Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţii în învăţământul unde profesorii stau cu ochii pe ceas Şcoala din Topalu se extinde

ro

25 May, 2017 00:00 5286 Marime text
Dezvoltarea unei unităţi administrativ-teritoriale nu presupune doar modernizarea infrastructurii rutiere şi asigurarea utilităţilor. Educaţia şi cultura au un rol extrem de important pentru comunitate.
 
Pentru a asigura evoluţia societăţii, atenţia autorităţilor publice locale trebuie îndreptată, în primul rând, asupra educaţiei. Iată de ce reprezentanţii administraţiei publice din comuna Topalu vor să asigure condiţii optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ al tinerei generaţii şi se preocupă de starea unităţilor de învăţământ.
 
În acest context, consilierii judeţeni au aprobat repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a procentului de 20% din sume defalcate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru achitarea arieratelor, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi susţinerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală pe anul în curs. Primăriei Topalu i-au revenit 200.000 de lei, sumă ce va fi întrebuinţată la extinderea şcolii din localitate cu un corp.
 
Şeful administraţiei locale, Valentin Stanciu, ne-a explicat că această extindere vizează construirea doar a unei săli de curs. „Avem o şcoală generală de prin anul 1930, în care învaţă acum 190 de copii. Acum, noi ne dorim să îi ţinem pe toţi la cursuri de dimineaţă, pentru că avem cadre didactice care predau la mai multe unităţi de învăţământ şi nu pot veni şi după-amiaza la clase. Pentru asta este nevoie, deocamdată, de o nouă clasă. În prezent, nu avem clasa a VI-a, iar în doi ani, când se va completa numărul de clase, nu am fi avut săli suficiente... pentru că a apărut clasa pregătitoare. Aşadar, în vechiul corp al şcolii vom face o sală în plus“, a declarat, pentru ZIUA în judeţ, primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu.
 
De altfel, nevoile elevilor din localitate sunt multiple, iar primarul îşi doreşte ca situaţia să se schimbe în timp. El speră ca nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor să crească şi, cu o sumă din venituri proprii, să construiască inclusiv o sală de sport. „Nu avem nici sală de sport pentru copii. Sper să reuşim, din venituri proprii, să o construim. Suma alocată de CJC nu ne ajunge nici pentru construirea clasei respective. Măcar să începem treaba, că apoi vom fi nevoiţi să o finalizăm. Aşteptăm să ne vină banii şi începem să facem studiul, proiectul...“, a menţionat şeful administraţiei publice locale din Topalu.

Oful primarului 

Dacă problema spaţiului s-ar putea rezolva în timp şi cu ceva sprijin financiar inclusiv de la Consiliul Judeţean Constanţa, cea a cadrelor didactice îl nemulţumeşte profund pe primarul din Topalu. „Cea mai mare nevoie ar fi de cadre didactice. Vrem dascăli care să vină la program fără să stea cu ochii pe ceas pentru că trebuie să plece, la fără zece, căci au ore nu ştiu unde, la alte şcoli. Ar fi fost bine ca legiuitorul care face legislaţia pentru educaţie să ţină cont de următorul lucru: nu contează câţi elevi ai într-o clasă, important este să fie un profesor pentru fiecare, să nu se mai facă simultane... că atunci, nu se mai face şcoală“, a afirmat primarul comunei Topalu, Valentin Stanciu, vizibil supărat că are mulţi profesori navetişti.
 
Totodată, acesta ne-a destăinuit că altfel vedea derularea procesului instructiv-educativ pentru copiii comunei. „Eu voiam ca, pe lângă orele de curs, să se facă şi alte acţiuni, cercuri, ceva aplicat, aşa cum făceam noi odinioară. Vreau să facem o şcoală romană şi sunt în discuţii cu un cadru didactic pensionat pentru a-i pune bazele. Astfel, sâmbăta, duminica, elevii de diferite vârste se pot întâlni, pot purta discuţii interactive pe diverse subiecte, fără a lua notiţe sau a avea teme, dar având posibilitatea să îşi dezvolte bagajul de cunoştinţe şi să petreacă în mod plăcut şi util timpul liber“, ne-a declarat Valentin Stanciu, şeful administraţiei publice locale din Topalu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii