Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:36 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Colegiul Național Mircea cel Bătrân Constanța. Momente emoționante, la dezvelirea plăcii memoriale!

ro

24 May, 2021 14:10 2595 Marime text


Momente încărcate de o vie emoție s-au petrecut la Colegiul Național ”Mircea cel Bătrân” din Constanța, acolo unde a fost dezvelită o placă memorială, cu prilejul aniversării a 125 de ani de excelență învățământ, marcați de unitatea de învățământ.

Evenimentul s-a desfășurat sâmbătă, 22 mai 2021, în prezența conducerii CNMB, reprezentată de prof.dr. Vasile Nicoară, directorul instituției, prof. Loredana Tănase, director adjunct, dar și a autorităților locale și centrale.

Totodată, a fost prezentă și mircista Ligia Deca, în prezent consilier prezidențial pentru educație și cercetare, coordonator al proiectului ”România Educată”.

Placa memorială dezvelită sâmbătă, în cadru restrâns din cauza condițiilor epidemiologice, este menită să reprezinte un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, mircist la rândul său.



Peisajul transpus pe aceasta este unul preluat de pe Acropole și este menit să creeze un panteon.
 

„În Grecia Antică, eroii erau înhumați în temple, pe care le numeau pantoane. Noi am vrut să creăm un astfel de panteon pentru eroii noștri, în jurul basoreliefului realizat de sculptorul Ion Jalea. Basorelieful recreează lupta cea mai importantă în Primul Război Mondial, în urma căreia România a devenit stat unitar național independent și a fost realizat de sculptorul Ion Jalea în amintirea elevilor și profesorilor noștri care au murit în timpul Primului Război Mondial. Printre aceștia se află și Vasile Tulbure, primul șef de promoție al nostru, care a murit la Mărășești, strigând, alături de ceilalți români, «Pe aici nu se trece!»“, a declarat directorul Vasile Nicoară, în cadrul conferinței de presă ce a precedat evenimentul.

 
Acest episod se înscrie în perioada dedicată manifestărilor prilejuite de împlinirea a 125 de ani de existență a instituției de învățământ.

 

Sursa foto - video: Facebook.com

Citește și:


125 de ani de excelență în învățământ, marcați la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“

 LIVE TEXT Sărbătoare la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân" din Constanţa!

ZIUA LIVE. Colegiul Național „Mircea cel Bătrân“ din Constanța – o tradiție vie a excelenței în educație, ce dăinuie de 125 de ani
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii