Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:44 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultatii in infern

ro

10 Jul, 2003 00:00 1209 Marime text

Conditii de munca inumane la Policlinica numarul 1

De cateva saptamani, Policlinica 2 si-a sistat activitatea, pe fondul unor litigii cu Directia de Sanatate Publica * Tot de atunci a inceput si calvarul cadrelor medicale si al pacientilor * Din aceasta cauza, din acel moment, constantenii iau cu asalt ambulatoriul de specialitate al Spitalului de Urgenta * Cadrele medicale isi depasesc acum norma de trei ori, cu toate ca nu sunt obligate si nici macar platite * In plus, cersetorii intra in cabinete fara nici o retinere, intrerupand consultatiile * Floraresele consuma lunar tone de apa pentru a-si uda florile, si asta pe banii spitalului * Personalul medical care isi desfasoara aici activitatea este pe punctul de ceda fizic si psihic, nemaifacand fata sutelor de pacienti care bat, zilnic, la usa lor * O mare parte a problemelor legate de aglomeratie isi au radacinile in faptul ca in toata policlinica exista un singur medic specialist cardiolog care, saptamana viitoare, va intra in concediu, din cauza unor probleme personale

Restructurarile si modificarile din cadrul sistemului sanitar au lasat pe drumuri asistente, infirmiere, lucratori din cadrul serviciului tehnic si asa mai departe, insa nicaieri in tara toate acestea nu au reusit sa produca un asemenea haos ca in judetul Constanta. Din cauza amanarii comodatului Policlinicii 2 - ambulatoriul de specialitate al fostului Spital Clinic Municipal - si a litigiului dintre cadrele medicale care isi desfasurau activitatea aici cu Directia Judeteana de Sanatate Publica, activitatea a fost stopata, fapt pentru care toti pacientii au fost preluati, in mod fortat, de catre Policlinica 1 - ambulatoriul de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta. Aceasta din urma este, practic, luata cu asalt, zilnic, de catre miile de pacienti care necesita ingrijiri medicale.

Aglomeratie dusa la extrem

Practic, toata populatia beneficiaza acum de serviciile medicale oferite - pana cand, nu se stie - de catre singura policlinica din oras. "Este o dezorganizare totala. Noi preluam, pe langa pacientii nostri, si pacientii ambulatoriului de specialitate al fostului Spital Clinic Municipal. Este o coada incredibila la Fisier, de dimineata, de la ora sase, pana seara tarziu. Suntem supraaglomerati, iar Directia Judeteana de Sanatate Publica nu ia nici o masura", a declarat medicul coordonator al Policlinicii 2, doctor Cornelia Andreescu. Personalul medical care isi desfasoara aici activitatea este pe punctul de ceda fizic si psihic, nemaifacand fata sutelor de pacienti care bat, zilnic, la usa lor. "Nu mai facem fata. Orice medic specialist este platit de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate la un numar maxim de 28 de consultatii pe zi. Acestia, insa, consulta zilnic un numar mai mult decat dublu fata de cat trebuie, pe gratis, deoarece Casa nu le deconteaza aceste consultatii suplimentare", a mai precizat medicul coordonator al ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta.

Cardiologia, alta sursa a problemelor

Doctorul Cornelia Andreescu a mai explicat ca majoritatea problemelor legate de aglomeratie isi au radacinile in faptul ca in toata policlinica exista un singur medic specialist cardiolog care, saptamana viitoare, va intra in concediu, din cauza unor probleme personale ce nu necesita amanare, iar medicii de familie nu isi consulta pacientii, dandu-le un bilet de trimitere catre specialistii din ambulatoriu. "Medicii de familie sunt platiti in raport cu numarul pacientilor inscrisi pe lista. Majoritatea ii trimit in policlinica pentru a fi consultati de un medic specialist, chiar daca ei stiu ca nu este nevoie de asa ceva", a afirmat medicul coordonator Cornelia Andreescu.

Bolnavii spitalului, si ei o problema

La toate neajunsurile se adauga bolnavii internati in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, mai ales cei care sunt considerati urgente si nu pot fi amanati de pe o zi pe alta. "Policlinica 2 trebuie neaparat sa se reorganizeze pe specialitati deoarece nu mai facem fata", a exclamat medicul coordonator al ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Cornelia Andreescu. "Nu se poate asa ceva. Este inadmisibil ceea ce se intampla in tara asta", ne-a declarat Maria Mititelu, bolnave.

Lipsa medicilor specialisti de pe litoral, un alt factor

Faptul ca in cadrul policlinicilor care functioneaza pe litoral in perioada estivala isi desfasoara activitatea medici de familie, si nu medici specialisti, reprezinta un alt factor care influenteaza aglomeratia din Policlinica 2 a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. "Nu se poate face medicina in adevaratul sens al cuvantului numai cu ajutorul medicilor de familie. Nu in policlinicile de pe litoral. Astfel, iar suntem incarcati la maxim deoarece turistii apeleaza tot la noi", a declarat medicul coordonator Cornelia Andreescu. Mii si zeci de mii de persoane intra si ies zilnic din Policlinica 1 in fiecare zi. Calvarul in care isi desfasoara activitatea cadrele medicale de aici este greu de descris. Stresul, galagia, un du-te-vino continuu, coada imensa de la Fisier... Alt factor al aglomeratiei este reprezentat de controalele medicale periodice obligatorii pe care firmele trebuie sa le efectueze. Numarul mare al angajatilor unei firme poate da peste cap activitatea policlinicii intr-o singura zi. Cert este faptul ca acestia trebuie consultati la data fixata, indiferent de cat de multi pacienti ar avea un medic in ziua respectiva.

Boschetarii intrerup activitatea medicala

In urma cu patru luni de zile, medicul coordonator a angajat un portar care sa supravegheze "traficul" din interiorul policlinicii, deoarece vagabonzii, insotiti de caini comunitari, rromii, cersetorii, aurolacii si vanzatoarele de chilipiruri cu fustele pana la pamant perturbau buna desfasurare a actului medical, dar si linistea si aerul proaspat din interior. Ce sa mai vorbim despre floraresele de la coltul cladirii care, zilnic, luau apa din policlinica, pe banii si asa insuficienti ai spitalului. Linistea asigurata de acest paznic nu a durat prea mult deoarece acesta a fost solicitat la poarta fostului Spital Clinic Municipal Constanta, haosul castigand din nou terenul Policlinicii 1. "Cersetorii bat mereu la usa cabinetelor. Unii intra direct peste medici, intrerupand consultatiile", a declarat medicul coordonator Cornelia Andreescu.

Cabinet de recreare pentru medici

Pentru a se distanta putin de stresul zilnic, medicul coordonator a amenajat un spatiu special destinat recrearii medicilor. "Am amenajat o sala cu televizor, pentru cadrele medicale, in cadrul policlinicii pentru copii, deoarece, dupa sapte ore de munca non-stop, au si ei dreptul sa petreaca macar 10 minute in liniste, unde sa nu-i deranjeze nimeni", a explicat doctor Cornelia Andreescu. Acestia, insa, muncesc de trei ori mai mult acum, asa ca nu au timp sa stea in liniste nici macar 10 minute.

Adultii, consultati de medicii pediatri

Pentru a mai descongestiona putin activitatea, medicul sef al ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, doctor Cornelia Andreescu, a decis ca o parte a pacientilor adulti sa fie consultati de catre medicii pediatri care nu sunt foarte aglomerati. "O parte dintre pacientii care au nevoie de specialisti in boli dermato-venerice, ORL si oftalmologie sunt consultati in policlinica pentru copii, deoarece acolo medicii nu sunt chiar asa de aglomerati", a explicat aceasta. Data fiind situatia de fata, speram ca cei in masura ia atitudine si sa rezolve toate aceste probleme.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii