Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:18 15 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce s-a întâmplat ieri în procesul în care este revendicat terenul Gărzii de Coastă

ro

23 Jan, 2020 00:00 1244 Marime text

Cazul terenului revendicat în justiţie pe care se află clădirea Gărzii de Coastă a intrat ieri în atenţia judecătorilor Curţii de Apel din oraş. Dosarul se află pe rolul instanţelor de mai mulţi ani şi priveşte o retrocedare în baza Legii 10/2001. Mai exact, în septembrie 2001, cele trei moştenitoare ale terenului pe care se află acum Garda de Coastă au notificat autorităţile locale pentru retrocedarea suprafeţelor, în conformitate cu legea nou adoptată la momentul respectiv.


În anul 2011, acestea s-au adresat judecătorilor pentru a-şi primi drepturile de care fuseseră lipsite. Din 2011 şi până în prezent, cazul a trecut prin mai multe instanţe, în prezent fiind în atenţia judecătorilor Curţii de Apel Constanţa, care au stabilit un nou termen de judecată la data de 19 februarie.


După cum arătam în ediţiile anterioare, în anul 2011, Paulina Andrei, Veronica Dumitrescu şi Elena Stela Tănăsescu, moştenitoarele proprietarilor iniţiali ai terenului, se adresaseră Tribunalului Constanţa. La momentul respectiv, acestea le-au cerut judecătorilor să oblige autorităţile locale pe care le acţionaseră în instanţă să le acorde măsuri reparatorii în echivalent. Mai exact, acestea cereau „acordarea de teren în compensare sau despăgubiri băneşti, pentru terenul în suprafaţă de 26.660 mp“.


Diferenţe mari constatate în urma expertizei


Prin sentinţa din 2011, autorităţile locale erau obligate să le acorde moştenitoarelor „în compensare teren echivalent suprafeţei de 26.600 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, ce nu poate fi restituit în natură, sau despăgubiri“. Ulterior acesteia, în 2013, femeile au deschis un nou proces, pentru acelaşi teren, întrucât, spun acestea, măsurile dispuse de autorităţi nu ar fi respectat dispoziţiile instanţei.


Pe scurt, în urma expertizei efectuate în noul proces, s-a stabilit că „terenul notificat are o valoare de 3.745.280 de euro, potrivit grilei notariale, în vreme ce terenurile atribuite în compensare au o valoare cumulată de 664.061 de euro“. În această situaţie, Tribunalul Constanţa a admis în parte noua acţiune demarată de cele trei moştenitoare şi a decis: „obligă pârâtul să propună acordarea măsurilor compensatorii sub formă de puncte către reclamantele din cererea principală, în condiţiile Capitolului III din Legea 165/2013, pentru terenul în suprafaţă de 21.884 mp, situat în intravilanul Municipiului Constanţa, zona Tomis Nord, imposibil de restituit în natură sau prin compensare cu alte terenuri“.


Totodată, instanţa „respinge capătul de cerere principală având ca obiect obligarea pârâţilor Primarul Municipiului Constanţa, Municipiul Constanţa, Consiliul Local Constanţa la atribuirea de terenuri în compensare, pentru terenul imposibil de restituit în natură, ca nefondat“.


Decizia nu le-a mulţumit pe cele trei moştenitoare, care au atacat hotărârea în recurs, cazul ajungând astfel la Curtea de Apel Constanţa, unde s-a acordat ieri un nou termen de judecată, pentru luna februarie.


Citeşte şi:

Notificare pe Legea 10/2001 formulată acum 18 ani:
Cum se judecă trei moştenitoare cu Primăria Constanţa pentru terenul din zona Gărzii de Coastă


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii