Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:28 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vor majorări pe timp de criză Sindicatul OIL Terminal ameninţă cu greva (galerie foto)

ro

27 Jan, 2011 00:00 2717 Marime text
Oil_terminal.jpgAngajaţii OIL Terminal vor să-şi ceară majorarea salarială la ministerul Economiei

Conducerea sindicatului din cadrul companiei OIL Terminal Constanţa nu a putut ajunge la o înţelegere cu patronatul în ceea ce priveşte negocierea contractului colectiv de muncă pentru anul 2011.

În plină criză economică, conducerea sindicatului, reprezentată de liderul acestuia, Aurel Gheorghe, s-a gândit să ceară o majorare salarială de 15%. Este adevărat, după o primă tranşă de negocieri, sindicaliştii au scăzut pretenţiile la "numai" 8%. Asta, în condiţiile în care patronatul a spus foarte clar că nu îşi permite decât o majorare cu 4%, având în vedere condiţiile economice din 2010 şi previziunile pentru anul în curs. Evident, sindicaliştii nu au fost mulţumiţi şi au început "războiul" cu patronatul. Ieri a avut loc prima rundă de renegocieri, în prezenţa unei echipe de la Inspectoratul Teritorial de Muncă, echipă care a condus concilierea. Numai că, într-un final, nu s-a ajuns la niciun acord. Sindicaliştii au cerut patronatului să meargă la Ministerul Economiei pentru a cere permisiunea să se depăşească valoarea de 4% destinată majorărilor salariale. Cerinţa a fost acceptată pentru a arăta bunăvoinţa conducerii companiei OIL Terminal. "În cadrul negocierilor anuale pentru creşterea salariilor s-a ajuns la un blocaj. Sindicatele au coborât solicitarea de la 15%, cât a fost iniţial, la 8%. Conducerea nu depăşeşte 4% creşterea de salariu. Ţinând cont de producţia de anul viitor şi ceea ce spun organele abilitate despre creşterea economică din România, considerăm că solicitarea noastră este corectă, mai ales că înseamnă, de fapt, indexarea salariilor cu inflaţia din anul precedent. Noi asta am solicitat întotdeauna, pentru a păstra puterea de cumpărare, practic de a păstra salariul la nivelul real. Există şi o formulă de calcul a inflaţiei în contractul colectiv la nivel de ramură. Acolo, creşterea minimă este inflaţia din anul precedent. Pentru deblocarea situaţiei trebuie ca părţile să facă nişte paşi, să se întâlnească undeva. Dar asta înseamnă bunăvoinţă şi de-o parte şi de alta, pentru a se trece de acest hop şi de a rezolva problema", a declarat Aurel Gheorghe, liderul sindicatului din cadrul OIL Terminal. Oil_terminal.jpg

Nu se poate

Acesta a mai precizat că salariul mediu de încadrare este de 1.700 de lei, la care se adaugă primele de Crăciun, de Paşti şi de Ziua petrolistului, prevăzute în contractul colectiv de muncă. De cealaltă parte, directorul OIL Terminal, Silviu Wagner, este convins că nemulţumirile nu aparţin întregului sindicat, ci numai conducerii acestuia. "Ţin să subliniez că nu este vorba despre o nemulţumire a salariaţilor, ci o nemulţumire a câtorva lideri de sindicat. Oficial, salariaţii ar fi nemulţumiţi pentru faptul că nu li se acordă o creştere salarială la nivel de 2011 de opt procente. Angajatorul, pe baza analizei economice, pe baza previziunilor pentru 2011 şi mai ales ţinând cont şi de evoluţia generală a economiei româneşti, de care suntem strâns legaţi, nu poate acorda decât 4%, deşi ministerul Finanţelor vorbeşte de o inflaţie la nivel de 2011 de 3,2. Noi, totuşi, am luat o anumită responsabilitate în plus şi am spus că dăm 4% de la 1 ianuarie, iar la 1 iulie facem o renegociere a salariilor pe baza analizei economice din semestrul I. Dacă această analiză va conduce la ideea că rezultatele sunt pozitive, există bani, atunci vom acorda încă 4%. La ora actuală, nu riscăm aşa ceva. Este ca şi cum ne-am apuca să vindem o marfă care nici nu a intrat în curte. Nu există, economic vorbind, capacitatea de a suporta o creştere de 8%", a explicat Wagner. În urma eşuării concilierii de ieri, sindicaliştii ameninţă cu greve de avertisment, dacă nici vizita la minister nu le va creşte salariile la valoarea dorită.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Doru Putzac 27 Jan, 2011 20:56 Felicitari, complimente si multumiri d-lui dir. gen. Silviu Wagner pt tot ce a realizat, tot ce a facut, o gramada de realizari si investitii in sprijinul nostru, al tuturor angajatilor, pt felul cum ne manageriaza, in ciuda numeroaselor presiuni si a climatului ostil, dumn ealui s-a autodepasit printr-un management performant. Mergeti inainte d-le director,cu acelasi elan managerial plin de succes, si nu va aplecati la acesti trepadusi si inamici care vorbesc in necunostiinta de cauza si nu stiu ce spun, padure fara uscaturi nu se poate,ca peste tot.
  • Putzac Doru 27 Jan, 2011 17:29 Sa fie schimbat Gheorghe Aurel pt ca pune paie pe foc, manipuleaza si ameninta oamenii,falsifica listele cu semnaturi,alimenteaza starea tensionata si asa zisul conflict existent doar pe hartie si in capu lui, ca oamenii gandesc cu totul altfel. Parerea lu Gheorghe nu reprezinta nici pe departe parerea sindicatului, a majoritatii oamenilor, a maselor, nu ne reprezinta acest individ pe noi. ALEGERI ANTICIPATE la sindicacat urgent ! Treziti-va oameni buni !
  • Putzac Doru 27 Jan, 2011 17:27 Sa fie schimbat Gheorghe Aurel pt ca pune paie pe foc, manipuleaza si ameninta oamenii,falsifica listele cu semnaturi,alimenteaza starea tensionata si asa zisul conflict existent doar pe hartie si in capu lui, ca oamenii gandesc cu totul altfel. Parerea lu Gheorghe nu reprezinta nici pe departe parerea sindicatului, a majoritatii oamenilor, a maselor, nu ne reprezinta acest individ pe noi. ALEGERI ANTICIPATE la sindicacat urgent ! Treziti-va oameni buni !
  • tramburica 27 Jan, 2011 09:19 Cerinţa a fost acceptată pentru a arăta bunăvoinţa conducerii companiei OIL Terminal. cata bunavointa . Se vede de la o posta faptul ca acest articol este facut cu dedicatie , chiar sunteti penibili . In conditiile in care in fondul de salarii exista cuprinsa suma necesara acestor majorari , atunci unde-i smecheria ? sau poate au nevoie de ceva fond de premieri pt pupincuristii directorului ? Dragi ziaristi , cereti o copie de buget si pe urma mai vorbiti .