Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Festivitatea de premiere a performanței în învățământ Părinți cu ochii în lacrimi și emoții ca la examene pentru elevii de 10 ai Constanței (galerie foto)

ro

19 Sep, 2019 00:00 2514 Marime text

Am văzut, ieri, la festivitatea de premiere a elevilor constănțeni cu rezultate maxime la Evaluarea Națională și Bacalaureat, desfășurată în sala Remus Opreanu a Consiliului Județean Constanța, părinți cu ochii în lacrimi, părinți care știu la fel de bine precum copilul premiat că la baza acestor performanțe stau nenumărate ore de muncă, nedormite, încrâncenate.

Deschiderea festivității a aparținut inspectorului general, prof. Petrică Miu, care, printre altele, afirma: „Suntem recunoscători colegilor noștri profesori, directorilor, dar suntem recunoscători dragi copii și vouă pentru că ați fost conectați în permanență la tot ceea ce v-a transmis școala, la tot ceea ce v-au transmis colegii noștri în orele de curs și iată că ați ajuns aici să ne reprezentați și noi să ne mândrim că în județul Constanța avem 15 elevi de nota 10 la Bacalaureat și 24 de elevi care au promovat Evaluarea Națională tot cu nota 10. Ceea ce îmi permite să cred că suntem un județ de top! Nu cred că mai vorbim doar de performanță și excelență, ci de un viitor deosebit pe care îl are învățământul constănțean!”

Fiecare din cei 39 de elevi constănțeni a fost răsplătit cu o sumă de bani din partea Guvernului României, respectiv 1.000 lei absolvenții claselor a VIII-a și 3.000 lei absolvenții claselor a XII-a. Și pentru că la clasa a VIII-a vorbim de o muncă susținută doar pentru cele două materii de examen – limba și literatura română și matematică, efortul mult mai intens ni s-a părut din partea foștilor liceeni, actualmente studenți.

Care iată ce ne-au declarat:
Daniel Ababei a absolvit Liceul Internațional de Informatică din Constanța și actualmente este student la Imperial College din Londra, specializarea securitate cibernetică. „A fost destul de greu, dar în anumite momente a coincis pregătirea pentru Bacalaureat cu pregătirea pentru facultate. Și atunci am avut același scop, pentru că nota de la Bacalaureat îmi trebuia la admitere în facultate, aproape de nota 10. Și s-a întâmplat cu foarte multă muncă”. Cât despre domeniul de specializare ales, ne-a declarat că a plecat de la Informatica studiată în clasa a IX-a, după care pregătirea pentru olimpiadă și la un moment dat a descoperit partea de securitate, vulnerabilități ale sistemelor.

„M-a atras ideea de a face ceva într-un domeniu pe care nu multă lume îl știe și de a putea apăra persoanele de astfel de riscuri. Este greu de accesat un asemenea domeniu pentru că este nou, până acum nefiind conștientizată nevoia de securitate a informațiilor și prevenirea atacurilor și multe sisteme sunt vulnerabilitate. Și atunci să fii la curent cu toate limbajele, cu toate opțiunile și sistemele de operare e complicat. Dar în timp te adaptezi”.


În opinia lui Cristian Bogdan Trifan, student la Medicină la Universitatea „Carol Davilla” București, absolvent al Liceului „Ovidius”, nu este deloc greu să ajungi la performanța maximă, doar că ai nevoie de multă disciplină.

„Așa cum le-am spus și colegilor mei, motivația trece, dar disciplina este esențială și te face să tragi de tine. Trebuie să menționez că în clasele a IX-a și a X-a am studiat la Colegiul Național Mircea cel Bătrân, unde m-au ajutat foarte mult activitățile de voluntariat și unde mi-am descoperit vocația. Am avut șansa de a studia la două licee excepționale care m-au ajutat în moduri diferite”.


Roxana Postică a absolvit Liceul Teoretic „Traian” și este studentă la Litere la Universitatea din București.

„A fost un proces care nu a durat doar un an, ci continuă de 12 ani. Pe de o parte mă așteptam, pentru că știam că am muncit din greu în toți acești ani. Munca mi-a fost încununată și de faptul că am reușit să ajung la etapa națională la Olimpiada de Istorie și oarecum aceste rezultate m-au încurajat și mai mult. Nu ascund că au fost momente în care mi-am dorit să fiu mai liberă, să ies cu prietenii, dar pe de altă parte rezultatul final a fost cel care a încununat toată această muncă”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii