Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:50 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

In memoriam Dumitru Lupu Compozitorul imnului Dobrogei a murit chiar de ziua soției sale, Ileana Șipoteanu

ro

21 Jul, 2023 18:00 1496 Marime text
  • Pe 22 iulie 2017, chiar când Ileana Șipoteanu, soția lui, împlinea 50 de ani, Dumitru Lupu părăsea această lume
  • În anul 1990 avea să înceapă o perioadă de 14 ani pe care și-a petrecut-o ca dirijor pentru Teatrul Fantasio din Constanța

  • De numele său se leagă crearea Festivalului „Mamaia copiilor”

  • Tot el este compozitorul care a creat Imnul Dobrogei , alături de poeta Carmen Aldea Vlad. Dumitru Lupu a văzut acest imn ca o parte dintr-un spectacol mai amplu care să fi avut loc de Ziua Dobrogei, însă acesta nu s-a mai materializat

 
Dumitru Lupu a venit pe lume într-o zi de 25 mai 1952, la Giurgiu, în familia lui Gheorghe și a Mărioarei.
 
Între anii 1960 – 1968, el a urmat Școala Elementară de Muzică din Giurgiu, avându-i ca profesori de vioară pe Constantin Ionescu și Victor Karpis.
 
A continuat studiile la Liceul de Muzică din Pitești, între anii 1968 – 1972.
 
În anul 1982, Dumitru Lupu a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București. Acolo, el a urmat secția de canto – operă cu Dragoș Alexandrescu (teorie – solfegiu), cu Dominica Constantinescu (armonie), cu Viorel Cosma și Octavian Lazăr Cosma (istoria muzicii), cu Dinu Vasile (folclor), Ion Stoian și Ioan Pop (canto auxiliar).
 
Dumitru Lupu a obținut diploma de doctor în muzică, cu teza „Muzica, un reper al interpretării actoricești”, la Universitatea Națională de Muzică din București.

Timp de un an (1976 – 1977), el a predat chitară și ansamblu instrumental la Școala Populară din Giurgiu.
 
În anul 1990 avea să înceapă o perioadă de 14 ani pe care și-a petrecut-o ca dirijor pentru Teatrul Fantasio din Constanța.
 
De asemenea, în 1991 intra în mediul academic, predând la Universitatea „Ovidius” și Universitatea „Hyperion” din București.


 
Dumitru Lupu a compus sute de cântece aflate în fonoteca radio-difuziunii române.
 
De numele său se leagă crearea Festivalului „Mamaia copiilor”.
 
Tot el este compozitorul care a creat Imnul Dobrogei, alături de poeta Carmen Aldea Vlad. Dumitru Lupu a văzut acest imn ca o parte dintr-un spectacol mai amplu care să fi avut loc de Ziua Dobrogei, însă acesta nu s-a mai materializat.

A făcut parte din Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Uniunea Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

Din creația muzicală a regretatului artist redăm titlurile: „De unde-ai venit”; „E nevoie de iubire”; „Iubito, câtă lume între noi”; „Un copil în fața poeziei”; „Veseli să fim”; „Iarna suntem toți copii”; „Zâmbetul tinereții”; „Romanța surorilor”; „Și vom trăi”; „Ce dulce e cuvântul mama”; „Nu știu cine ești”; „Bucurie de toamnă”; „Zi după zi”; „Fata viselor mele” etc.

El a compus și muzica filmelor: „Călătorie de neuitat”; „Singuri de revelion”; „Mulineta roșie”, „Păcală se întoarce”; „Omul din Verona”; „Peștele verde”; „Pădurea albastră”; „Trupa de show”; „Amintiri din epoca de aur”; „Dramaticus”; „Criza SRL” și „Iubire elenă”.
 
Amintim și de activitatea editorială a lui Dumitru Lupu. Primul său volum s-a numit „Actorul și muzica” și a apărut la Constanța, la editura „Ex Ponto”, în anul 2002. Au urmat: „Melodii pentru copii” – Constanța, editura „Ex Ponto”, 2002; „Aspecte ale educării muzicalității” – Constanța, Ovidius University Press, 2007; „Pădurea albastră” – Constanța, editura „Ex Ponto”, 2009.

A fost distins și premiat cu:

  • Premiul II pentru orchestrație OIRT de la Sofia (1981);

  • Premiul pentru management artistic acordat de „Forumul musical român” (2002);

  • Diploma de excelență pentru Muzica, Scenariul și Coloana sonoră a filmului „Trupa de show” (2009);

  • Trofeul 10 oameni de valoare pentru Constanța, acordat de Fundația „Isis” (2011).

 
Pe 22 iulie 2017, chiar când Ileana Șipoteanu, soția lui, împlinea 50 de ani, Dumitru Lupu părăsea această lume.
 
În semn de omagiu, pe 23 noiembrie 2017, de Ziua Dobrogei, cotidianul ZIUA de Constanța îi acorda dirijorului Meritul Dobrogean.
 
Citește și:
Astăzi se împlinesc cinci ani de la plecarea la Domnul a maestrului Dumitru Lupu (1952-2017)

In memoriam Dumitru Lupu, distins dirijor ce a contribuit la imaginea culturală a Constanței

Un dar pentru dobrogeni, la 137 de ani de la alipirea la România Mare Dobrogea are imn, compus de maestrul Dumitru Lupu pe versurile poetei Carmen Aldea Vlad (audio)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii