Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:17 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Baschet şi istorie Lupte de gladiatori în Sala Sporturilor din Constanţa. „Urmaşii“ lui Skirtos Dacul fac spectacol! (galerie foto)

ro

18 Nov, 2017 00:00 2883 Marime text

Spectacolul la meciurile de pe teren propriu ale echipei masculine de baschet Athletic Constanţa este întregit de reprezentaţia gladiatorilor!

În contextul în care, din sezonul 2017/2018, BC Athletic şi-a asociat imaginea sportivă cu supranumele reprezentativ de „Gladiatorii din Tomis“, punând o nouă filă în istoria identităţii clubului, de la partidele de pe teren propriu ale formaţiei de pe litoral nu puteau lipsi gladiatorii, celebrii luptători ai antichităţii fiind readuşi în arenă (Sala Sporturilor) şi personificaţi de reprezentanţii Asociaţiei România - Dacia Casa Noastră.
 
În pauzele de meci, gladiatorii se luptă între ei, iar show-ul lor nu se încheie odată cu reînceperea partidei, pentru că luptătorii urcă de pe teren în tribune, unde interacţionează şi fac poze cu spectatorii. „Show-ul cu gladiatori e parte din spectacolul nostru sportiv. Îmi place că putem îmbina istoria cu sportul. Reprezentaţia gladiatorilor a prins la public. Luptătorii s-au descurcat foarte bine“, a declarat Andrei Talpeş, managerul BC Athletic.

Gladiatorul, prezent pe logo-ul global 

De asemenea, baschetbaliştii au devenit „Gladiatorii din Tomis“, inspirându-se din istoria Cetăţii Tomis, acolo unde unul dintre cei mai cunoscuţi gladiatori a făcut istorie: viteazul Skirtos Dacul! Acesta a ajuns din acest an inspiraţia clubului Athletic în atitudine, implicare şi realizări. Gladiatorul este din această stagiune simbolul clubului, prezent pe logo-ul global, iar Tridentul său întregeşte suita de logo-uri prezente în noua identitate a BC Athletic.

Partide în amfiteatrul de la marginea oraşului 

„Luptele de gladiatori reprezentau în perioada Imperiului Roman una dintre principalele distracţii, în toate oraşele mari fiind organizate astfel de evenimente. Cele mai grandioase «jocuri» erau evident cele organizate în capitala Imperiului, la Roma, dar, treptat, alte câteva oraşe (unele din Italia, celelalte din teritoriile cucerite) au devenit celebre pentru modul de organizare a acestui gen de spectacole. Istoricii constănţeni au descoperit că unul dintre oraşele unde aveau loc lupte de gladiatori şi alte astfel de jocuri era Cetatea Tomis. În acest sens, există numeroase inscripţii epigrafice şi arheologice, graţie cărora se poate recrea o parte din «filmul» acestor evenimente petrecute în secolele II şi III d. Hr. «Meciurile» aveau loc în amfiteatrul aflat la marginea oraşului, chiar pe malul mării, pe locul căruia astăzi este construit hotelul Ibis. Din fericire, mare parte din această arenă (una dintre cele mai mari din Europa de Est) a fost conservată în subsolul unităţii turistice. Luptele de gladiatori nu erau atât de dese precum cele de la Roma, dar, potrivit datelor obţinute, erau la fel de spectaculoase şi dramatice“, se arată pe pagina de Facebook a BC Athletic.

Meci dramatic şi intens cu Rapid 

La meciul cu Rapid Bucureşti, câştigat la Constanţa cu 88-84, baschetbaliştii de la Athletic au avut o atitudine de adevăraţi gladiatori. „În Sala Sporturilor am avut unul dintre acele meciuri dramatice în care «Gladiatorii din Tomis» s-au impus în arenă după un meci intens!“, au apreciat efortul sportivilor constănţeni conducătorii clubului.

Trident „made in Constanta“ 

„Noua identitate a clubului Athletic stă şi este înrădăcinată în istoria locală din Cetatea Tomis. Tridentul, arma letală a Gladiatorului cu care îşi anihila adversarii din arenă, este logo-ul principal care completează catalogul identităţii, în care se regăsesc logo-ul global, logo-ul secundar, numele clubului şi sloganul care şi foloseşte cele trei ţepuşe ale Tridentului în textul reprezentativ «Made in Constanta». BC Athletic îşi continuă tradiţia şi valorifică istoria Constanţei, istoria din Cetatea Tomisului! Toate simbolurile noii identităţi fac parte din politica de marketing / merchandising a clubului“, a mai spus Andrei Talpeş.

Partida cu Phoenix Galaţi II, amânată 

În acest sezon al Ligii 1, BC Athletic are patru victorii din patru meciuri, dar în acest weekend nu va juca, partida cu Phoenix Galaţi II amânându-se. În schimb, mare parte dintre componenţii lotului vor participa la cel mai tare turneu de baschet 3x3 al iernii, care se va desfăşura la Constanţa, pe 18 şi 19 noiembrie.
 
Sursa foto: Facebook (BC Athletic) 
 
Citeşte şi:
 
Viteazul Skirtos Dacul este inspiraţia clubului Baschetbaliştii de la Athletic Constanţa au devenit „Gladiatorii din Tomis“ 

Ludus Danais Tomis. Școala de Gladiatori de la Constanța s-a deschis „Fiecare dintre noi poate deveni un mic zeu în arenă“ (galerie foto + video)

Cel mai tare turneu de baschet 3x3 vine la Constanța. Unde și când va avea loc evenimentul

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii