Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:55 25 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

1 Mai O lună de la aderarea României la spațiul Schengen, cu frontierele aeriene și maritime

ro

01 May, 2024 11:46 570 Marime text
Sursa foto: Poliția de Frontieră
 

*În perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor. În toate cazurile, persoanele au fost preluate de structurile competente în vederea dispunerii măsurilor legale sau li s-a întrerupt călătoria.
*Printre ce le mai recente descoperiri menționăm cazul unui cetățean din Nepal care se afla în ședere ilegală pe teritoriul României și cel al unor cetățeni minori care intenționau să călătorească, însoțiți de părinți, dar care aveau documentele expirate.

Începând cu data de 31 martie 2024, polițiștii de frontieră din cadrul aeroporturilor și porturilor maritime nu mai efectuează controlul de frontieră pentru persoanele care călătoresc spre și dinspre state din spațiul Schengen. Însă, lucrătorii noștri, împreună cu colegi de la poliție, imigrări și jandarmerie, efectuează acțiuni polițienești punctuale și inopinate pentru a verifica identitatea și situația legală a persoanelor, dar și pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale, a transmis printr-un comunicat Poliția de Frontieră.

Pentru operativitate, structurile Ministerului Afacerilor Interne utilizează dispozitive mobile care folosesc aplicația eDAC, conectată la bazele de date ale autorităților române și a celor din Spațiul Schengen.
Astfel, în perioada 31.03-30.04.2024, polițiștii de frontieră au efectuat peste 145.000 de verificări în aplicația eDAC, pentru stabilirea valabilității condițiilor de călătorie și a documentelor de călătorie ale persoanelor, cele mai recente constatări fiind următoarele:

În data de 30.05.2024, o echipă operativă formată din poliţişti de frontieră de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă București si lucrători ai Inspectoratului General pentru Imigrări a legitimat un bărbat care intenționa să călătorească în direcția Serbia, Belgrad. În urma verificarilor specifice, s-a constatat faptul că acesta este cetățean Nepal și se afla în ședere ilegală pe teritoriul Romaniei, având permisul de ședere valabil, dar contractul individual de muncă încetase de peste 90 de zile. Celui în cauza i-a fost întreruptă călătoria și preluat de către o echipă operativă din cadrul IGI.

În data de 29.04.2024, o echipă de poliţisti de frontieră din cadrul Aeroportului Timișoara a legitimat membrii unei familii, părinți și doi copii, cetăţeni români, care doreau să călătorească în direcția Roma, Italia. În urma verificărilor efectuate în baza de date cu aplicaţia eDAC s-a constatat faptul că cetățenii minori aveau documentele de călătorie expirate, iar polițiștii de frontieră nu le-au permis ieșirea din țară. A fost informată compania aeriană, iar cei doi copii, împreună cu părinții care au renunțat la călătorie, au fost conduși în zona publică.

Echipele mixte de control formate din lucrători din cadrul Ministerului Afacerilor Interne vor continua să fie vigilente şi să desfăşoare acțiuni polițienești punctuale și inopinate în incinta aeroporturilor şi porturilor pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Citește și:
În Portul Mangalia Două drone de tip avion au intrat în dotarea Poliției de Frontieră (Galerie FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii