Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:08 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Invatamantul obligatoriu nu va mai fi gratuit

ro

06 Aug, 2003 00:00 848 Marime text

Scolile vor avea tot mai multe probleme

Modul in care vechea echipa ministeriala, condusa de Ecaterina Andronescu, a elaborat proiectul de lege a invatamantului preuniversitar viza o serie de competente * Toate aceste masuri urmau sa intre in vigoare in 2003, in ciuda faptului ca directorii unitatilor scolare atrageau atentia ca nu exista cadre didactice si spatii suficiente * Schimbarea care a avut loc la nivelul ministerului a blocat, pentru o perioada, aplicarea noii legi * In conditiile in care clasele a IX-a si a X-a au devenit obligatorii, elevii ar trebui sa primeasca manualele gratis * Toti elevii claselor a IX-a vor beneficia de carti scolare gratuite daca reprezentantii editurilor vor fi de acord sa vanda manualele direct Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului

Incepand cu noul an scolar, ar fi trebuit sa intre in vigoare prevederile noii Legi a invatamantului obligatoriu de zece ani. Modul in care vechea echipa ministeriala, condusa de Ecaterina Andronescu, a elaborat proiectul de lege a invatamantului preuniversitar viza o serie de competente pentru realizarea unei dezvoltari reale a cunoasterii. Scolarizarea copiilor de la sase ani urma sa ofere elevilor romani sanse egale pentru a intra in competitie cu cei din tarile Uniunii Europene. Mai mult, noul curriculum pentru elevii de clasa I a fost adaptat tinandu-se cont de particularitatile de varsta si de tehnicile de predare. Invatamantul obligatoriu urma sa fie de zece ani, si nu de opt ca pana cum, la sfarsitul clasei a X-a elevii putand opta intre doua rute educationale, respectiv liceala sau profesionala. Cei care absolveau nivelul liceal primeau certificate care le ofereau acestora posibilitatea de a se inscrie la examenul de bacalaureat. In schimb, elevii care optau pentru invatamantul profesional isi continuau studiile la scolile de arte si meserii. Toate aceste masuri urmau sa intre in vigoare incepand cu noul an scolar, in ciuda faptului ca directorii unitatilor de invatamant atrageau atentia asupra faptului ca nu exista spatii suficiente. Schimbarea care a avut loc la nivelul ministerului a blocat, pentru o perioada, aplicarea noii legi.

La profesionala nu exista manuale gratuite

Prima problema cu care s-a confruntat sistemul de invatamant a fost cea a manualelor. In anii anteriori, elevii de la licee si grupuri scolare isi achizitionau singuri manualele, Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului neacordand subventii pentru cartea scolara decat pentru elevii din invatamantul primar si general. In conditiile in care clasele a IX-a si a X-a au devenit obligatorii, elevii ar trebui sa primeasca manuale gratuit. Inspectoratul Scolar Judetean Constanta a inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului o adresa in care se solicita acordarea de manuale gratuite pentru elevii care intra in acest an in clasa a IX-a. Dora Baicu, sef al Depozitului de manuale din Constanta, a declarat ca au fost comandate aproximativ 6.000 de carti scolare pentru elevii de liceu. Cei de la scolile de arte si meserii nu vor beneficia de gratuitate. "Nu am primit nici un raspuns de la minister, ci doar ni s-a spus ca, in acest moment, se discuta cu reprezentantii editurilor. Daca acestia vor fi de acord sa vanda cartile direct Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, toti elevii de la clasa a IX-a vor beneficia de manuale gratuite", a explicat Dora Baicu. Pentru ca bugetul MECT nu permite achizitionarea manualelor la pret de piata, se va propune editurilor semnarea unor contracte pentru cumpararea cartilor in functie de fondurile ministerului. In acest caz, editurile risca sa iasa in pierdere, ceea ce pune sub semnul intrebarii reusita "tratativelor". Reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului au promis ca, in maximum doua saptamani, se va sti exact daca liceenii vor trebui sa-si cumpere din resurse proprii manualele necesare. Aceasta problema pune la indoiala dreptul elevilor de a beneficia de studii gratuite.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii