Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:59 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rămas-bun, maestre! Lacrimi, flori, onoruri militare și ultimele aplauze pentru compozitorul Dumitru Lupu (galerie foto)

ro

25 Jul, 2017 00:00 50796 Marime text
Gânduri, amintiri luminoase, amestecate cu lacrimi de neputință, cu imposibilitatea de a accepta că un om atât de frumos, cu atât de multe planuri, chiar dacă vorbea despre sfârșit de carieră, așa cum a fost compozitorul Dumitru Lupu, va trăi, de acum înainte, doar în suflete. În sufletele și în amintirile celor care l-au cunoscut: familie, sute de interpreți de muzică ușoară, sute de studenți și mii de admiratori care au fredonat, nu o dată, refrene și versuri din șlagărele sale: „Ce mult te-am iubit“, „Hai vino iar în gara noastră mică“, „Mă-ntorc la tine iar și iar mare albastră“.
 
Aceste gânduri i-au însoțit pe cei care l-au condus luni, 24 iulie, pe ultimul drum pe compozitorul Dumitru Lupu, cel care, chiar și atunci când inima îi era înecată de amărăciune, știa să zâmbească și să aibă vorbe bune pentru ceilalți. Inima lui mare a încetat să bată sâmbătă, 22 iulie, în jurul orei 5.00, chiar de ziua de naștere a soției sale, Ileana Șipoteanu. S-a stins în brațele fiicei lor, Dumitrana Teodora Lupu, proaspăt absolventă a Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, specializarea Regie teatru și film.
 
Avea 65 de ani și multe visuri. Unul dintre ele se referea la punerea în scenă a lucrării sale „Adio, Chiustenge“, premiată, anul acesta, de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.
 
Luni, în ziua cea tristă a ultimului drum, după plecarea cortegiului funerar de la casa mortuară Niculescu, sicriul cu trupul neînsuflețit a poposit pentru scurt timp în fața fostului Teatru „Fantasio“, în prezent Teatrul de Stat Constanța, unde maestrul și-a desfășurat activitatea ca dirijor al uneia dintre cele mai bune orchestre din țară, orchestra „Fantasio“. Aici, membri ai fanfarei RAJA, condusă de Inga Postolache, au interpretat un marș funebru, după care convoiul s-a îndreptat spre cea de-a doua... casă a lui Dumitru Lupu, Universitatea „Ovidius“. Abia apoi, în jurul orei 13.30, cortegiul funerar a ajuns în fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“, cu picturi interioare de Nicolae Tonitza, unde a avut loc slujba de prohodire.
 
Printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu s-au aflat compozitorul Viorel Gavrilă, din partea Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România și a Asociației Drepturilor de Autor, actorul Alexandru Arșinel, textierul Carmen Aldea-Vlad, interpretul de muzică ușoară Daniel Iordăchioaie. Alături de ei s-au aflat colegi de la Facultatea de Arte, printre care și decanul, prof. univ. dr. Daniela Vitcu, foarte mulți foști studenți, oameni de cultură, precum: soții Monica și Horațiu Cherecheș, soprana Nicoleta Ardelean, coregrafii Stela Cocârlea și Călin Hanțiu, actorii Dan Cojocaru și Andrei Cantaragiu, dar și medicul Vasile Sârbu, președintele Universității „Andrei Șaguna“, prof. univ. dr. Aurel Papari și Corina Martin.
 
După ce soborul de preoți și arhidiaconi a săvârșit slujba de prohodire, Înaltpreasfințitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, i-a invitat pe cei prezenți să ia cuvântul, să-l omagieze pe cel pe care el l-a numit „compozitor, profesor, om de spirit, de mare înălțime muzicală, de inspirație de excepție“.

„Un dascăl cu har, devotat studenților săi“

„Comunitatea academică a Universității «Ovidius» a suferit o pierdere ireparabilă. S-a dus dintre noi un om admirabil, un dascăl cu har, devotat studenților săi. S-a dus dintre noi un artist cu totul excepțional, un compozitor pe care îl știe o țară întreagă. (...) Dumitru Lupu vedea în Universitate un templu al cunoașterii, un far care să răspândească lumina înțelepciunii“, a spus prorectorul Universității „Ovidius“ prof. univ. dr. Mihai Gîrțu, transmițând mesajul conducerii instituției de învățământ superior, amintind, printre altele, și de imnul pe care maestrul îl compusese pentru Universitate.

Primul cuplet al lui Arșinel, compus de Dumitru Lupu 

„Nimeni nu se aștepta ca Mitică să ne facă surpriza asta dureroasă. Am văzut la televizor și i-am spus soției mele: «Îmi pare rău, trebuie să plec la Constanța» (…) Nu știți câtă pasiune a pus în profesia lui (...), nu știți ce calități a avut acest frate drag“, a mai spus marele actor, vorbind despre pasiunea lui Dumitru Lupu și lupta lui pentru dispăruta Revistă constănțeană (Teatrul de Revistă „Fantasio“), care i-a datorat mult din succesul său, avându-l la pupitrul orchestrei „Fantasio“ pe maestru. „Nu știți câte intervenții am făcut împreună la Senat, Parlament, comisii culturale, pentru a salva Revista, să nu moară“, a mai spus Arșinel. El a adăugat că îl cunoștea pe regretatul compozitor de foarte mulți ani, acesta scriindu-i primul său cuplet, care a avut un mare succes: „Eu sunt frumos, deștept, șarmant“, pe versurile scriitorului constănțean Stelian Filip, născut la Tuzla, tatăl Viorelei Filip, prima soție a lui Dumitru Lupu.
 
„Prin piesele lui va fi nemuritor în sufletele noastre“, a spus compozitorul Viorel Gavrilă, copleșit de emoții. Apoi a luat cuvântul fostul coleg al lui Dumitru Lupu de la specializarea Interpretare Muzicală-Canto, arhidiaconul și profesorul universitar Ioan Ardelean, care a menționat că vorbește în numele colegilor săi și al studenților de la Facultatea de Arte. „Era singurul profesor din toată facultatea care avea apelativul de maestru (...). A fost un om deosebit. Era tot timpul pozitiv. Tot timpul avea o glumă bună pentru a detensiona anumite momente, un cuvânt înțelept atunci când era nevoie“, și-a amintit prof. univ. dr. Ioan Ardelean.

„Cu adevărat maestrul Dumitru Lupu a fost o stea a Constanței“

„Cu adevărat maestrul Dumitru Lupu a fost o stea a Constanței. O stea luminoasă (...). A fost o torță care ardea puternic“, a spus și ÎPS Teodosie, care a mărturisit ca își dorea ca regretatul compozitor să-i creeze muzica pentru o piesă dedicată centenarului Marii Uniri.
 
În curtea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ a luat cuvântul și solistul Daniel Iordăchioaie, care a mărturisit cu tristețe: „În ultima vreme se întâmplă, din păcate, foarte des să trebuiască să particip la astfel de evenimente. Singurul lucru care îmi trece acum prin minte este să îi rog pe cei care ne urmăresc să-și iubească artiștii atunci când sunt în viață, că apoi...“.
 
Deși nu a fost prezent la eveniment, Gabriel Dorobanțu, vocea șlagărului „Hai vino iar în gara noastră mică“, a trimis o coroană cu flori și a scris pe pagina sa de socializare cuvinte emoționante, citând din piesa „Să nu vii iar să mă cauți“, pe muzica lui Dumitru Lupu: „Iau un tren care apare / Voi urca în el din mers și vom dispărea în zare / Nici nu știu în care sens. Dumnezeu să te ierte, Mitică!“. Cuvinte emoționante a scris și Silvia Dumitrescu pe pagina sa de Facebook: „Rămas-bun, Mitică Dumitru Lupu!!! Drum lin spre ceruri, Dumnezeu să te odihnească! Mulțumesc pentru frumoasa piesă «Să zburăm», dăruită în 1986, și pentru momentele minunate petrecute la filmările muzicalului «Catun fericit», amintiri de neuitat! Condoleanțe, Ileana Șipoteanu și Dumitrana Teodora Lupu!!! Sunt alături de voi cu tot sufletul!“.Coroane de flori au trimis și Mirabela Dauer, precum și Fuego.

Ultimele aplauze... 

Deoarece, în ianuarie 2014, maestrul Dumitru Lupu a primit Ordinul „Meritul Cultural“ în grad de Cavaler, Categoria B - Muzică, acesta a fost înmormântat la Cimitirul Municipal Constanța, cu onoruri militare, prezentate de o gardă de onoare a UM 02003. Daniel Iordăchioaie a cântat       „Mă-ntorc la tine iar și iar mare albastră“, iar apoi toți cei prezenți au cântat la unison: „Hai vino iar în gara noastră mică“, după care studenții au strigat la unison: „Domn’ profesor! Domn’ profesor! Domn’ profesor!“. Au urmat ropotele de aplauze. Ultimele aplauze...
 
La despărțirea de maestrul Dumitru Lupu, am vrea să credem că este acum alături de colegii săi de la Facultatea de Arte Daniel SărăcescuDiana CheregiVasile Cojocaru, veghind alături de Corneliu StroeVirgil ComanGheorghe Dumitrașcu și mulți alți oameni de cultură tomitani asupra familiilor lor și asupra culturii tomitane.

Citește și: 

Doliu în lumea muzicii. A murit compozitorul Dumitru Lupu. De ziua de naștere a soției sale Ileana Șipoteanu (foto+video)

Cum va decurge ceremonialul de înmormântare al compozitorului Dumitru Lupu

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea. Dumitru Lupu (galerie foto)

Ileana Șipoteanu a anunțat când va avea loc înmormântarea lui Mitică-Dumitru Lupu (galerie foto+video)

„Drum lin printre îngeri, Maestre!“. Dumitru Lupu va fi înmormântat astăzi, la Cimitirul Municipal Constanța

Slujba de înmormântare a compozitorului Mitică-Dumitru Lupu va fi oficiată de ÎPS Teodosie

Compozitorul Dumitru Lupu a murit. Sute de mesaje de condoleanțe transmise pe pagina de Facebook a Ilenei Șipoteanu

Comunitatea academică din Constanța deplânge moartea compozitorului Dumitru Lupu

Să ne aducem aminte. Dumitru Lupu a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler. Cine a mai fost decorat din Constanța

Visul „Fantasio”

Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea. Pe scena vieții. Marii artiști ai Constanței (XXXlll) (galerie foto)

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii