Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:03 06 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

19 iunie 2001 Primul implant de inima artificiala tip Novacor din Europa Centrala si de Est a fost efectuat în București

ro

19 Jun, 2021 17:08 2217 Marime text
  • La data de 19 iunie 2001 a fost realizat, pentru prima dată în România și în Europa Centrală și de Est, un transplant de inimă artificială de ultimă generație „Novacor" – un sistem montat la nivelul abdomenului bolnavului (Institutul de Boli Cardiovasculare Fundeni din București), scrie Wikipedia.
  • Cercetarea intensă în transplantul de inimi non-umane a început încă din anul 1993.

Primul implant de inima artificiala Novacor din Europa Centrala si de Est a fost realizat în România, de către medicii de la Institutul de boli cardiovasculare Fundeni, pacientul fiind un bucureștean de 49 de ani, care suferea de cardiomiopatie dilatativă.

Operația a fost efectuată de o echipă condusă de către profesorul Vasile Cindea, directorul institutului, si de către Șerban Bubenek, șeful proiectului românesc de asistare mecanica a cordului. La intervenție au mai participat medici de la Spitalul Universitar "Saint Luc" din Bruxelles.

Primul transplant de inima din istorie a avut loc în anul 1967. În România, prima transplantare cardiacă a fost realizată pe 24 octombrie 1999.

Un transplant de inimă, sau un transplant cardiac, este o operație/procedură chirurgicală de transplantare a unei inimi încă activă biologic, luată de la un donator, operație efectuată la pacienții cu insuficiență cardiacă în stadiu terminal sau care suferă de boală coronariană severă.

Începând din 2008 a fost procedura cea mai frecventă pentru a lua o inimă de la un donator de organe decedat recent (cadavru alogrefa), și a o implanta la un pacient.

Inima pacientului este fie eliminată (procedura de orthotopic) sau, mai frecvent, pusă în paralel, să sprijine inima nouă-donator (procedura heterotopică); ambele soluții au fost controversate pentru o boala umană de durată.

Primul transplant de inima umană din lume a fost realizat în 1967 de către Christiaan Barnard pe Louis Washkansky la Spitalul Groote Schuur din Cape Town, Africa de Sud.

În România, prima transplantare cardiacă a fost realizată pe 24 octombrie 1999 la Spitalul Clinic de Urgența Floreasca, din București, de doctorul Brădișteanu și profesorul Deac. Al doilea transplant a fost realizat la Tg. Mureș pe 14 noiembrie 1999.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii