Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:09 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Carmen Trentea ne-a trimis un drept la replica

ro

18 Jun, 2009 02:01 4215 Marime text
cap_1.jpgÎn documentul remis redacţiei, noua şefă a SPIT justifică veniturile mari ale celor din conducerea instituţiei prin faptul că în 2008 s-au încasat şi banii de concediu din perioada 2001 - 2006  

Conducerea Serviciului Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanţa a fost deranjată de materialul intitulat „Încuscriri şi salarii de salarii la Taxe şi Impozite", publicat de cotidianul ZIUA de Constanţa, în urmă cu aproape două săptămâni.

Directorul SPIT, Carmen Trentea, a remis redacţiei noastre un drept la replică, în care susţine că materialul cu pricina „aduce atingere imaginii instituţiei". De asemenea, şefa de la Taxe şi Impozite susţine că în articolul cu pricina se fac „asocieri tendenţioase cu privire la modalitatea acordării salariilor şi stimulentelor". În dreptul la replică, directoarea SPIT a inclus şi grila de salarizare a personalului, susţinând că în ultimii ani, „SPIT a diminuat considerabil procentul dintre încasările la bugetul local şi fondul de salarii destinat angajaţilor". Intenţionând de fapt să se apere pe sine, neconvenindu-i că i-a fost făcut public venitul anual, printr-un mijloc de informare de circulaţie locală, Carmen Trentea vorbeşte în numele tuturor angajaţilor, scoţând la înaintare întreg colectivul de la SPIT. Or în materialul publicat anterior, am arătat faptul că doar conducerea SPIT se bucură de venituri importante, angajaţii de la ghişeu având retribuţii modice, unii chiar sub salariul mediu pe economie.

Primele de vacanţă, nespecificate în declaraţia de avere 

Directorul SPIT opinează în dreptul la replică trimis redacţiei noastre că declaraţiile de venit postate pe site-ul instituţiei nu conţin doar salariile şi stimulentele încasate de funcţionarii din cadrul SPITVBL în 2008 (ridică un semn de întrebare faptul că doar directorul Carmen Trentea a menţionat salariu plus stimulente), ci şi primele de vacanţă acordate retroactiv pentru perioada 2001-2006. Trentea vrea să sublinieze în acest fel, că redactorul a calculat greşit venitul său lunar. Precizăm însă, că materialul apărut pe data de 6 iunie a fost redactat pe baza declaraţiilor de avere semnate de personalul SPIT şi postate pe site-ul oficial al instituţiei. Prin urmare, vina aparţine celor care nu şi-au declarat corespunzător veniturile. Persoanele în cauză, implicit directoarea Carmen Trentea, ar fi trebui să sublinieze ce tip de venit au încasat. Or nimeni nu are cum să îşi dea seama că venitul pe anul 2008, de 127.081 lei în cazul şefei SPIT, declarat ca salarii plus stimulente, include şi prime de vacanţă acordate retroactiv pentru perioada 2001 - 2006. Pe de altă parte, sunt bani luaţi, şi nu daţi de către persoanele în cauză şi dacă facem acelaşi calcul, de a împărţi totalul la cele 12 luni ale anului, venitul lunar în medie, calculat pe 2008, este cel pe care l-am precizat în materialul anterior.

carmen_trentea.jpgProcentul s-a diminuat, fondul de salarii a crescut

Pe de altă parte, în dreptul la replică trimis la redacţie, conducerea SPIT a menţionat şi faptul că în ultimii opt ani, SPIT a „diminuat considerabil procentul dintre încasările la bugetul local şi fondul de salarii destinat angajaţilor". În primul rând, corect ar fi fost să se scrie că a fost diminuat procentul din încasări pentru fondul de salarii. Reprezentanţii SPIT ne-au trimis un tabel cu o înşiruire de date prin care au dorit, probabil, să statueze faptul că diminuându-se procentul din încasări destinat fondului de salarii, s-a făcut economie, iar angajaţii ar fi luat bani mai puţini. Or, urmărind cu atenţie variabilele cuprinse în tabel, îţi dai seama că, deşi procentul s-a diminuat de la an la an, încasările au crescut, la fel şi fondul de salarii. Deci argumentul adus în sprijinul afirmaţiilor că a scăzut fondul de salarii, dorindu-se ca astfel să ne fie servită impresia eronată că ar fi scăzut şi veniturile angajaţilor SPIT, este fals. Practic, tabelul cu pricina, care poate fi vizualizat în ediţia online a ziarului nostru, relevă faptul că încasările SPIT au crescut anual cu sume cuprinse între 9.000.000 lei noi şi 24.000.000 lei noi şi că, fondul de salarii a crescut direct proporţional cu încasările, deşi procentul s-a diminuat nesemnificativ.

Salarii lunare între 8.300 lei şi sub 2.000 lei

De asemenea, „pentru a înlătura orice suspiciune", aşa cum se precizează în dreptul la replică, conducerea SPIT ne-a trimis şi valorile estimative ale veniturilor funcţionarilor publici din cadrul SPIT (o înşiruire de cifre fără relevanţă), care nu lămuresc în nici un fel „andrisantul" dreptului la replică despre ce salarii ar putea avea aceşti funcţionari plătiţi din bani publici, după cum spune şi titulatura lor. Practic, conducerea SPIT ne prezintă nişte sume minime, medii şi maxime referitoare la retribuirea salariaţilor, lăsându-ne practic să ghicim cam ce salariu ar putea avea un funcţionar. Conform datelor prezentate de SPIT, un funcţionar pe un post de execuţie ar putea lua un salariu minim de până la 2.000 lei, mediu de până la 2400 lei şi maxim de până la 3.000 lei. De asemenea, un ocupant al unui post de conducere ar putea avea un venit minim lunar de până la 3.300 lei, mediu de până la 4.300 lei şi maxim de până la 8.300 lei. Nu mai punem la socoteală, stimulentele şi primele de vacanţă asupra cărora ne-a atenţionat conducerea SPIT.

Nu luaţi de bune declaraţiile de avere

Directorul Carmen Trentea precizează, de asemenea, în dreptul la replică, faptul că redactorul nu a solicitat punctul de vedere al reprezentanţilor SPIT când a scris despre veniturile acestora sub titlul „Încuscriri şi salarii de salarii la Taxe şi Impozite". Ei bine, într-adevăr redactorul a greşit. A luat de bune veniturile declarate sub semnătură de către reprezentanţii SPIT - date afişate în declaraţia de avere postată pe site-ul oficial al instituţiei. Reamintim pentru cei care au obligaţia să-şi declare averile că declaraţiile de avere sunt supuse controlului Agenţiei Naţionale pentru Integritate. 

Trentea: „Hm, i-auzi! (...) Nu aveţi ce face?!"

De precizat că, deşi Legea nr. 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, prevede la art. 42., alin (1) că declaraţiile de avere şi de interese se depun în termen de 15 zile de la data numirii sau alegerii în funcţie, ori de la data începerii activităţii, şefa SPIT, Carmen Trentea, care a înlocuit-o la directoratul instituţiei pe Virginia Ştefănică, nu şi-a depus pe site declaraţia de avere în noua sa calitate. Menţionăm că pe site, la rubrica Director executiv, Carmen Trentea, figurează cu declaraţia de avere depusă în calitatea de director executiv adjunct.

Contactată telefonic pentru a ne lămuri în legătură cu acest aspect, directorul SPIT s-a simţit ofensată de întrebare şi aproape că ne-a închis telefonul în nas. „Hm, i-auzi! Bine că sunteţi voi, ziariştii, să-mi daţi mie noutăţi legislative. Şi de unde mă rog, ai tu numărul meu de telefon?! N-aveţi ce face? Dacă ai întrebări legate de instituţie, te rog să le adresezi persoanei din instituţie desemnate să se ocupe de presă", a declarat Carmen Trentea, după care a întrerupt convorbirea. În ediţia online a cotidianului ZIUA de Constanţa puteţi vizualiza dreptul la replică remis de conducerea SPITVBL.

 

{mos_ri:Carmen Trentea}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • X 18 Jun, 2009 15:06 "A-ti facut" baaai puscariasule, du-te la scoala, de ce traiesc de pe o zi pe alta? Pt. ca au muncit pe la CAP-uri si n-au invatat carte, si-au jucat casele la barbut, pe vremea lui Ceausescu nu era nimeni pe drumuri. Pace voua!
  • D. Stoian - Pensionar 18 Jun, 2009 11:13 Niste nenorociti care isi bat joc de bani cetatenilor acestui oras. A-ti facut din aceasta institutie un veritabil S.R.L. Sa va fie rusine pentru ceea ce faceti cand in lume sunt oameni care traiesc de pe o zi pe alta si nu au ce manca. Nu uitati ca toate au un rost pe lumea asta pentru cei ca voi fara frica de Dumnezeu.