Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:03 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Presedintele Senatului Romaniei, impreuna cu Transparency International, Grupul de Economie Aplicata, Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii au inceput formarea Comitetului National pentru P

ro

30 Jun, 2010 20:39 1258 Marime text
Presedintele Senatului, in parteneriat cu Grupul de Economie Aplicata, Institutul de Proiecte pentru Inovatie si Dezvoltare, Transparency International Romania si Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii au organizat, marti, 29 iunie 2010, dezbaterea - „Politicile Dezvoltarii", care si-a propus sa aduca la aceeasi masa specialisti in economie si dezvoltare, reprezentanti ai mediului academic, reprezentanti ai organismelor internationale prezente in Romania, reprezentanti ai corpului diplomatic, reprezentanti ai societatii civile, precum si lideri importanti din toate partidele politice.

Discutiile s-au axat pe doua teme principale: "Buna guvernare si dezvoltarea: Romania 2020" si "Coeziunea sociala, capitalul uman si serviciile publice in vremuri de criza".

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a propus, alaturi de partenerii dezbaterii, crearea unui Comitet National pentru Politici de Dezvoltare, o entitate non-politica insarcinata cu prezentarea, pana la finele anului, a unui proiect de dezvoltare pentru Romania in anii care vin. La acest proiect de dezvoltare urmeaza sa participe academicieni, profesori universitari, oameni de afaceri, elita sociala si economica a Romaniei. La acest Comitet National urmeaza sa fie cooptate si un numar de personalitati europene cu experienta si credibilitate, care sa completeze expertiza nationala.

Cu aceasta ocazie, Mircea Geoana a declarat ca "lectiile invatate din criza pe care o traversam, dar si lungul sir de pseudo-reforme, ne obliga la o evaluare lucida si non-partizana a situatiei in care se afla astazi Romania". "Parem in acest moment lipsiti de capacitatea unui minim dialog si de regandire a unui consens national in jurul unui proiect. Facem azi un apel catre elitele sociale, economice si academice romanesti. Nu putem sa continuam sa mergem intr-o directie gresita sau, si mai rau, sa nu mergem in nicio directie cu aceasta natiune", a afirmat Mircea Geoana.

"Cred cu tarie ca aceasta combinatie letala intre un stat deja clientelizat cu o capacitate mediocra de buna guvernare si permanentele tentatii populiste si electorale reprezinta o adevarata combinatie letala pentru sansa Romaniei de a iesi din criza intarita, mai puternica, un stat cu adevarat modern", a mai declarat Mircea Geoana.

Presedintele Senatului a subliniat nevoia unei bune guvernari si a unei noi guvernante economice, prin politici publice care sa duca spre dezvoltarea Romaniei si intarirea statului roman. De asemenea, Mircea Geoana a afirmat ca necesitatea colaborarii intre specialisti, profesori universitari, academicieni, reprezentanti ai societatii civile si politicieni pentru identificarea pilonilor unei bune guvernari si a unui Proiect pentru Dezvoltarea Romaniei reprezinta o "datorie morala" pe care o au elitele societatii.

Partenerii Senatului in organizarea dezbaterii, dl Liviu Voinea - director executiv al Grupului de Economie Aplicata, dl Victor Alistar - director executiv Transparency International Romania, dl Prof. Univ. Dr. Catalin Zamfir - director Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii, au sustinut, la randul lor, demersul privin crearea Comitetului National pentru Politici de Dezvoltare, facand referire la necesitatea construirii in mod sustenabil a unei directii de dezvoltare.

La eveniment au participat vicepresedintii Senatului, Teodor Melescanu si Dan Voiculescu, presedintele Comisiei de administratie publica din Senat, dl Filip Petru, presedintele Comisiei de agricultura din Senat, dl Petru Daea, precum si senatorii Ecaterina Andronescu, Ioan Mang si Ioan Ghise. De asemenea, au fost prezenti academicianul Mircea Malita, Radu Negrea secretarul general al Asociatiei Romana a Bancilor, Florin Pogonaru - presedinte AOAR, Gabriela Vranceanu Firea - director editorial Saptamana Financiara, precum si mai multi reprezentanti ai ambasadelor Japoniei, Marii Britanii, Canadei si Frantei.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • hoinarnet 01 Jul, 2010 02:32 O parere pertinenta despre domnul Mircea Geoana http://brasovean2008.blogspot.com/2010/06/mircea-geoana-uitat-de-proiectul.html O ipoteza soc: Cum a pierdut Mircea Geoana alegerile http://brasovean2008.blogspot.com/2010/06/esecul-lui-mircea-geoana-in.html