Retrospectivă 2023 Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje la proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA”
Retrospectivă 2023: Un an bogat în activități culturale la Constanța. De la spectacole de teatru și vernisaje
28 Dec, 2023 17:00
28 Dec, 2023 17:00
28 Dec, 2023 17:00
ZIUA de Constanta
1209
Marime text
- Anul 2023 a fost unul bogat privind viața culturală a orașului Constanța. La malul mării, teatrele au avut grijă ca în fiecare weekend constănțeni și nu numai să se bucure și să se relaxeze în sălile de spectacol, urmărind actele actoricești
- Nu mai puțin importante au fost vernisajele expozițiilor ținute fie la Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța etc
Anul 2023 a fost unul bogat privind viața culturală a orașului Constanța. La malul mării, teatrele au avut grijă ca în fiecare weekend constănțeni și nu numai să se bucure și să se relaxeze în sălile de spectacol, urmărind actele actoricești.
Nu mai puțin importante au fost vernisajele expozițiilor ținute fie la Muzeul de Artă Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța etc.
De asemenea, în cadrul instituțiilor de cultură au fost celebrate evenimente de marcă ale acestui an, precum Ziua Dobrogei, Ziua Națională a Republicii Elene, centenarul încoronării Reginei Maria, Ziua Imnului Național al României etc.
2023, un an încununat de Teatrul de Stat Constanța la Gala UNITER
În anul 2023, Teatrul de Stat Constanța a oferit publicului iubitor de cultură nu mai puțin de patru premiere. Este vorba despre: „Prometeu `22”, „Logodnă relativă”, „Trilogia belgrădeană” și „10 lucruri pe care le-am pierdut la Festivalul Mamaia”.
Pe lângă aceste spectacole noi intrate în repertoriul Teatrului de Stat Constanța, instituția a atins apogeul la Gala Premiilor UNITER.
În cadrul evenimentului unde sunt decernate cele mai importante premii din teatrul românesc, TSC a avut patru nominalizări, o performanță pe care nu a mai atins-o până atunci.
Concret, spectacolul „Seaside Stories” regizat de Radu Afrim a primit o nominalizare la Premiul pentru Cel mai bun spectacol. Nina Udrescu a primit o nominalizare la Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru rolurile din „Seaside Stories”. La categoria Cel mai bun actor în rol secundar, nominalizarea i-a revenit lui Theodor Șoptelea, pentru rolurile din „Seaside Stories”. Theodor Cristian Niculae a primit o nominalizare la categoria Cel mai bun debut, pentru scenografia spectacolului „Seadide Stories”.
La decernarea premiilor, Teatrul de Stat Constanța a luat acasă premiul pentru Cel ami bun debut, câștigat de Theodor Cristian Niculae și premiul pentru Cel mai bun spectacol, obținut de „Seaside Stories”.
Mai multe detalii despre acest spectacol găsiți AICI.
În plus, TSC a primit în data de 19 octombrie 2023, în cadrul evenimentului Topul Firmelor din Constanța 2023, organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța Premiul de Excelență „pentru contribuția fundamentală adusă în ultimii ani la dezvoltarea culturală a municipiului Constanța, pentru organizarea SEAS, cel mai amplu eveniment cultural anual din orașul de la malul mării, dar și pentru pagina de istorie scrisă o dată cu primirea premiului Uniter Cel mai bun spectacol al anului 2022 pentru Seaside Stories”.
Instituția condusă de Erwin Șimșensohn a primit, pe 4 decembrie, Premiul de Excelență și în cadrul Galei Premiilor Revistei „Rinocerul”.
„Festivalul Verdi” derulat la Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski”
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța a organizat în perioada 15 mai – 11 iunie 2023 „Festivalul Verdi”, ce a cuprins cinci spectacole.
Astfel, spectatorii au putut vedea următoarele reprezentații: „Forța Destinului” (14 mai), „Nabucco” (28 mai), „Rigoletto” (3 iunie), „Trubadurul” (4 iunie) și „Traviata” (11 iunie).
Un an bogat în vernisaje la MINAC
Una dintre instituțiile culturale din Constanța ce au organizat vernisaje de-a lungul anului este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Acesta a fost inițiatorul, în colaborare cu Primăria Orașului Murfatlar și Consiliul Județean Constanța, a vernisajului expoziției „SIMBOLURI MONOCROME: BASARABI – MURFATLAR”, găzduit la Casa de Cultură Murfatlar.
Expoziția adună fotografii alb-negru executate de către specialiști ai Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în diferite stadii de cercetare a monumentului. Aceste fotografii reprezintă o invitație la descifrarea mesajelor, sentimentelor și gândirii religioase transmise peste vreme sub forma unor simboluri monocrome.
La sfârșitul lunii august, MINAC a organizat vernisajul expoziției „Ovidiu acasă, la Tomis”.
În cadrul evenimentului, vorbitorii au fost: dr. Lavinia Dumitrașcu, dr. Cristian Cealera, dr. Sorin Marcel Colesniuc și Corina Apostoleanu de la Biblioteca Județeană Constanța.
O altă expoziție realizată de MINAC a fost „Amprenta Brătienilor în Dobrogea. Podul Carol I de la Cernavodă”, o expoziție foto – documentară, de pictură, grafică și tehnici alternative ce a spus povestea Podului de la Cernavodă și implicarea tinerilor ingineri Ionel și Vintilă Brătianu.
Cu ocazia Zilei Dobrogei, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat vernisajul expoziției foto-documentare „Comunitatea britanică din Kustendjie (1857-1882) - Portrete din trecut (The British Community of Kustendjie (1857-1882) - Portraits from the Past)”.
Potrivit MINAC, în anul 1857, la doar un an după încheierea Războiului Crimeii, consorțiul britanic Danube & Black Sea Railway and Kustendie Harbour Limited (DBSR) a obținut de la Imperiul Otoman concesiunea construirii căii ferate Kustendjie (Constanța - Tchernavoda (Cernavoda), precum și pe cea a portului Kustendjie. Acest contract a condus la crearea în mica așezare din Dobrogea a unei "colonii", a unei comunități britanice.
Tot cu prilejul serbării a 145 de ani de la revenirea Dobrogei la patria-mamă, MINAC a fost gazda vernisajului expoziției „Dobrogea 145”, un proiect derulat de cotidianul ZIUA de Constanța, Info Sud-Est și Heritage Constanța.
Expoziția a fost expusă prima dată la Palatul Parlamentului, în București.
Expoziția cuprinde două secțiuni, referitoare la Palatul Reginei Maria din stațiunea Mamaia și la cetățile dobrogene, și prezentarea volumului „Dobrogea 145 - De la grecii din Milet la generația millenials”.
Expoziție inedită la Biblioteca Județeană
În luna iunie, Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat o expoziție inedită, dedicată microbiștilor. Ea inaugura expoziția „Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean”.
Expoziția a fost organizată pentru microbiștii constănțeni de arbitrul Dumitru Mihal, în contextul în care, la acea vreme, începeau lucrările pentru demolarea vechii arene de pe strada Primăverii, nr. 12.
Ziua Culturii Naționale, Ziua Imnului Național sau Ziua Dobrogei, celebrate la Constanța
O serie de evenimente culturale dedicate acestor zile au avut loc pe litoral în acest an. Unul dintre ele se referă la Ziua Culturii Naționale, celebrată pe 15 ianuarie, la Muzeul de Artă Constanța.
În cadrul acestei manifestări, publicul a asistat la: vernisajul expoziției „O viață într-o valiză”, recitalurile pianistei Andreea Bratu, ale sopranei Gabriela Dobre, al baritonului Iulian Bratu, la momentul coregrafic semnat de Stela Cocârlea, la recitalul de poezie al Iuliei Mihalcea și la filmul documentar realizat de regizorul Iulian Furtună.
Tot la Muzeul de Artă Constanța a avut loc finisajul ediției a doua a Bienalei Naționale de Pictură, unde au fost expuse 100 de lucrări semnate de 100 de artiști, în perioada 1 iulie – 31 august 2023, pe simeze, la Muzeul de Artă Constanța.
În cadrul evenimentului au fost decernate premii artiștilor care au fost selectați de juriu și, de asemenea, s-a lansat Catalogul Bienalei.
Premiul I a fost obținut de Marius Barbone. Premiul II i-a revenit lui Bogdan Ionuț Mateiaș, premiul III a fost acordat artistei Daniela Groapă, iar mențiunea i-a revenit lui Teodor Arghir.
În martie, la Centrul Multifuncțional Educațional și pentru Tineret „Jean Constantin” Constanța, a avut loc spectacolul dedicat Zilei Naționale a Republicii Elene.
În sală, la sărbătorirea celor 202 de ani de când a fost proclamată independența Greciei, au fost prezenți, printre alții: Silviu Coșa (prefectul județului Constanța), Ionuț Rusu (viceprimarul municipiului Constanța), Mihai Lupu (președintele Consiliului Județean Constanța) și Constantin Cheramidoglu.
Acest eveniment a fost organizat de Comunitatea Elenă Elpis Constanța.
Tot la CMET „Jean Constantin” Constanța, în luna iulie de această dată, a avut loc evenimentul „BuradArt”, care a marcat Ziua Imnului Național al României.
Scopul a fost acela de a marca Ziua Imnului Național al României, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, sărbătorită anual pe 29 iulie, dată la care, în anul 1848, „Deșteaptă-te, române!” a fost cântat pentru prima dată în parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea.
„BuradArt – Ziua Imnului Naţional” a adus în atenția publicului un program cultural-artistic atractiv și complex, în care se regăsesc fascinante capodopere muzicale, cunoscute și îndrăgite, din repertoriul național și internațional.
Pentru a celebra Ziua Dobrogei, CMET „Jean Constantin” Constanța a găzduit proiecția documentarului „FLAVOURS OF ROMANIA-DOBROGEA„, a celebrului jurnalist britanic, Charlie Ottley.
De asemenea, și Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța a organizat o manifestare dedicată Zilei Dobrogei, intitulată „Istorie și Civilizație în Dobrogea Multiculturală”.
În aceste rânduri am prezentat o parte din activitățile culturale organizate la Constanța, în decursul anului 2023.
Citește și:
Retrospectivă 2023! „Radiografia“ deciziilor cruciale în justiția din Constanța - Civil și Contencios administrativ și fiscal
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii