precizat locotenent Stoica Ana Maria, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.




Incendiu la Școala Gimnazială nr.30 „Gheorghe Țițeica” Constanța.

Un incendiu a izbucnit în data de 10 martie la Școala  nr.30 „Gheorghe Țițeica”.  Potrivit ISUu Dobrogea au ars materiale depozitate langa panoul electric.  Au fost evacuați 734 elevi și 24 adulti. Un elev în varsta de 9 ani a fost evaluat medical la fața locului (atac de panică) refuză transportul la UPU Constanța,  a fost preluat de mama acestuia.

De asemenea, doi adulți au fost asistați de echipajele SMURD si SAJ,  cu atac de panică, refuza transportul la UPU Constanța.

Salvatorii au procedat la ventilarea întregii cladiri.



Explozie la bordul unei nave sub pavilion Sierra Leone în Șantierul Naval Midia

 
Pe 7 aprilie o explozie puternică s-a produs la bordul unei nave sub pavilion Sierra Leone. Potrivit ANR, nava de transport mărfuri generale se afla pentru reparații în Șantierul Naval Midia. Din primele informații trei  persoane au suferit arsuri și au fost preluate de Serviciul de Ambulanță. Explozia nu a fost urmată de un  incendiu.

„Am fost informați că în Portul Midia a avut loc o explozie la bordul unei nave și au fost trei persoane implicate. ISU Dobrogea a alertat instituțiile competente cu care se cooperează și au fost alocate la locul intervenției patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, două ambulanțe SMURD și două SAJ, un echipaj victime multiple, o descarcerare și un echipaj CBRN. La fața locului s-a confirmat că a avut loc o explozie, neurmată de incendiu și trei persoane implicate. Nava era ancorată la doc și se executau lucrări de reparații. A avut loc o acumulare de gaze ce a cauzat explozia. Una dintre cele trei persoane a fost transportată la spital. Este vorba despre două persoane de cetățenie română și una din echipajul navei.  Persoana rănită a fost transportată la spital de un echipaj SMURD. Celelalte două au fost monitorizate la fața locului și nu au prezentat traumatisme sau alte afecțiuni medicale și au refuzat transportul la spital. Acum se execută măsurători de către echipajele specializate pentru a se stabili dacă mai sunt riscuri sau nu“ – a precizat maior Alexandru Costache, șef Centru Operațional la ISU Constanța.



Incendiu la Rafinărie Petromidia

În cursul zilei de 21 iunie un incendiu s-a produs în instalația de Hidrocracare Blândă (MHC), la finalul unor lucrări de mentenanță specifice.
Potrivit reprezentanților rafinăriei, iImediat, angajații instalației au raportat incidentul către serviciul intern de situații de urgență și către dispeceratul rafinăriei, care, la rândul ei, a informat autoritățile, conform procedurilor in vigoare.

„Nu există victime, toți angajații instalației, dar și din celelalte secții ale rafinăriei au fost evacuati. 
Până la sosirea autospecialelor ISU, primele intervenții au fost realizate de pompierii rafinăriei Petromidia, care au reușit să limiteze impactul.
In colaborare cu autoritățile, depunem toate eforturile pentru stingerea incendiului și remedierea situației.” - au transmis reprezentanții Rompetrol.

Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica, în jurul orei 15.00 pompierii au fost solicitați prin apel unic de urgență să intervină la Rafinăria Petromidia pentru lichidarea unui incendiu.

„Au intervenit peste 70 de pompieri din cadrul ISU Dobrogea. Din fericire nu au fost identificate victime. Au fost trei angajați pe stația de hidrocracat care din fericire s-au autoevacuat.S-a intervenit cu 9 autospeciale de stingere, autospeciala pentru victime multiple, echipaj CBRN, 5 echipaje  SMURD, 8 SAJ și două autoscarări plus echipajele de pompieri din cadrul Rafinăriei.
Din ordinul inspectorului general de la nivelul IGSU s-a decis să vină în ajutor 9 autospeciale de la București-Ilfov, Ialomița, Călărași, Tulcea. De la ISU B-IF vin în ajutor 4 roboți de stingere. În jurul orei 15.44 a fost emis un mesaj RO-Alert pe raza localității Năvodari ca urmare a degajărilor mari de fum.
 Totodată, echipajul CBRN a efectuat măsurători la fața locului și nu au fost identificate măsuri peste limita normală ce ar putea pune în pericol populația. Incendiul a izbucnit la instalația de hidrocracat. Intervenția este foarte dificilă. Colegii se focalizează pe localizarea și lichidarea incendiului după ce au fost făcute căutări de victime. Vom reveni cu cauza producerii incendiului“ - a mai precizat purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica.

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a precizat că în jurul orei 15.10 a fost anunțat incendiul la stația de hidrocracare blândă a motorinei iar la 15.13 a fost declanșat planul roșu.

„Nu au existat victime. AU fost trei persoane care s-au autoevacuate. Am discutat cu directorul medical al SCJU, erau pregătiți cu toate circuitele deschise pentru declanșarea planului alb. Din fericire nu a fost necesar. Am discutat cu șeful Gărzii de Mediu și cu cel al Agenției de Mediu. Atât stațiile fixe din zonă cât și cele mobile cu care au sosit în zonă nu au înregistrat modificări semnificative ale parametrilor. Din discuțiile avute cu Institutul de Meteorologie nu rezultă direcții ale vântului care să ne îngrijoreze în perioada următoare“  - a precizat prefectul județului Constanța, Silviu Coșa.

Un subofițer din cadrul ISU Dobrogea a fost rănit în timpul intervenției de la Rafinăria Petromidia Năvodari.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Dobrogea, Ana Maria Stoica pompierul prezintă traumatism la unul dintre membrele inferioare și a fost transportat la spital cu o ambulanță din cadrul SAJ Constanța.
De asemenea, un pompier din cadrul combinatului Petromidia a acuzat dureri la membrele inferioare, dar a refuzat transportul la spital.

„În data de 21.06.2023 orele 15:15, s-a produs o explozie urmata de un incendiu pe platforma Rompetrol Rafinare, uzina Rafinare, la instalația de prelucrare țiței hidrocracare blândă MHC. Comisarii Garzii de Mediu Constanta care s-au deplasat pe amplasament au constatat ca incendiul este localizat, arde în continuare cu flacără în instalația MHC. Produsul existent in instalatie este distilatul de vid, motorina grea. Instalația MHC este oprita. Se intervine cu mai multe echipaje de pompieri. Nu sunt victime umane sau raniti. Laboratorul Agentiei pentru Protectia Mediului Constanta a efectuat analize pentru determinari de formaldehida si COV, la limita amplasamentului, urmand sa emita buletinele de analiza“ – a precizat Garda de Mediu Constanța.
 


Foto: ISU Constanta
Incendiu violent la Sibioara
 
În noaptea de joi, dintre 6 și 7 iulie 2023, a izbucnit un incendiu de proporții la o șură de paie din localitatea Sibioara. Pompierii s-au luptat cu flăcările mai bine de cinci ore!

Conform unui comunicat de presă pus la dispoziție de Inspectoratul pentru situații de Urgență „Dobrogea“, 16 pompieri militari din patru subunități ale ISU „Dobrogea“ au intervenit, în noaptea de 6 spre 7 iulie, pentru lichidarea unui incendiu izbucnit la o șură de paie, în localitatea Sibioara.
 
Mai bine de cinci ore s-au luptat pompierii cu flăcările care amenințau să se propage la un adăpost de animale și un atelier gospodăresc.

 „Munca în echipă, profesionalismul și determinarea pompierilor militari au făcut ca o tragedie să fie evitată“, a precizat sursa citată.

 Incendiul a fost lichidat și au ars peste 2.000 baloți paie.

La fața locului, au intervenit echipajele Detașamentului de Pompieri „Slt. Fripis Marius Daniel“, Detașamentului de Pompieri Palas, Stației de Pompieri Midia-Năvodari, Punctului Temporar de Stingere Tomis și ale Serviciului de Ambulanță Județean din Constanța.
 
Nu s-au înregistrat victime ca urmare a izbucnirii incendiului.
 
sursa foto: ISU ConstantaStupi de albine distruși de flăcări
 
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați în dimineața zilei de 7 iulie în jurul orei 3.00 să intervină pentru stingerea unui incendiu ce a cuprins un camion cu stupi și un lan de grâu între localitățile Independența și Olteni.

La fața locului a intervenit Garda 2 Chirnogeni cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, SMURD și Punctul Temporar de Stingere Ciocarlia, dar și o autocisternă a primăriei.

Potrivit ISU Dobrogea au ars aproximativ 6 ha cultura de grau si camionul cu 80 stupi albine.
 
Flăcări uriașe în apropierea Penitenciarului Poarta Albă.

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați în data de 19 iulie să intervină pentru stingerea unui incendiu de amploare izbucnit în apropierea Penitenciarului Poarta Albă.

Potrivit ISU Dobrogea un incendiu a cuprins vegetația uscată de sub pod, lângă Canal la Poarta Albă.
Inițial la intervenție au intervenit pompierii de la Punctul Temporar de Stingere Valu lui Traian și două autospeciale de stingere cu apă și spumă de la Stația Palas.

Ulterior a mai venit în sprijin o autospecială de stingere de la Punctul Temporar de Stingere Ovidiu.

Incendiul a fost lichidat după câteva ore, în jurul orei 2.00. Mai exact apelul la 112 a fost primit la ora 21:24 si incendiul a fost lichidat la ora 01:59.

Potrivit ISU Dobrogea au ars vegetație uscată și lăstăriș pe o suprafață de 50 ha si au fost afectate 3 cladiri dezafectate ce apartin Penitenciarului Poarta Albă.

Pompierii au reușit să împiedice flăcările să ajungă la Penitenciar, dar și la Spitalul Penitenciar.
 
Ambulanță în flăcări amiază în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.
 
O ambulanță a fost cuprinsă de flăcări în data de 6 septembrie în curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța.

Potrivit SAJ Constanța o ambulanță ce aparține SAJ Ialomița a fost cuprinsă de flăcări.Din primele informații incendiul a avut loc chiar în fața Unității de Primiri Urgențe. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Potrivit ISU Dobrogea la fața locului s-a intervenit cu două autospeciale de stingere, o Descarcerare, o autoscară și un echipaj de prim ajutor.

A ars compartimentul motor al autosanitarei. Incendiul a fost lichidat.

În ambulanță nu se afla nimeni, pacientul fiind lăsat în unitatea ed Primiri Urgențe cu puțin timp înainte de producerea incendiului.

Din primele informații incendiul a fost provocat de un scurt circuit la compartimentul motor al Ambulanței.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SCJU Constanța, Crina Kibedi, Incendiul s-a declanșat la ora 18.13 minunte, cu flacara deschisa, la o mașină de ambulanță aflată chiar în fața Unității Primiri Urgențe.

„În aproximativ un minut a intervenit echipajul de pompieri din cadrul Serviciului Propriu de Pompieri, pentru localizarea si stingerea focului. S-au folosit in total 9 extinctoare și în aproximativ un sfert de oră au lichidat incendiul. Din fericire, în autosanitară nu se afla niciun pacient. Acesta doar ce fusese transportat in triaj. La sosirea pompierilor din cadrul ISU incendiul era lichidat“ - a mai precizat Crina Kibedi.

 
 

Citește și: 

Incendiu de amploare în apropierea Penitenciarului Poarta Albă! Trei clădiri ale închisorii, afectate de flăcări (GALERIE FOTO+VIDEO) 

UPDATE. Ambulanță în flăcări în curtea Spitalului Județean de Urgență Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii