Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:41 03 08 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ripensia Timișoara 92 de ani de la înființarea primului club de fotbal profesionist din România

ro

21 Oct, 2020 12:12 2530 Marime text
  • În momentul de față, echipa Ripensia Timișora evoluează în Liga a 2-a din România.
Primul club profesionist de fotbal din România a fost înființat în urmă cu 92 de ani, la Timișoara.

Acesta este FC Ripensia Timișoara, iar Adunarea Generală de Constituire s-a desfășurat, pe 21 octombrie 1928, în sala Primăriei Timişoara, sub preşedinţia dr. Cornel Lazăr. 
     

Numele şi culorile noului club sunt legate de romanitate, în general, şi de provincia Dacia Ripensis a Imperiului Roman, în particular. În acest sens, Adam Cucu, inginer cadastral si membru în comitetul de conducere al clubului, a dedus, după studierea mai multor hărţi vechi, că, pe vremea ocupaţiei romane, teritoriul Banatului ar fi fost cuprins în Dacia Ripensis, se arată pe site-ul ripensiatimisoara.ro.

În momentul de față, echipa Ripensia Timișora evoluează în Liga a 2-a din România.

Ripensia a excelat, a impresionat și a impus un stil. Și aproape ca în orice legendă, a trebuit să treacă prin infern, după ce regimul comunist totalitar a șters-o pentru câteva decenii. Dar, Ripensia a trăit în inimi, suflete și memorii, acolo unde nicio dictatură nu poate interveni arbitrar, iar în 2012, un grup de entuziaști a reconstituit-o pentru ca acest nume mare al fotbalului românesc să revină în top.
Ripensia este o poveste a eternei reîntoarceri la valorile și principiile autentice ale fotbalului. Și nu numai: ”Ripi” înseamnă și civism, noblețe și altruism. Ripensia va fi mereu parte integrantă a Timișoarei ideale.

Iar acum, Ripensia crește din nou. Astăzi, povestea ei este scrisă într-un nou volum.

La mulți ani, Ripensia! La mulți ani, club frumos!, mai menționează sursa citată.


Sursa foto: Facebook (Ripensia UVT)

Ti-a placut articolul?

Comentarii