Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Numerele 2-3 ale revistei „Ex Ponto”, cuprinse într-o ediție ce va fi lansată la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”

ro

03 Oct, 2019 00:00 1809 Marime text

Fondată de regretatul om de cultură constănțean Ioan Popişteanu (1942-2012) în urmă cu 16 ani, revista trimestrială Ex Ponto a găzduit în paginile sale în tot acest timp semnături valoroase, constituindu-se într-un veritabil depozitar cultural universal. Zilele acestea a ieșit de sub tipar ediția ce cuprinde numerele 2-3 pe anul 2019 ale publicației asumate de Editura Ex Ponto şi S.C. Infcon S.A și care va fi lansată vineri, 4 octombrie, de la ora 11, la Biblioteca Județeană din Constanța, în sala „Liliana Lazia”.

Din cuprins...

Redactorul-șef Ovidiu Dunăreanu ne mărturisea, ieri, că a decis să comprime cele două numere într-un singur volum, pentru că travaliul editorial estival, la Constanța, este anevoios. „Ne respectăm cititorii, dar și colaboratorii și de aceea nu ne-am dorit s-o decimăm în toți acești ani cu articole de proastă calitate. Tocmai de aceea, în acest număr cei interesați vor putea lectura reflecții foarte interesant, aparținând lui Angelo Mitchievici, despre soarta revistelor literare, în urma discuțiilor care au avut loc la nivel național; In Memoriam Pavel Chihaia, autor de excepție care a aparținut și spațiului dobrogean, un eseu semnat Mihaela Crăciun despre omul și scriitorul din exil, la care m-am alăturat cu niște fragmente mai vechi din interviuri cu Pavel Chihaia, care îl pun în lumină ca iubitor al spațiului Dobrogei și al mării, tot In Memoriam Ion Horea – un mare poet, semnat Geo Vasile, la Istorie literară publicăm o corespondență inedită oferită de domnul Lucian Vasiliu, directorul Editurii Junimea și al revistei Scriptor de la Iași „Nouă epistole inedite între Marin Mincu către Corneliu Ștefanache, în anii 65-70”; Actualitatea literară este ilustrată de Lăcrămioara Berechet – „Dialoguri cu Virgil Nemoianu”; cronica literară ținută de Angelo Mitchievici; poezie – Eugen Uricariu, Marian Drăghici, Vasile Dan, Iustin Moraru, Vasile Proca, Costel Bunoaica; proză – Ioan Florin Stanciu, autor local, Olimpiu Nușfelean (Bistrița), Gheorghe Filip (Alexandri) și Mircea Lungu; la medici scriitori – Dan Ioan Nistor. Partea de imagine este acoperită de plasticiana Victoria Caraiman Pastuh, cu opt planșe inedite.

În partea a treia, de Metatext, interpretări, cronici literare, iar la istorie literară merită consemnat volumul «Constanța – gramatica rememorării», scris de constănțeanul Gabriel Rusu, care a plecat la București, de critică și istorie literară în care surprinde patru decenii de literatură, cu nume portrete și analiză literară începând de prin anii 80-90-2010-2019. Se regăsește, de asemenea, și Tulcea culturală, poezie, cronici literară. Rubricile de teatru, muzică, arheologie, Constanța în pagini de arhivă, un material excepțional al lui Constantin Cheramidoglu despre foștii primari, care prin modul lor de a se manifesta nu sunt deosebiți de cei de astăzi”.

Publicația se difuzează prin abonamente și direct, de la sediul redacției (aleea Prof. Murgoci, nr. 1, Constanța, 900132). Prețul unui exemplar este 10 lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii