Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:51 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

OMV Petrom instalează sondă de explorare în Marea Neagră

ro

04 Jul, 2013 00:00 3307 Marime text
OMV Petrom SA, zona de Producţie X- Petromar Constanţa a depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa proiectului „Săpare sondă de explorare – deschidere 1 Marina, situată în perimetrul XVIII Istria al platformei continentale a Mării Negre”.
 
La începutul lunii iunie a acestui an, SC OMV Petrom SA, zona de producţie X Petromar Constanţa, Incinta Port – Dana 34, solicitase şi de la Administraţia Bazinală de Dobrogea Litoral aviz de gospodărie a apelor pentru realizarea respectivei investiţii. Potrivit proiectului depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, lucrările de foraj al Sondei de explorare-deschidere 1, offshore România, în perimetrul de explorare - dezvoltare şi exploatare petrolieră XVIII Istria se vor executa baza Avizului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 169-C/08.04.2013. Primele lucrări seismice pentru cercetarea Platformei Continentale a Mării au fost efectuate anul 1969 şi s-au concretizat într-o reţea de profile 2D.

Prospecţiunea seismică a continuat 1984, cu o reţea de profile 3D, punându-se accent pe zonele structurale de interes. Cercetarea seismică a fost completată cu lucrări de gravimetrie şi magnetometrie şi cu o importantă achiziţie seismică 3D efectuată în anul 2005. Prospectul Marina este situa+t în extremitatea vestică a Perimetrului XVIII Istria, în cadrul platformei continentale româneşti a Mării Negre. Din punct de vedere geologic, prospectul Marina a fost identificat pe rama nordică a depresiunii paleogene Histria, situată în extinderea submarină a bazinului post-orogenic Babadag. Potenţialul generării de hidrocarburi în Depresiunea Histria a fost dovedit de aliniamentul descris de zăcămintele puse în exploatare: Pescăruş - Lebada Est - Lebăda Vest – Sinoe. Zăcământul eocen Lebăda Vest a fost descoperit în anul 1986, iar în sonda 30 Sinoe a fost semnalată descoperirea unei acumulări de hidrocarburi, în anul 1987. După interpretarea datelor 2D ale reţelei seismice achiziţionate în anul 2001, au fost săpate în această zonă două sonde: 3 Delta (2004) şi 5 Delta Sud (2005).
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii