Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

ISU Harghita Retrospectiva misiunilor din weekend

ro

19 Feb, 2024 12:22 373 Marime text
BULETIN  INFORMATIV
 
Retrospectiva misiunilor din weekend
În decursul acestui sfârșit de săptămână (16-18.02.2024), pompierii militari harghiteni au gestionat cu promptitudine 30 de situații de urgență.
Din totalul intervențiilor, 23  de solicitări au fost pentru acordarea de prim ajutor calificat, în urma cărora echipajele SMURD au asistat medical 24 de persoane.
Concomitent cu aceste tipuri de misiuni, echipajele operative au intervenit pentru stingerea a trei incendii, dintre care unul cauzat de coșul de fum necurățat de funingine și unul la deșeuri menajere, în municipiul Toplița. De asemenea, colegii noștri s-au concentrat pentru gestionarea celor 4 misiuni destinate protecției comunităților: trei misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor, în urma producerii unor accidente rutiere, pe raza localităților Mărtiniș, Ditrău și Lăzarea, precum și o misiune de asanare muniție, în urma căreia s-a identificată, ridicată, transportată și depozitată, în condiții de siguranță, o bombă aruncător, de calibrul 50 mm, provenind, cel mai probabil, din Cel De-al Doilea Război Mondial, găsită de un cetățean, în pârâul Jolotca, din localitatea Sărmaș.
Seara trecută, în jurul orei 23:45, pompierii militari și civili din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, SVSU Vlăhița și Căpâlnița, au intervenit cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă, pentru gestionarea unei situații de urgență, generată de producerea unui incendiu, la centrala termică a unei case, din localitatea Căpâlnița. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la nivelul acoperișului locuinței, pe o suprafață de circa 200 mp, construit din lemn cu învelitoare din țiglă, precum și la acoperișul anexelor gospodărești învecinate, în care era depozitat fân (baloți), cu pericol de propagare la casa și grajdul cu șură învecinate. Din fericire, evenimentul s-a soldat doar cu pierderi materiale, evaluate la aproximativ 50.000 lei. Ca urmare a producerii incendiului, cel mai probabil, cauzat de un conductor, cablu electric defect sau cu izolația deteriorată (scurtcircuit electric), au ars acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, tavanul camerei centralei termice, 100 de baloți de fân și s-au deteriorat tavanul a două camere și o parte din acoperișul grajdului cu șură.
În aproape 50% dintre situații, incendiile au ca punct de plecare instalațiile electrice, mijloacele de încălzire și coșurile de fum defecte sau improvizate. Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ‘’OLTUL’’ Harghita recomandă următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:
❕Este interzisă utilizarea aparatelor electrice, cablurilor electrice, prizelor, întrerupătoarelor, dispozitivelor de protecţie cu defecţiuni sau improvizaţii;
❕Este interzisă suprasolicitarea reţelei electrice prin folosirea simultană a mai multor consumatori.
❕Este interzisă lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune!
❕Verificarea, repararea și curățarea periodică a coșurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii!
❕Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile!
Aflați cum să reacționați în caz de nevoie și fiți pregătiți pentru a face față oricărei situații de urgență! Obțineți mai multe informații cu privire la modul de comportare accesând platforma națională de pregătire în situații de urgență, disponibilă la adresa https://fiipregatit.ro.
De asemenea, aplicația mobilă DSU poate fi descărcată gratuit din App Store sau Google Play și oferă informații extrem de utile pentru a fi mereu pregătit.
COMPARTIMENTUL INFORMARE
ŞI RELAŢII PUBLICE          
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii