Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Medicii, fiii risipitori ai sanatatii

ro

03 Mar, 2008 00:00 2594 Marime text
1204490300.jpg

Constantenii par sa fie setati, asemenea unor roboti, pe inghitit pastile * Iar doctorii se asigura ca nu trece zi fara ca pacientii pe care ii au in evidenta sa nu-si ia doza necesara

Aceste aspecte reies din topul realizat de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS), in cadrul caruia medicii sunt clasificati in functie de valoarea retetelor pe care si-au pus parafa. Cazuri si cazuri. Dupa o scurta analiza a cadrelor medicale care au onoarea de a se afla pe podium, constati ca sunt unele care prescriu anual intr-atat de multe retete, incat nu le mai ramane timp decat pentru a-si saluta pacientul si pentru a arunca o privirea fugitiva asupra lui. Si iata diagnosticul. Simplu ca buna ziua. Dovada ca sunt doctori care poate au o prea mare grija pentru bolnavii ce le trec pragul cabinetelor stau sumele enorme cheltuite in 2007. Fruntasa clasamentului este Cornelia Barbu, specializata pe medicina interna la Spitalul judetean din Arges, care a prescris, cu generozitate, tratamente ce depasesc cinci milioane de lei. Medicii constanteni par sa fie, cat de cat, mai ponderati sau mai prudenti atunci cand se joaca cu averea statului.

Un oras de bolnavi psihici

In topul CNAS se regasesc doar doi medici care-si desfasoara activitatea in cabinetele constantene. Pe locul 21 o avem pe Diana Bandrabur, medic psihiatru, care, pe perioada anului trecut, a completat retete peste retete, in valoare de 2.583.902,17 lei. Cam multe cifre, intr-adevar. Am dorit sa obtinem mai multe informatii despre serviciile prestate, dar firul comunicarii s-a rupt de la debutul discutiei. Este lesne de inteles ca nu avea cum sa isi aminteasca numarul pacientilor consultati sau al retetelor eliberate in 2007, iar lucrul cu hartogariile dureaza. Dar cum sa catalogam refuzul ei de a face public lista medicamentelor pe care le-a prescris? "Medicamentele de psihiatrie le gasiti pe toate site-urile, tin de cultura generala a fiecaruia", explica aceasta.

"Ar trebui sa fie felicitati!"

Cel de-al doilea cadru medical constantean care figureaza pe lista CNAS este Elena Dumea, medic care-si desfasoara activitatea in cadrul Spitalului de Boli Infectioase Constanta. O gasim la 16 locuri diferenta de psihiatrul Brandabur, pe pozitia 37. Topul institutiei arata ca, in 2007, aceasta a cheltuit 2.128.248,92 lei pentru prescrierea retetelor. De aceasta data, dovada ca nu este nimic de ascuns, primim informatiile necesare. In prezent, este in concediu medical, dar justificarea am primit-o de la Stela Halichidis, director adjunct al unitatii sanitare. "Aceasta a prescris medicamente pentru hepatita cronica, iar tratamentul valoreaza sute de milioane. Astfel de medici ar trebui sa fie felicitati pentru ca isi fac treaba si de aceea au pacientii multi", a declarat dr. Halichidis.

Tratament costisitor

Intr-un cotidian central se precizeaza ca Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, nu a fost de acord ca CNAS sa faca public topul celor 50, pentru ca, din informatiile pe care le detine institutia, nu este clar daca se justifica sau nu retetele prescrise. Intr-adevar, potrivit lui Marinel Ciobanu, presedinte-director executiv interimar al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Constanta, medicamentele pentru hepatita si afectiuni psihiatrice au preturi destul de mari pentru bugetul unui constantean de rand. Rispoleptul, indicat in tratamentul schizofreniei sau al tulburarilor de comportament ale pacientilor cu dementa, costa doua mii de lei. Printre cele mai costisitoare medicamente recomandate pentru tratarea hepatitei se numara Peginterferonul si Ribavirina, care, potrivit conducerii CJAS, costa circa opt mii de lei.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii