Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dimitrie Cuşa - O expoziţie impresionantă

ro

06 May, 2019 00:57 3333 Marime text
Pasionaţii de sculptură pot vedea la Bucureşti, în sala Rotonda a Teatrului Naţional I.L.Caragiale, expoziţia lui Dimitrie Cuşa, deschisă până pe 18 iunie, anul curent.

Cel care îi trece pragul va fi impresionat de numărul mare de lucrări de lemn şi metal, desene, dar şi de panourile cu imaginile sculpturilor în piatră, mai greu transportabile de la Paris, unde trăieşte artistul.

Cuplul-ou, Cupola, Arcul întins, Marele nod, Omul-reţea, Cuplul-spirală sunt opere care se ţin minte, Dimitrie Cuşa reuşind să transmită prin împletirea  formelor, a volumelor şi a materialelor folosite bogăţia de semnificaţii ale unor simboluri esenţiale.

Liniile curbe, spiralele, arcele, legăturile inextricabile, picioarele asociate unor obiecte abstracte individualizează artefactele acestui creator. Impresia generală e de o extraordinară energie pusă în joc pentru a desface nodurile realităţii, vizitatorul expoziţiei plecând cu un tonus moral ridicat.

De fapt, sculptorul Dimitrie Cuşa este cunoscut constănţenilor prin statuia Căderea de pe soclu, plasată în faţa Prefecturii din Constanţa imediat după evenimentele din decembrie 1989, faţă de care s-a aflat într-o rezonanţă perfectă.

Originar din comuna Mihail Kogălniceanu, Dimitrie Cuşa şi-a croit un destin parizian din 1978, când a plecat la unchiul său, Ioan Cuşa, poet şi editor cunoscut al diasporei româneşti.

Expoziţia este prima realizată în ţară de artist, în parteneriat cu Teatrul Naţional I.L.Caragiale, fiind organizată în cadrul Sezonului Franţa România/România Franţa 2019, sub auspiciile Guvernului României şi ale Ambasadei Franţei în România, prin Institutul Francez şi Institutul Cultural Român.

Sculptorul Dimitri Cuşa este un nume important în Franţa, unde stă de patruzeci de ani, iar acum vine prima dată cu operele în România.

Facem precizarea că statuia ,,Căderea de pe soclu", din faţa Prefecturii Constanţa, îi aparţine.

Despre Marina Cuşa
 
Potrivit www.usr-dobrogea.ro, Marina Cuşa este membră a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2017. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză, a fost profesor în mediul rural, bibliotecar la Biblioteca Universităţii Ovidius, iar din  anul 1991, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Provine dintr-o familie ce a dat încă doi scriitori, istoricul şi romancierul Nicolae Cuşa şi George Cuşa, fost deţinut politic, memorialist al detenţiei comuniste.
A debutat editorial cu „Poemele mature“, Constanţa, Ex Ponto, 2009. Au urmat volumele: „Întâlnire virtuală“, roman, Ex Ponto, 2012 (Premiul pentru debut în roman pe anul 2012 al Filialei Dobrogea a USR), „Orizontul cărţilor“ (recenzii şi eseuri), Ex Ponto, 2016, „Grădina japoneză“, Ex Ponto, 2017.
A colaborat cu revistele de cultură constănţene Ex Ponto, Agora, Albatros, InterArtes, dar şi la Permanenţe, Actualitatea literară, Poezia, Helis şi altele.


Citește și:

Moromeţii 2, continuarea legendei

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii