Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:31 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Pancreasul artificial testat pe oameni şi-a dovedit eficienţa

ro

18 Jun, 2012 01:00 1883 Marime text

descopera_1.jpgCei care suferă de diabet de tip 1 se luptă toată viaţa cu problemele determinate de funcţionarea deficitară a pancreasului. Acum, însă, un pancreas artificial de ultimă generaţie aduce speranţă milioanelor de oameni care suferă de acestă maladie.

Rezultatele primului studiu care a observat funcţionarea unui pancreas artificial în cazul oamenilor sunt foarte încurajatoare. Dispozitivul poartă numele de Hypoglycemia-Hyperglycemia Minimizer (HHM) System (sistem de minimalizare a hipoglicemiei şi hiperglicemiei) şi este capabil să prezică în mod automat o creştere sau scădere a nivelului de glucoză din sânge. În funcţie de situaţie, el este capabil să regleze eliberarea de insulină.

Dispozitivul este dotat cu o pompă de insulină, un sistem de mionuitorizare a glicemiei şi un software care poate recunoaşte din timp schimbările la nivelul glucozei din sânge. Creatorii dispozitivului - Animas Corporation şi Juvenile Diabetes Research Foundation - spun că succesul cu care s-a încheiat studiul clinic reprezintă un pas important în dezvoltarea pancreasurilor artificiale.

Studiul de fezabilitate a implicat 13 pacienţi care sufereau de diabet de tip 1. Sistemul a fost monitorizat timp de 24 de ore pentru fiecare pacient, timp în care a fost reglat cu ajutorul unui computer, prin intermediul unui algoritm specific. Pe parcursul studiului, dozele de insulină şi de mâncare ale pacienţilor au fost modificate pentru a observa eficienţa sistemului şi a-l evalua.

La sfârşitul studiului s-a constat că algoritmul a funcţionat, fiind capabil să anticipeze cu succes creşterile şi scăderile nivelului de glicemie şi să regleze eliberarea de insulină de către pompă.

Sursa: Descopera.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii