Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:31 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Întâlnire importantă a Uniunii Scriitorilor. Pavel Chihaia, comemorat la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“

ro

04 Oct, 2019 20:03 2193 Marime text
Filiala „Dobrogea“ a Uniunii Scriitorilor s-a întâlnit azi, la Biblioteca Județeană „I.N. Roman“, pentru comemorarea lui Pavel Chihaia, nume esențial pentru literatura de la malul mării, cunoscut cititorilor constănțeni mai ales prin excepționalul roman „Blocada“.
 
Președintele filialei, dl Angelo Mitchievici, a evocat personalitatea lui Pavel Chihaia, alăturându-l acelor creatori de o înzestrare unică, pe care instaurarea comunismului i-a abătut de la drumul firesc și i-a împiedicat să se valorifice in totalitate. În plus, a identificat în cazul autorului omagiat armonizarea perfectă între caracter și talent, subliniind că a fost un scriitor foarte mare pentru că a fost și un om de mare demnitate. Dl Angelo Mitchievici a mai spus că firul roșu al operei și personalității scriitorului este ideea de libertate.
 
Dl Ovidiu Dunăreanu, redactorul-șef al revistei Ex Ponto, a evocat primul său contact cu cel omagiat, făcut pe calea undelor, pe când scriitorul era comentator al postului Europa Liberă. În plus, și-a exprimat satisfacția de a fi contribuit alături de prof. univ. Ion Popișteanu la ediția „Opera Omnia“ a celui amintit. Aceasta cuprinde în zece volume romanele, nuvelele, eseistica, memoriile, corespondența, studiile științifice dedicate în special artei medievale românești.
 
Din partea familiei scriitorului, la întâlnire au fost prezenți soția și fiul acestuia, Matei Chihaia, profesor universitar de literatură spaniolă la Wuppertal. Cei doi au realizat evocări ale omului Pavel Chihaia, veșnicul îndrăgostit de spațiul constănțean, și au donat bibliotecii un bust al acestuia lucrat de prietenul său, sculptorul Dumitru Demu.
Pavel Chihaia a trăit între 1922 și iunie anul curent, locuind din 1978 la Munchen, în Germania.
 
În cadrul întâlnirii de azi a scriitorilor constănțeni a fost lansat și cel mai recent număr al revistei filialei, intitulat „Ex Ponto“.

Sursa foto: Marina Cușa 

Despre Marina Cuşa
 
Potrivit www.usr-dobrogea.ro, Marina Cuşa este membră a Filialei „Dobrogea” a Uniunii Scriitorilor din România din anul 2017. Absolventă a Facultăţii de Limba şi Literatura Română, Universitatea din Bucureşti, Secţia română-engleză, a fost profesor în mediul rural, bibliotecar la Biblioteca Universităţii Ovidius, iar din  anul 1991, profesor de limba şi literatura română la Liceul Teoretic „George Călinescu” din Constanţa.
Provine dintr-o familie ce a dat încă doi scriitori, istoricul şi romancierul Nicolae Cuşa şi George Cuşa, fost deţinut politic, memorialist al detenţiei comuniste.
A debutat editorial cu „Poemele mature“, Constanţa, Ex Ponto, 2009. Au urmat volumele: „Întâlnire virtuală“, roman, Ex Ponto, 2012 (Premiul pentru debut în roman pe anul 2012 al Filialei Dobrogea a USR), „Orizontul cărţilor“ (recenzii şi eseuri), Ex Ponto, 2016, „Grădina japoneză“, Ex Ponto, 2017.
A colaborat cu revistele de cultură constănţene Ex Ponto, Agora, Albatros, InterArtes, dar şi la Permanenţe, Actualitatea literară, Poezia, Helis şi altele.


Citește și:
 
Mirciștii îi aduc un ultim omagiu scriitorului constănțean Pavel Chihaia... „lăcașul unde m-am format și de care am rămas legat întreaga viață
 
Numerele 2-3 ale revistei „Ex Ponto”, cuprinse într-o ediție ce va fi lansată la Biblioteca Județeană „I.N. Roman” 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii