Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:34 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

PSD propune trei cote de impozitare, reducerea CAS si deduceri fiscale ca masuri alternative

ro

25 May, 2010 17:19 962 Marime text

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase,a prezentat programul de soluţii alternative "Solidaritate pentru Dezvoltare" conturat de social-democraţi,între măsurile propuse fiind trei cote de impozitare de pe venit, 15%, 25% şi 35%,reducerea CAS cu 3% şi o cotă unitară pentru profit şi dividende de 15%.Năstase a precizat că social-democraţii susţin eliminarea cotei unice şi instituirea a trei cote diferenţiale de impozitare. "Propunem trei cote de fiscalitate, respectiv 15, 25 şi 35 la sută care să fie aplicate în raport cu nivelul salariului mediu şi în funcţie de structura salariaţilor pe tranşe de venit. Dorim să asociem acestor trepte de impozitare deduceri fiscale consistente pentru investiţii, asigurări, educaţie, sănătate şi confort termic. Noi vedem această politică fiscală alternativă ca incluzând un CAS, deci contribuţii sociale reduse cu 3%, atât pentru angajatori cât şi pentru angajaţi. De asemenea, dorim să susţinem ideea unei cote unitare pentru profit şi dividende scăzută la 15%, şi neimpozitarea profitului reinvestit prin eliminarea tuturor condiţionalităţilor existente astăzi", a declarat Năstase.

El a precizat că măsurile propuse de PSD, într-un document de 40 de pagini,sunt atât pe termen scurt pentru încadrarea în ţinta de deficit angajată de România cu FMI, dar reprezintăşi o serie de măsuri de stimulare a economiei în perspectivă. Totodată, liderul PSD a afirmat că pentru a stabili pragul de impozitare diferenţiat aşteaptă unele date de la Ministerul de Finanţe şi de la INS.

Adrian Năstase a enumerat o serie de rezultate aşteptate în urma aplicării programului PSD, între care "ieşirea din criză a economiei româneşti în trimestrul unu al anului 2011, crearea a 500 de mii de locuri de muncă noi în cinci ani, creşterea capacităţii de absorbţie a fondurilor europene cu câte 15 puncte procentuale anual, reducerea decalajelor urban - rural cu 30% până în 2014, creşterea ponderii exporturilor, reducerea numărului persoanelor cu risc de sărăcie de la 5 milioane estimat în 2009 la 3 milioane la sfârşitul lui 2014, un ritm mediu de creşterea anuală de 3% în perioada 2010 - 2014 - care să conducă la menţinerea ratei şomajului sub 6%". Social-democraţii mai speră la efecte precumun nivel mai ridicat al convergenţei veniturilor cu UE în 2015, un PIB/locuitor la paritatea puterii de cumpărare de cel puţin 55% din media comunitară, reducerea deficitului bugetar la sub 3% în 2013 şi menţinerea sub acest prag până în 2015, menţinerea ponderii datoriei publice totale în PIB la sub 40% din PIB până în 2014 de la 31% luna mai 2010.

Năstase a precizat că social-democraţii nu ar fi deranjaţi dacă Executivul va prelua o serie dintre măsurile propuse, în schimbul "diversiunilor" pe care încearcă să le instituie pasând vina pensionarilor sau bugetarilor.

Sursa: newsin.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii