Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:04 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un loc al celebrităţilor se năruie sub ochii autorităţilor Stela Popescu şi Sergiu Nicolaescu, afectaţi de prăbuşirea falezei din 2 Mai

ro

19 Oct, 2012 02:31 6725 Marime text
DESCHIDERE_Limanu_faleza_1.jpg2 Mai, un colţ de rai unde an de an îşi îndreaptă paşii iubitorii de frumos, de natură, unde Sergiu Nicolaescu şi Stela Popescu au decis în urmă cu 20 de ani să-şi construiască locuinţe de vacanţă şi nu în ultimul rând unde reputatul regizor şi actor a filmat scene memorabile din „Nemuritorii", este în pericol să ajungă doar o amintire. O întreagă istorie, un loc al celebrităţilor, se prăbuşeşte sub ochii autorităţilor. O ia la vale tocmai faleza din dreptul caselor de vacanţă ale celor două vedete şi a altor persoane care s-au îngrijit pentru a contribui la transformarea localităţii 2 Mai în cel mai frumos sat din Dobrogea. Potrivit primarului Nicolae Iustin Urdea, 20 de locuinţe se află în pericol de prăbuşire din cauza falezei care se surpă de la an de an. Deja o bucată din şosea s-a prăvălit în mare iarna trecută, iar localnicii nu mai au odihnă cu gândul că oricând solul ar putea ceda şi vor sfârşi cu tot cu case.

Actorii Sergiu Nicolaescu şi Stela Popescu, dar şi vecinii lor trăiesc o poveste parcă desprinsă dintr-un film, dintr-un spectacol tragi-comic. Dacă Sergiu Nicolaescu se gândeşte la un drum de acces, întrucât din perspectiva lui faleza pe care acum încă se mai plimbă oameni şi mai circulă maşini se va prăbuşi, Stela Popescu îşi doreşte să intre în audienţă la ministrul Mediului, Rovana Plumb, pe care declară că o cunoaşte şi de la care aşteaptă rezolvarea.

Nicolaescu: „O soluţie este să se aducă o navă care să fie scufundată"

Limanu_Sergiu_Nicolaescu.jpgSergiu Nicolaescu crede că o soluţie de moment ar fi scufundarea unei nave. „Nu ştiam şi nici nu mă aşteptam în urmă cu 20 de ani când am decis să-mi construiesc o casă aici că se va întâmpla acest lucru. În ultimii ani, s-au schimbat curenţii marini care lovesc puternic malul, dovadă fiind şi căderea cazematei. Lucrurile progresează. Cea mai rapidă soluţie este să se aducă o navă, care să fie scufundată, o epavă care să protejeze malul, dar şi aceasta cu timpul se va distruge. Construirea unui dig ar împiedica eroziunea, dar nu cred că mai există bani pentru aşa ceva. Problema este că în timp nu vom mai avea drum pe unde să intrăm. Eu nu apuc să vină marea la mine, casa este situată mai în spate, dar trebuie să mă gândesc la un drum de ieşire", a afirmat Nicolaescu.

Stela Popescu: „Am sunat-o pe doamna ministru, dar nu răspunde"

Limanu_Stela_Popescu_1.jpgStela Popescu, în schimb, afirmă că rezolvarea situaţiei depinde 100% de Ministerul Mediului, condus de Rovana Plumb. „Împreună cu toţi locuitorii din zonă am făcut un memoriu. De aceea încerc să ajung în audienţă la doamna Rovana Plumb. Nu este numai casa mea afectată, sunt mai mulţi oameni acolo, iar rezolvarea situaţiei nu depinde decât de Ministerul Mediului, pentru că este teritoriul Ministerului Mediului. Am luat toate hârtiile semnate de oameni şi de Primărie pentru a i le prezenta doamnei ministru. Chiar astăzi (n.r. marţi, 10 octombrie) am sunat-o pe doamna ministru, dar nu răspunde", a declarat Stela Popescu. Actriţei nu i se pare normal ceea ce se întâmplă. „Răspunsul ministerului către Primărie a fost concis - nu are bani pentru reabilitarea falezei. Dar nu mi se mare normal să ofere un astfel de răspuns. Aşa cum se ocupă de urşi, dânsa trebuie să facă ceva şi pentru acest sat, unde vin turişti şi de care oamenii şi Primăria s-au îngrijit ca să fie curat şi primitor - noi am adus lumina, primarul canalizarea", a subliniat Stela Popescu. Actriţa susţine că nu se aştepta în urmă cu 20 de ani, când a decis să-şi construiască o casă aici, ca faleza să fie lăsată de izbelişte. „Nu mă aşteptam să se ajungă aici, am spus că în 20 de ani autorităţile vor reacţiona", susţine Stela Popescu.

„Nu am reuşit să o sensibilizăm pe doamna ministru"

Limanu_Iustin_Urdea.jpgLa rândul său, primarul localităţii Limanu, de care aparţine satul 2 Mai, declară cu dezamăgire că în ciuda intervenţiilor făcute nu a reuşit s-o sensibilizeze pe Rovana Plumb, ministrul Mediului. „Nu am reuşit să o sensibilizăm pe doamna ministru în privinţa reabilitării falezelor. Am trimis memorii şi la Apele Române, şi la Ministerul Mediului, dar ni s-a răspuns că nu sunt fonduri. Ce a depins de mine, am făcut. De asemenea, am luat decizia de a monta parapeţi pentru a semnaliza zona unde s-a prăbuşit o bucată din stradă", a menţionat primarul Nicolae Urdea, care a ţinut să precizeze că faleza aparţine de Ministerul Mediului şi de Apele Române. Şeful autorităţii locale a menţionat şi că în urmă cu ceva timp s-a făcut un studiu de fezabilitate pentru reabilitarea falezelor din Limanu, însă lucrările nu au început, aşa cum s-a întâmplat la Eforie, pentru că au fost apreciate ca fiind prea scumpe. „Eu consider că studiul de fezabilitate a fost făcut incorect, în sensul că au tratat zona cu aceleaşi măsuri de reabilitare, cu toate că din şase kilometri de faleză doar un kilometru este afectat, cealaltă porţiune a falezei nu a avut niciodată de suferit", a explicat Nicolae Iustin Urdea.

Administraţia Apelor dă asigurări că locuinţele nu sunt în pericol

Limanu_faleza_2.jpgReprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral susţin că la această dată nu există pericolul prăbuşirii caselor şi că faleza se află sub permanentă monitorizare. „Faleza din 2 Mai se află într-o arie protejată, iar procedurile sunt altele. Lucrările de reabilitare trebuie să fie făcute de aşa manieră încât să nu afecteze ecosistemul, aceasta fiind procedura europeană. Mai există şi o procedură transfrontalieră, potrivit căreia în zona de frontieră trebuie întrebată şi ţara vecină dacă este de acord cu lucrările de reabilitare", a declarat Cătălin Anton, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral. Anton a mai precizat că în momentul de faţă nu sunt în pericol casele, adăugând că dacă va fi cazul se va interveni de urgenţă. „Noi monitorizăm în permanenţă zona, iar lucrările de reabilitare vor fi făcute în cel mai scurt timp cu putinţă", a menţionat Cătălin Anton.

Rovana Plumb: „Reabilitarea falezei va fi scoasă la licitaţie în 2013"

Am încercat să obţinem un punct de vedere şi de la ministrul Rovana Plumb cu privire la prăbuşirea falezei din 2 Mai, iar în acest sens i-am trimis şi un mesaj text pe telefonul mobil. Nu am reuşit să luăm legătura personal cu ministrul Rovana Plumb, aceasta delegându-l pe inginerul Vasile Pintilie de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral să ne ofere punctul ei de vedere cu privire la surparea falezei din 2 Mai. Ing. Vasile Pintilie a afirmat că în anul 2013 va avea loc licitaţia pentru reabilitarea falezei. „Evoluţia fenomenului de eroziune costieră îşi pune amprenta, şi de aceea pe Master Planul Zonei Costiere este trecută într-o anumită urgenţă şi faleza din 2 Mai.

La sfârşitul acestui an se va licita pentru realizarea studiului de fezabilitate, iar în anul 2013, după ce vor fi aprobaţi indicatorii tehnici şi realizat proiectul tehnic, lucrarea de reabilitare a falezei se va scoate la licitaţie. Sursa de finanţare a lucrării nu este momentan discutată, probabil va fi pe partea de POS Mediu", a declarat ing. Vasile Pintilie.

Primarul, nemulţumit de răspunsul ministrului Mediului

Am luat din nou legătura cu primarul din Limanu pentru a-i expune punctul de vedere al ministrului Rovana Plumb cu privire la situaţia falezei din 2 Mai. Şeful autorităţii locale, Nicolae Iustin Urdea, a precizat că nu-l mulţumeşte răspunsul oferit de ministrul Mediului. „Aşa cum v-am spus, există deja un studiu de fezabilitate realizat de o firmă din Bucureşti - Acvaproiect -, iar cu bani foarte puţini şi într-un timp scurt acest studiu poate fi ajustat", a precizat primarul. Nicolae Iustin Urdea susţine că din punctul său de vedere lucrarea ar trebui împărţită pe etape, iar în primă fază s-ar impune reabilitarea falezei prăbuşite, care se întinde pe o distanţă de 1,2 kilometri. Şeful autorităţii locale a explicat că locuitorii din zona unde faleza se duce la vale se află la mila naturii. „Spre sfârşitul anului au loc furtuni de mare intensitate, iar consecinţele sunt de neimaginat. Sunt cât se poate de îngrijorătoare pagubele ce pot fi suferite de comună şi de proprietari. Aţi văzut că am restricţionat accesul în zona unde faleza a căzut şi a afectat drumul. Dacă s-a prăbuşit o parte din drum, mai este doar un pas până la gardul din faţa caselor şi încă un pas până la imobile", a explicat Nicolae Iustin Urdea.

„Lucrările ar trebui să înceapă de mâine, nu din 2013!"

Primarul este de părere că lucrările ar trebui să înceapă de mâine, soluţia de primă urgenţă fiind consolidarea falezei prăbuşite. Primarul a făcut şi un calcul şi a estimat la cât s-ar ridica lucrarea. „Potrivit studiului de fezabilitate deja realizat, consolidarea întregii faleze din Limanu, care se întinde pe o distanţă de 6 kilometri, costa 80 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că pentru un kilometru de faleză ar fi necesară suma de 20 de milioane de euro", a precizat Nicolae Iustin Urdea. Mai apoi, potrivit primarului, în funcţie de fondurile de care dispune Guvernul, este necesar ca pe anumite porţiuni, la o distanţă de 200-300 de metri de mal, să se treacă, aşa cum se menţionează tot în studiul de fezabilitate, la construirea de diguri submerse, astfel încât să fie oprită forţa distructivă a energiei valurilor pentru a se evita erodarea falezei.

Mai puteri citi:

Editorial: Poporul cu votul, USL-ul cu... oile

Adrian Stan - „Techirghiol va arăta total diferit"

Reabilitarea Liceului „Regele Carol I" din Ostrov, aproape de finalizare

Primăria Dobromir a reînfiinţat Poliţia Locală

La Poarta Albă va fi sfinţit terenul Bisericii Sfinţii Trei Ierarhi

Micu pune la cale amenajarea unei noi zone de agrement

Chiru - „Avem probleme cu înscrierea copiilor la grădiniţă"


Protocol între Enel şi Primărie, la Limanu

Succes internaţional pentru Ansamblul folcloric „Plai de dor" 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii