Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:12 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Daciana Sârbu către UE - Criza bolnavilor de cancer din România arata nevoia unui stoc european de medicamente

ro

07 Mar, 2012 22:52 888 Marime text
Eurodeputata PSD Daciana Sârbu, membră a Comisiei de Sănătate publică a PE, cere Comisiei Europene crearea unui stoc de medicamente la nivel european, care sa fie accesat in cazul crizelor grave de medicamente pentru bolnavii care suferă de maladii cronice. Eurodeputata face aceasta solicitare in contextul problemelor grave care au afectat accesul la medicamente al bolnavilor de cancer din Romania, atrăgând atenția Comisiei Europene cu privire la aceasta situație dramatică.

Daciana Sârbu a ridicat în atenția CE posibilitatea finanțării din Fondul Social European a acestei rezerve de medicamente, destinate pacienților care suferă de cancer sau alte boli cronice. „Având în vedere gravitatea situației în care se afla bolnavii de cancer din Romania, trebuie sa ne punem problema creării unor mecanisme la nivel european, care sa intre în funcțiune atunci când mecanismele naționale sunt greșite sau se blochează. Bolnavii nu trebuie sa sufere, pe lângă boala, si din cauza incapacității unor guverne de a le asigura tratamentul medical. Pentru ei trebuie sa cream mecanisme de siguranța europene, care sa se activeze in asemenea crize. Chiar daca sistemele de sănătate sunt aproape integral in responsabilitatea statelor membre si nu a organismelor comunitare, apar situații extrem de grave, când cetățeni ai Uniunii Europene îsi vad viața pusa în pericol. Consider ca e obligația Uniunii sa intervină în astfel de cazuri", afirma Daciana Sârbu.

Mai mult, eurodeputata a atras atenția ca, potrivit estimărilor apărute în presa, pe parcursul ultimului an consumul de citostatice injectabile a scăzut cu 70%, în condițiile în care numărul de pacienți diagnosticați cu cancer creste. Practic, in timp ce Uniunea Europeana pune un accent tot mai mare pe prevenție si calitatea vieții celor suferinzi, in Romania bolnavii sunt nevoiți sa renunțe inclusiv la tratamentul care le asigura supraviețuirea.

Eurodeputata a solicitat, de asemenea, Comisiei Europene sa ofere recomandări Ministerului Sanatatii din Romania pentru a rezolva cat mai urgent criza medicamentelor destinate bolnavilor de

cancer, corectând sistemul actual pentru ca astfel de blocaje sa nu mai apăra pe viitor. Solicitarea face apel la articolul 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, potrivit căruia "acțiunile Comunitatii trebuie sa îmbunatateasca sănătatea publica, sa prevină bolile si sa combată sursele de amenințare la adresa sanatatii publice".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii