Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:33 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Fost deputat PSD, trimis în judecată de DNA, la Constanța! Începe procesul

ro

27 Mar, 2023 00:00 2617 Marime text

 
  • Tribunalul Constanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 912/P/2014 din 20.09.2022 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ-DNA Secţia de combatere s infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privindu-i pe inculpaţii Bivolaru Gabriel, Toma Leonard Grigoraş şi Constantin Ion, Foea Răzvan şi SC Romeco International Service Company SRL, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Începe judecata dosarului în care fostul deputat PSD Gabriel Bivolaru a fost deferit justiției de procurorii DNA, la Tribunalul Constanța. Conform portalului instanțelor de judecată, vineri, 24 martie, tribunalul a respins, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpaţii „Bivolaru Gabriel, Toma Leonard Grigoraş şi Constantin Ion“.
 
Instanța a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 912/P/2014 din 20.09.2022 al Parchetului de pe lângă ÎCCJ-DNA Secţia de combatere s infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, privindu-i pe inculpaţii Bivolaru Gabriel, Toma Leonard Grigoraş şi Constantin Ion, Foea Răzvan şi SC Romeco International Service Company SRL, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.
 
Tribunalul a dispus începerea judecăţii cauzei faţă de inculpaţi.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă!
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2010, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale SC Romeco International Service Company SRL, ar fi inițiat, conceput și pus în aplicare un circuit fraudulos de valorificare a unei cantități de motorină EURO 5, aflată în regim scutit de la plata accizelor, în scopul de a se sustrage de la îndeplinirea obligațiilor fiscale către bugetul statului.
 
Concret, acesta, beneficiind de ajutorul celorlalți trei inculpați și a altor persoane, ar fi achiziționat o cantitate de 13.246 tone motorină Euro 5 de la două societăți comerciale din România, pe care, ulterior, a evidențiat-o în documentele contabile ca fiind utilizată în procesul de producție a produsului „Combustibil Ecologic pentru Centrale Termice”.
 


În realitate, motorina ar fi fost comercializată pe teritoriul României ca atare, destinatarii finali fiind societăți comerciale care aveau ca principal obiect de activitate distribuția carburanților prin intermediul stațiilor de carburanți, societăți de transport și ferme agricole.
 
Prin aceste demersuri a fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu de 17.927.540 lei (aprox. 4 milioane euro la cursul din acea perioadă).
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.
 
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu o persoană, fost administrator de drept al SC Romeco International Service Company SRL pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată, aceasta fiind de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și interzicerea unor drepturi.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
  

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
A recunoscut tot la DNA
Condamnare pentru Mădălina Cliante, fost inspector superior al Direcției pentru Cultură Constanța!

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii