Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:50 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#AdrianV.Rădulescu - ctitorul La Mulți Ani, Dobrogea! Memorabila personalitate a ctitorului Adrian Rădulescu, evocată în documentarul finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa

ro

14 Nov, 2021 00:00 11866 Marime text
 
„Ctitorul Adrian Rădulescu”, filmul documentar produs în 2018 de IMAGO Studio şi finanţat de cotidianul ZIUA de Constanţa, cu sprijinul MINAC, este dedicat unei personalităţi de marcă a Constanţei şi Dobrogei.
 
În documentar se regăsesc mărturii elocvente ale ctitoriilor lui Adrian V. Rădulescu, personalitate culturală, un reper în evoluția științei istorice românești, dar și în crearea tradiției universitare constănțene.
 
Profesorul Adrian Rădulescu a fost director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, primul rector al Universității „Ovidius“, primar al municipiului Constanța și prefect al județului Constanța.
 
Ca arheolog, Rădulescu a contribuit împreună cu echipele pe care le-a condus în județul Constanța la importante obiective cum ar fi Edificiul Roman cu Mozaic, Termele de la Tomis, Complexul de Monumente Romano-Bizantine din sectorul de vest tomitan, Parcul Catedralei, cetățile, Complexul Rupestru de la Basarabi și multe altele. Moștenirea primită de la Adrian V. Rădulescu este neprețuită, iar recuperarea și reabilitarea acestor însemnate obiective de patrimoniu național trebuie să devină priorități pentru factorii de decizie și administrație ai județului Constanța.
 
Echipa care a produs acest documentar, formată din Constantin Ţiţineanu, Cristian Broască şi Cristian Cealera, mărturisea că a avut o misiune foarte grea, întrucât materialul istoric a fost fabulos, iar evocările foarte condensate ale personalităţii istoricului Adrian V. Rădulescu meritau cu prisosinţă făcute publice.
 
Filmul în sine este o mărturie care vine din interior, din rândul celor care au lucrat direct, au colaborat cu profesorul în anumite proiecte, au împlinit proiectele acestea. Este un film făcut cu suflet. Mărturiile sunt emoţionante toate, lor li se pot adăuga oricând mărturiile altora.
 
Astăzi de ZIUA Dobrogei, vă invităm să-l vizionați!
 

 
De Ziua Educaţiei 2018, Adrian V. Rădulescu devenea patronul spiritual al şcolii din comuna în care s-a născut
 
In 23 noiembrie 2017, cu prilejul evenimentului organizat de cotidianul ZIUA de Constanţa dedicat sărbătoririi Dobrogei, când acordam In Memoriam istoricului Adrian Rădulescu placheta şi medalia Meritul Dobrogean - în semn de preţuire a personalităţii de prim rang, ne asumam un rol.

Regretatul redactor-şef al cotidianului ZIUA de Constanţa, Emilian Andrei, consătean cu reputatul istoric, propunea, la vremea respectivă, schimbarea denumirii şcolii din localitatea unde s-a născut şi a învăţat Adrian Rădulescu.

Născut în comuna Dorobanţu, judeţul Călăraşi, prof. univ. dr. Adrian Rădulescu avea să ajungă la Constanţa în anul 1956, când, prin repartiţie guvernamentală, era încadrat muzeograf la Muzeul de Istorie, al cărui sediu era în actualul Palat Arhiepiscopal.
 
De aici începe odiseea unei personalităţi extrem de ambiţioase, continuatoare a operei arheologice şi istorice a lui Grigore Tocilescu, Vasile Pârvan, Radu Vulpe, Vasile Canarache etc. şi care avea să-şi pună amprenta asupra istoriei postdecembriste a Constanţei, cu realizări cu care nu se mai poate mândri, deocamdată, niciun conducător al urbei.
 


În Biblioteca Virtuală a site-ului ZIUA de Constanța, la secţiunea dedicată lui Adrian Rădulescu - Ctitorul, sunt disponibile evocări despre acesta, cartea Istoria Dobrogei, scrisă de Adrian Rădulescu şi Ion Bitoleanu, precum şi un album cu fotografii foarte valoroase care îl înfăţişează pe marele istoric Adrian Rădulescu în diferite ipostaze.
 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari