Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primirea de către domnul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, a E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București

ro

19 Feb, 2021 17:56 1113 Marime text
 
Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, domnul Titus Corlățean, l-a primit la data de 19 februarie a.c., pe E.S. domnul Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei la București.

Întrevederea a avut loc într-un moment simbolic, la 8 ani de la vizita oficială la Tokyo, din februarie 2013, când, în calitate de ministru al afacerilor externe, Titus Corlățean, a semnat,  împreună cu omologul său japonez, Fumio Kishida, Declarația Comună privind Parteneriatul reînnoit dintre România și Japonia.

Senatorul Corlățean a subliniat susținerea pe care o acordă atât domnia sa, cât și Comisia pentru politică externă a Senatului, semnării, în cursul anului 2021, a Acordului de Parteneriat Strategic bilateral, care dezvoltă Parteneriatul reînnoit și va fi complementar Parteneriatului Strategic dintre UE și Japonia.

În acest context, au salutat aniversarea în cursul acestui an a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și Japonia, precum și  seria de  evenimente și proiecte culturale stabilite pentru marcarea Centenarului.

Discuțiile au pus în evidență relațiile politice excelente româno-japoneze, precum și nivelul ascendent al schimburilor comerciale, fiind convenită necesitatea ca dialogul politico-diplomatic să continue în același ritm susținut pentru valorificarea potențialului existent și aprofundarea colaborării pe toate planurile.

Cei doi demnitari și-au exprimat satisfacția privind implementarea în curs a proiectului podului peste Dunăre de la Brăila, a cărui construcție este realizată de un consorțiu italo-nipon, proiect cu caracter strategic și care are potențialul de a deveni o poveste de succes a relațiilor româno-japoneze.

Cu prilejul întrevederii, au fost trecute în revistă dosare importante în relațiile bilaterale în domeniul politic, economic și cultural, fiind subliniată necesitatea menținerii dinamicii dialogului parlamentar, ca instrument de stimulare a cooperării în ansamblu, prin creșterea frecvenței contactelor la nivelul celor două foruri legislative, începând cu schimburile la nivelul Comisiilor de politică externă și a Grupurilor parlamentare de prietenie.

Senatorul Titus Corlățean l-a informat pe ambasadorul japonez că va propune Comisiei pentru politică externă a Senatului României adoptarea unei Rezoluții care să marcheze aniversarea Centenarului relațiilor diplomatice româno-japoneze, prin care se va evidenția caracterul special al parteneriatului dintre cele două state. Inițiativa a fost primită cu căldură de ambasadorul Japoniei la București.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii