Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:29 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian V. Rădulescu şi devenirea universitară a Constanţei (galerie foto)

ro

19 Sep, 2018 00:00 4695 Marime text
Orice copil este pus la un moment dat faţă în faţă cu întrebarea legată de drumul profesional pe care şi-l va alege la maturitate. Mi s-a întâmplat, la şcoală, undeva în clasele primare. Am răspuns, cu siguranţă, şi foarte puţin conştientă asupra semnificaţiei frazei pe care o rosteam, că vreau să devin profesor universitar de istorie antică... Am atras un zâmbet îngăduitor din partea învăţătoarei... Nu ştiam exact ce înseamnă, cât de greu se ajunge acolo şi mai ales că trebuie, pe lângă bagajul de informaţie voluminos, să deţii şi calităţi oratorice şi pedagogice. Ştiam însă că bunicul meu asta era şi vedeam câtă plăcere îi făcea. Mă lua cu el în vizitele de pe şantierele care ţineau de muzeu şi îl auzeam uneori exprimând-şi mulţumirea faţă de foşti studenţi ai săi pe care îi întâlneam acolo, unii deja încadraţi pe acea vreme la muzeul constănţean, cu sintagma: „Bun băiat!”.
 

 
Vorbea cu plăcere despre studenţii buni şi se întâmpla uneori să o provoace pe bunica mea, critic de bază al parcursului logic şi chiar gramatical al oricărui text istoric, să încerce să găsească greşeli într-una dintre lucrările bine întocmite pe care le corecta. Era sigur că nimeni, oricât de riguros, nu mai putea găsi nimic - şi acesta era un semn al reuşitei la care contribuise din postura de profesor universitar. Mai târziu am înţeles că parte din ceea ce interpretam eu ca plăcere faţă de ceea ce făcea, se traducea şi prin mulţumire - mulţumire că a reuşit, împreună cu nume mari ale intelectualităţii constănţene, să clădească prima universitate a oraşului, pe bazele Institutului Pedagogic care funcţiona în Constanţa din anul 1961 şi să pregătească, împreună cu corpul profesoral al Facultăţii de Litere şi Istorie din cadrul universităţii nou înfiinţate, primele generaţii de istorici şi arheologi constănţeni.
 
În 7 martie 1990, prin Hotărârea Guvernului nr. 225 lua naştere Universitatea „Ovidius” din Constanţa „această cetate de cultură, ştiinţă şi românitate”, cum era numită de către Barbu Dănescu, preşedintele Consiliului judeţean Constănţean al FSN, în discursul său privitor la înfiinţarea instituţiei. Acest lucru s-a întâmplat după încercări multiple care au influenţat parcursul istoric al Institutului Pedagogic de 3 ani, marcate de transformarea acestuia în Institut de învăţământ superior, în anul 1971 şi apoi în Institut de subingineri, în anul 1977.
 
Prefacerile aduse de sfârşitul anului 1989 au constituit un moment propice pentru demersul ridicării acestuia la rang de universitate, prima din istoria oraşului de la malul mării. Efortul grupului de iniţiativă a fost unul mare şi desfăşurat pe direcţii variate: promovare a ideii de universitate în rândul populaţiei în special prin intermediul presei, în rândul factorilor de decizie de la nivel local şi mai ales central, prin delegaţii care au făcut cunoscută dorinţa constănţenilor, configurarea facultăţilor care urmau a se alătura nucleului de bază etc.
 
Un rol important l-au avut, în această direcţie, discursurile profesorului Gheorghe Dumitraşcu. Iniţiativa a fost sprijinita si de structuri locale şi de colaborarea inter-instituţională - dr. Vasile Sârbu pomenea, în şedinţa Primăriei Constanţa din 19 martie 1990, ajutorul primit de la inspectorul şcolar general dl. Andrei Gheorghe la înfiinţarea Facultăţii de medicină prin punerea la dispoziţie de spaţii în cadrul sediului Liceului 10 şi în căminul Liceului 4. Tot în cadrul acestei şedinţe se afirma că „Există un entuziasm foarte mare în rândul cadrelor didactice pentru înfiinţarea universităţii, chiar s-au pronunţat că orice om de bună credinţă dă o anumită sumă de bani pentru înfiinţare” şi că „... toată populaţia este foarte interesată şi entuziasmată” de această idee.
 
Fără a ne propune o trecere în revistă a multitudinii de personalităţi care au participat la punerea bazelor Universităţii „Ovidius”, activitate elaborată cu succes în studiul monografic semnat de Constanţa Călinescu şi Ioan Popişteanu, Universitatea „Ovidius” Constanţa 50, Constanţa, 2011, mă opresc asupra numelui care priveşte în mod direct proiectul iniţiat de ziarul Ziua de Constanţa şi pentru care am scris aceste rânduri: prof. univ. dr. Adrian Rădulescu.
 
Mă folosesc tot de cuvintele din volumul amintit, ai cărui autori sunt mult mai în măsură să sintetizeze ceea ce a însemnat acest nume pentru universitatea constănţeană: „Începem prin a omagia numele a două personalităţi remarcabile din viaţa ştiinţifică şi culturală  românească, adevăraţi piloni ai noului centru universitar: Adrian Rădulescu şi Mihai Şora. [...] Cei doi au oficiat un act memorabil şi unic pentru viitorul ştiinţific şi cultural al Dobrogei. Cu înţelepciune şi distincţie olimpiană, în vorbe şi înscrisuri, dar mai ales prin fapte, vor dirija maestru marea orchestră a dascălilor, studenţilor şi intelectualilor dobrogeni, în concertul de înaltă zidire a viitorului For Academic”.
 
Aceste cuvinte îi sunt adresate ca urmare a contribuţiei sale din poziţia de om de cultură constănţean, de autoritate regionala - primar, apoi prefect al judeţului Constanţa, primul după Revoluţie-, de promotor activ al ideii de învăţământ academic în oraşul de la malul mării, de prim rector al Universităţii Ovidius, şi în sfârşit, ipostaza cea mai dragă lui, profesor în cadrul Facultăţii de Istorie (sub diferitele denumiri şi încadrări pe care le-a avut aceasta de-a lungul timpului) şi conducător de doctorat în cadrul şcolii doctorale a aceleiaşi facultăţi.
 
Ca factor de decizie regional a influenţat mult cursul devenirii universitare în oraş, semnătura lui ca primar, apoi prefect apărând pe documente vitale în acest proces - aprobarea Acordului din 21.02.1990 dintre Institutul de Marină Civilă Constanţa (rector Rican Gavrilă) şi Institutul de Subingineri (rector Dumitru Arsenie); aprobarea structurii şi obiectivului Delegaţiei în fruntea căreia s-a aflat şi care, între 22 şi 25.02.1990, a susţinut motivat întemeierea universităţii în faţa Ministrului învăţământului, a Prezidenţiei Consiliului de Miniştri, a Consiliului Provizoriu de Unitate Naţională şi a altor organisme centrale. Avizează, din postura de prefect, o serie de documente  prin care se acordă spaţii învăţământ, Universităţii „Ovidius” din Constanţa.
 
Pentru devenirea academică a Constanţei nu ezita în a depune niciun efort. Obişnuia să spună că toate greutăţile şi opiniile sau reacţiile contradictorii cărora acest comitet de iniţiativă le-a făcut faţă, sunt efemere şi se vor pierde undeva în trecut, în vreme ce ctitoria lor va rămâne în picioare dând societăţii generaţii de tineri pregătiţi în Constanţa pentru dezvoltarea oraşului şi a regiunii dobrogene. Ca beneficiar al existenţei acestei universităţi nu pot decât să îndemn spre neuitarea celor care i-au fost izvor, îndeosebi spre neuitarea prof. univ. dr. Adrian Rădulescu, al cărui nume se citeşte la intrarea în Aula Magna din sediul vechi al Universităţii „Ovidius” din Constanţa.

Sursa foto: Fotografiile ne-au fost puse la dispoziție de conducerea MINAC și de familia istoricului Adrian Rădulescu.
 
Despre Irina Sodoleanu
 
Nepoata istoricului Adrian Rădulescu, Irina Sodoleanu este muzeograf la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. 
Este licenţiată în istorie - Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Universitatea „Ovidius” Constanţa, promoţia 2004-2008.
În anul 2014 a obţinut titlul de doctor în istorie la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucureşti, cu lucrarea „Edificiul cu Mozaic din Tomis în context urbanistic şi portuar”, coordonată de prof. univ. dr. Alexandru Barnea. 
Specializată în arheologie clasică, este membru în colectivele de cercetare a siturilor Albeşti - Cetate şi Histria. Printre temele sale predilecte de cercetare se numără evoluţia elementelor de urbanism în coloniile greceşti vest-pontice, transformate în oraşe romane şi romano-bizantine, interacţiunea centrelor urbane vest-pontice cu aşezările din teritoriul rural, tipuri de edificii comerciale în oraşele vest-pontice ş.a.
 

Citeşte şi: 
 

#citeşteDobrogea Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată într-o campanie ZIUA de Constanţa. Străbatem graniţele judeţului, nemurindu-i realizările

 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Adrian Rădulescu şi situl arheologic Albeşti-Cetate - un nou punct pe harta cercetării sistematice dobrogene
 
#AdrianV.Rădulescu - ctitorul Dr. Gheorghe Papuc, despre extraordinarele realizări muzeistice ale directorului Adrian Rădulescu (galerie foto)
 

Galerie foto:



Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari