Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
23:06 13 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se aşteaptă expertiza INEC Un nou termen în dosarul copiilor care ar fi fost abuzaţi la grădiniţa „Micul Regat“

ro

26 Jan, 2017 00:00 1103 Marime text
Mara Isabella Iacob, magistrat al Judecătoriei Constanţa, va redeschide azi dosarul „Micul Regat“, cauză în care mai mulţi copii ar fi fost abuzaţi la grădiniţa mai sus precizată. În cauză a fost dispusă efectuarea unei expertize audio-video, la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice (INEC). Este de aşteptat ca la termenul de azi să fie prezentat raportul experţilor de la INEC.
 
Mara Isabella Iacob i-a luat locul judecătorului Alexandru Bogdan Arhip, cel ce a primit iniţial dosarul „Micul Regat“ şi a fost recuzat de părinţii copiilor care ar fi fost abuzaţi la grădiniţa mai sus precizată.

În dosarul „Micul Regat“ au fost trimise în judecată următoarele persoane: Eliza Pufleanu, directorul centrului educaţional, suspectată de complicitate la infracţiunea de purtare abuzivă, Georgiana Vierescu şi Alina Cristina Arma, îngrijitoare, Victoria Larissa Hercuş şi Irina Petre, educatoare, dar şi Cristina Manolache, director educativ, bănuite de purtare abuzivă.
 
Alexandru Bogdan Arhip a mai fost recuzat în prezenta cauză, de două ori, de părinţii copiilor care ar fi fost abuzaţi de angajatele grădiniţei „Micul Regat“, însă cererile au fost respinse. În acest context, este de precizat că judecătorul Cristian Lungu, de la Judecătoria Constanţa, învestit cu soluţionarea unei cereri de recuzare, a dispus amendarea părinţilor cu amendă judiciară în cuantum de 500 de lei fiecare, „pentru exercitarea cu rea-credinţă a dreptului procesual de a cere recuzarea judecătorului“.
 
Chiar şi aşa, amenda aplicată de instanţă nu i-a descurajat pe părinţi, iar în luna noiembrie 2016 au formulat o nouă cerere de recuzare a judecătorului Arhip, solicitarea fiind admisă.
 
Dosarul „Micul Regat“ l-a trimis pe judecătorul Alexandru Bogdan Arhip în colimatorul Inspecţiei Judiciare.
 
„La 9 noiembrie 2016, Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară privindu-l pe domnul judecător Arhip Bogdan Alexandru, de la Judecătoria Constanţa, pentru săvârşirea abaterilor disciplinare prevăzute de art. 99, lit. t), teza a II-a, cu aplicarea art. 991, alin. (2), şi art. 99, lit. c), din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, reţinându-se că judecătorul, în cazul primei abateri, a omis să verifice din oficiu dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar, nu a pus în discuţie solicitările experţilor şi a refuzat să discute cererile acestora, a refuzat să pună în discuţia părţilor cererea formulată de una dintre acestea şi a stabilit măsuri contradictorii în şedinţele de judecată cu privire la modul şi calitatea în care au fost citate persoane minore, precum şi în privinţa modului în care urma să se desfăşoare audierea, iar în cazul celei de-a doua abateri a manifestat o atitudine improprie caracterului solemn al şedinţei de judecată. Acţiunea disciplinară a fost înaintată Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii, care va decide cu privire la răspunderea judecătorului în cauză“.

 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii