Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:07 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

La Constanta, chinezii fac treaba

ro

25 Sep, 2008 00:00 775 Marime text

O data cu migrarea masiva a romanilor spre plaiuri mai promitatoare, Constanta, prin deschiderea la Marea Neagra, s-a transformat, usor-usor, intr-un oras al tuturor oportunitatilor. Pe de o parte, s-a simtit nevoia fortei de munca de import, iar pe de alta, investitorii straini au considerat ca, din acest impas, vor putea trage mari foloase. Asa ca si-au deschis firme pe taram dobrogean si pentru dezvoltarea afacerii si-au adus muncitori din aceeasi tara de provenienta.

Discreti, mici de statura, cu pasul marunt si privirea mai mereu plecata, obisnuiti cu strictetea comunismului, dar, cel mai important, mereu serviabili. Acesta este prototipul chinezului preferat de majoritatea angajatorilor care au importat forta de munca. Potrivit biroului de Evidenta a Muncii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM), pana la sfarsitul anului august au fost inregistrati 246 de angajati de alta nationalitate, care au optat sa se angajeze, cu forme legale, in oras. Mai bine de jumatate dintre acestia sunt chinezi care nu numai ca presteaza servicii in domeniul naval sau in constructii, dar incep sa-si deschida propriile afaceri cu articole "made in China".

Turcii fac galeti si ligheane

Astfel, potrivit ITM, fruntasi in clasamentul muncitorilor straini, cu ajutorul carora s-a rezolvat in mare parte deficitul de forta de munca romaneasca, sunt cei 130 de chinezi, majoritatea angajati in cadrul Santierului Naval. Pe locul al II-lea se claseaza turcii, in numar de 80, iar ultimul loc pe podium este ocupat de moldovenii de peste Prut. In evidenta ITM mai exista sporadic cate un german, filipinez sau francez, veniti fie sa munceasca la vreo reprezentanta, fie prin casatorie. In timp ce asiaticii au ales munca in domeniul naval, musulmanii au optat, in mare parte, pentru masele plastice si pentru invatamant. Cei mai multi dintre ei sunt angajati la SC Bayer SRL din Ovidiu, societate care produce galeti, ligheane, bidoane etc.

Babilonul se muta-n Dobrogea

Din datele biroului de Evidenta a Muncii reiese ca valul de constanteni care au preferat sa-si incerce norocul peste granita, iar in primul trimestru al anului au fost 336, a fost secondat de o migratie masiva a strainilor care au ales Constanta drept rampa de lansare pentru mici business-uri. Astfel, potrivit sefului biroului Evidenta a Muncii din cadrul ITM, Maria Petrica, daca in 2004, doar 94 de straini activau in judet, la o distanta de patru ani, numarul aproape s-a triplat. Si, probabil, va fi cu atat mai mare, cu cat tot mai multi investitori straini aleg Constanta pentru a-si deschide afacerile. De asemenea, in sezonul estival, a existat o cerere tot mai mare de forta de munca straina care sa lucreze in cadrul agentiilor de turism, dar, din cauza faptului ca obtinerea autorizatiei de angajare poate dura si doua luni, angajatorii s-au lasat pagubasi.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii