Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Paza pe bani grei pe timp de criza RAEDPP - „furnizorul“ miliardelor pentru Conpress Holding

ro

08 Jul, 2010 01:12 1988 Marime text

raedpp_-_agenti_de_paza_conpress.jpg

Din anunţul de atribuire publicat ieri în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), am aflat că instituţia condusă de consilierul judeţean PSD Radu Babuş şi-a prelungit colaborarea cu societatea care a păzit şi până acum sediile subordonate RAEDPP. 

Practic, noul contract, parafat de regia din subordinea municipalităţii, aduce câteva miliarde bune în contul societăţii de pază care nici nu a părăsit uşa RAEDPP, având în vedere că anul trecut contractul a fost semnat tot în această perioadă. Câştigătoarea noului contract gras din bani publici este nimeni alta decât SC Conpress Holding SRL. De precizat că valoarea estimată a contractului a fost de 921.441 lei fără TVA, iar preţul de atribuire de 805.420 lei fără TVA, adică de peste 9,5 miliarde lei vechi, cu TVA. 

În anunţul de atribuire publicat în SEAP se precizează că tipul procedurii de achiziţie a fost licitaţia deschisă, însă, ţinând cont de acest amănunt, este cel puţin ciudat faptul că SC Conpress Holding SRL a fost singurul ofertant. Şi mai ciudat este faptul că nu am găsit publicat în SEAP anunţul de participare la licitaţie. Ne-a interesat să ştim pentru ce perioadă va încasa Conpress Holding această sumă, însă nu am găsit în anunţul de atribuire nicio informaţie care să ne lămurească în această privinţă. 

Precizăm că în 2009, Conpress Holding a obţinut din contractul de pază încheiat cu RAEDPP-ul lui Babuş, 799.350 lei fără TVA, adică aproape tot la fel de mult cât va încasa şi prin noua înţelegere. 

Zeci şi sute de miliarde din contracte cu municipalitatea

De menţionat faptul că rezultatul licitaţiei de la RAEDPP este tras la indigo şi cu al altor proceduri de achiziţie organizate pe banii municipalităţii. Facem, aşadar, o scurtă trecere în revistă a câtorva dintre cele mai importante contracte câştigate de SC Conpress Holding din bani publici. 

În 2008, firma a câştigat şi licitaţia privind serviciul de pază a bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa, din staţiunea Mamaia. Pentru furnizarea acestor servicii, ale căror coordonate în timp şi spaţiu nu sunt clar definite în anunţul de atribuire, firma a încasat de la municipalitatea constănţeană nu mai puţin de 8.718.192 de lei fără TVA, adică imensa sumă de aproximativ 104 miliarde de lei vechi. Pe lângă această tranzacţie, SC Conpress Holding SRL a mai parafat una cu municipiul Constanţa. Renumita firmă a câştigat şi contractul privind paza bunurilor publice şi private aparţinând municipiului Constanţa. Astfel, pe 14 noiembrie, Conpress Holding a obţinut de la primărie un contract de nu mai puţin de 4.733.568 de lei fără TVA, adică de peste 56 de miliarde de lei vechi. Pe 16 februarie 2009, municipalitatea a atribuit aceleiaşi societăţi şi contractul privind serviciul de protecţie a funcţionarilor Primăriei Constanţa, aflaţi în exerciţiul funcţiunii. Valoarea totală finală a contractului, încheiat pe trei ani, este de 624.960 de lei fără TVA. Curios este faptul că toate cele trei contracte, ca de altfel şi ultimul, privind paza sediilor RAEDPP, au în comun, pe lângă câştigătorul unic, şi faptul că nu a existat decât un singur ofertant în toate cazurile expuse, deşi piaţa constănţeană abundă de firme de pază. 

Mazăre şi Constantinescu, foşti patroni 

Reamintim că SC Conpress Holding SRL a fost înfiinţată în 1994 de către afaceriştii Gabriel Sorin Strutinsky şi Mihail Cârciog, alături de nimeni alţii decât Nicuşor Daniel Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi primarul Radu Mazăre. Printr-un act adiţional la actele constitutive ale firmei, încheiat pe 6 februarie 2002, Radu Mazăre şi Nicuşor Daniel Constantinescu şi-au cesionat părţile sociale Sandei Ciocoiu, membru PSD. Aşa cum am arătat, firma are un istoric în colaborarea cu Primăria Constanţa. De altfel, Gabriel Sorin Strutinsky, Mihail Cârciog şi Nicuşor Daniel Constantinescu sunt asociaţi cu Radu Mazare şi într-o altă firmă a holdingului Conpress: SC Conpress Group SRL. Cei patru mai sunt parteneri de afaceri şi în SC Xenoti SRL - firma care administrează Hotelul Flora din Mamaia.        

Babuş face pe neştiutorul

Pentru a ne lămuri cu privire la durata noului contract încheiat cu SC Conpress Holding SRL, l-am contactat telefonic pe directorul RAEDPP. Radu Babuş a ridicat din umeri cu privire la durata contractului. Acelaşi răspuns l-a avut şi în legătură cu faptul că nu am găsit în SEAP un anunţ de participare la licitaţia care a adus Conpress Holding alte miliarde. Acesta a spus în schimb, că va trimite pe numărul de fax al redacţiei contractul cu firma de pază şi de asemenea, un SMS cu numărul de contact al directorului de la Departamentul juridic, care ne poate lămuri. Nu am primit nici contractul pe fax şi nici SMS-ul promis de Babuş. 

Am încercat, de asemenea, să luăm legătura cu Sanda Ciocoiu, care este şi administratorul SC Conpress Holding SRL, referitor la colaborarea cu RAEDPP. Am contactat-o atât la sediul firmei, cât şi pe telefonul mobil, însă nu a fost de găsit. Mai mult, am lăsat un număr de telefon secretarei societăţii, cu rugămintea de a i se transmite Sandei Ciocoiu, însă nu am reuşit să stabilim un dialog.          

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii