Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:33 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sfantul Valentin, intre kitsch si cadouri extravagante

ro

05 Feb, 2008 20:00 1937 Marime text
1202246899.jpg

Sarbatoare controversata de unii, mult apreciata insa de altii, Sfantul Valentin se apropie cu pasi repezi, spre disperarea indragostitilor porniti in cautarea cadoului perfect pentru sufletul pereche

Adoptata mai ales de tineri, sarbatoarea de Valentine's Day s-a transformat intr-o adevarata goana dupa kitsch, in care iubirea pare sa aiba tot mai putin de-a face cu aceasta zi. La magazinele de suveniruri din Mangalia mai poti gasi, ce e drept, destul de rar, cadouri specifice acestei sarbatori: statui cu indragostiti - 60 de lei, lumanarele in forma de inimioara - 6 lei, ceasuri de birou cu o inimioara rosie aplicata in interior - 130 de lei, ursuleti din plus - intre 5 lei si 40 de lei, "inima" din sticla, "sfaramata" in doua bucati ce se pot uni - 30 de lei, scrumiere-inima - 15 lei, cani speciale de Sfantul Valentin - 60 de lei. In plus, tot de aici puteti cumpara, la un pret rezonabil, de numai 12 lei, un trandafir rosu, ambalat, care este de fapt un mic slip de dama parfumat. In schimb, magazinele obisnuite se intrec la ora actuala in oferte de Ziua Indragostitilor, care insa "triumfa" prin prost gust, kitsch si "bulinute" pentru copiii sub 12 ani. Astfel, cea mai vasta oferta o constituie lenjeria intima pentru domnisoare si doamne, care costa in jurul a 10-20 lei, cu mesaje fara perdea: "Esti pe drumul cel bun", "Aici sunt banii dumneavoastra", "Sunt rea si asta-i bine", "Drum alunecos", "Dupa doua secunde, te taxez", "Cand incepi un lucru, ai grija sa il termini", "Violul este o infractiune, mai bine convinge-ma", "Primim si bonuri", "Atentie, umezeala!" si multe altele. Din declaratiile vanzatorilor acestor magazine, respectiva lenjerie intima - afisata in vitrina, la vedere - se vinde mai ceva ca... painea calda!

Buchete de flori de 1.000 de lei

Pentru persoanele care inca mai cred in romantism si care s-au saturat de aceste cadouri, ce nu au nici o legatura cu iubirea, dar si care au buzunarele ceva mai "pline", exista o suita de site-uri pe Internet, de unde isi pot alege, in timp record, tot ce le pofteste inima. Aici pot descoperi torturi in forma de inima "My Love", buchete de flori intitulate sugestiv "Pentru ca te iubesc" , "7 zile de iubire" , "A iubi", cosulete cu dulciuri, papusi din plus si sampanie "1.000 de imbratisari si sarutari", papirus "Imnul iubirii", petale de trandafiri... Pentru cei ce isi permit sa pluseze, cea mai spectaculoasa oferta de pe Internet este de 101 trandafiri rosii, la pretul de 1.000 de lei. In fine, pentru indragostitii care nu au nici un fel de "bariere" financiare, exista o multitudine de oferte turistice, special pentru Sfantul Valentin. La Mangalia, doar o mica parte a populatiei isi poate permite insa o astfel de calatorie, astfel ca biletele puse la dispozitie intr-un numar limitat pentru localnici, isi asteapta in continuare clientii. Printre ofertele "escapadelor" de Ziua Indragostitilor se numara sejururi de doua zile la Paris - 400 de euro/2 persoane, in hotel de trei stele. Pe litoralul romanesc, Sfantul Valentin are oferte speciale numai la Mamaia, la unitati de patru stele, unde, pentru un pachet de doua nopti de cazare, contra sumei de 1.000 de lei, pe langa serviciile obisnuite, indragostitii beneficiaza de un party special pe 14 februarie.

Scris de: {autor}Mihaela MARIN{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii