Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:05 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ramona Manescu Minciuna-singurul proiect politic al PDL

ro

08 Jun, 2010 17:09 1299 Marime text

01-10.06.2010
Ramona Manescu: Minciuna-singurul proiect politic al PDL

Guvernul lui Emil Boc nu ne minte doar pe noi, ci minte si Comisia Europeana. Desi, angajamentele pe care un Guvern le ia printr-un memorandum cu Comisia Europeana trebuie onorate, Executivul de la Bucuresti considera ca poate trata promisiunile facute Comisiei cu aroganta si iresponsabilitate.Prima masura pe care Romania si-a asumat-o in acest memorandum a fost sa taie din cheltuielile cu achizitii, deplasari, protocol, consultanta sau formarii profesionale.
“Autoritatile romane au acceptat in primul memorandum suplimentar, semnat in februarie 2010, sa implementeze in mod riguros un numar de masuri pentru a atinge tinta de deficit fiscal stabilit pentru 2010 de 6,4% din PIB, printre aceste masuri numarandu-se o reducere nominala a cheltuielilor pentru bunuri si servicii”, scrie Comisia.
Insa, dupa cum observam, exact aceste masuri nu au fost luate, tocmai pentru ca astfel ar fi avut de suferit clientela politica a PDL. De exemplu, o cheltuiala care va face o gaura enorma in bugetul Romaniei, o reprezinta majorarea pragului de achiziţii directe : 50.000 de euro limita pentru produse si servicii si 100.000 de euro pentru lucrari.
Daca Guvernul ar fi respectat acest angajament pe care si l-a luat fata de Comisia Europeana poate nu ar mai fi fost nevoie sa reduca salariile si pensiile, cu atat mai mult cu cat in privinta pensiilor angajamentul a fost acela de a ingheta aceste venituri si nu de a le miscora.
In aceste conditii, daca ne referim la decizia de reducere a pensiilor Guvernul PDL ar putea fi acuzat de inselaciune. Si asta pentru ca, in momentul in care a incasat banii de la contribuabili, i-a asigurat pe oameni ca veniturile lor sunt în siguranta, iar acum i-a anuntat ca vor primi cu 15% mai putin bani. Pana la urma, fiecare salariat a contribuit luna de luna, din veniturile pe care le-a realizat prin munca sa, la fondul de pensii si, din acest motiv, are tot dreptul sa isi primeasca pensia la batranete. Daca membri cabinetului Boc au administrat deficitar acesti bani, trebuie sa plateasca! Nu sunt vinovati pensionarii de incompetenta guvernantilor si, in niciun caz, nu ar trebui sa sufere din aceasta cauza.
Desi noi stiam foarte bine ca suntem printre codasii Europei in ceea ce priveste nivelul pensiei medii lunare, acum si statisticile ne-o demonstreaza. Analiza facuta la nivel european de un cotidian slovac, arata ca, dintre toate tarile membre ale Uniunii Europene, doar bulgarii stau mai prost decat noi la acest capitol. In timp ce in Romania, un pensionar trebuie sa se descurce cu aproximativ 177 de euro in fiecare luna, in Luxemburg pensia medie ajunge la 3000 de euro, in Elvetia la 1.393 de euro, in Franţa la 1.108 de euro iar in Germania la 791 de euro.
Chiar si in aceste conditii, in Romania, Guvernul Boc-Udrea a considerat ca reducerea pensiilor cu 15% va salva economia nationala din criza acuta in care se afla, in timp ce majoritatea tarilor europene au decis doar sa inghete pensiile.
In plus, Consiliul Legislativ a atras atentia Guvernului, in avizul la proiectul de lege privind reducerea pensiilor, ca diminuarea pensiilor este ilegala mentionand decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului prin care Letonia a fost obligata sa despagubeasca o persoana careia i-a fost redusa pensia prin recalculare.
La final, as vrea sa mai precizez ca celelalte tari europene au tinut cont si de perceptia cetatenilor atunci cand au luat masurile de austeriate. Dar, asa cum ne-a obisnuit, Guvernul lui Emil Boc a preferat si de aceasta data monologul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii