Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:41 28 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Amet Aledin "Nu am fost bogat, dar de saracit nu am avut cum"

ro

30 Aug, 2008 00:00 2060 Marime text
1220039564.jpg

Primul dintre parlamentarii prezenti la raport dupa patru ani apreciaza ca remuneratia lunara este conforma cu munca pe care o depune * "Demnitatile se platesc", a completat acesta

Lider al Grupului Minoritatilor din Camera Deputatilor, membru in Comisia de Cultura, Arte, Mijloace de informare in masa si al Comisiei parlamentare de ancheta privind activitatea Societatii Romane de Televiziune, parlamentarul Amet Aledin este unul dintre demnitarii de la malul marii cu cele mai multe luari de cuvant in plen de-a lungul celor patru ani de mandat. Activitate intensa, evidentiata si de cele 57 de propuneri legislative initiate, 13 numai in 2008. Dintre acestea, 11 au devenit legi, majoritatea celorlalte aflandu-se in diferite stadii, la camerele decizionale.

Credeti ca ati facut tot ce v-ati propus in cei patru ani de parlamentar?


In niciun caz. Nu poti rezolva doar in patru ani tot ceea ce-ti propui. Consider sa am reusit sa rezolv anumite probleme din postura mea de deputat al etniei tatare, al tuturor tatarilor din tara, de fapt.

Concret, ce ati realizat pentru Constanta?


Pentru comunitatea tatara, in perioada mandatului meu au fost legiferate doua initiative foarte importante, singurele din lume: declararea zilei de 13 decembrie ca Ziua tatarilor din Romania si premiul Mehmet Niyazi, om de cultura reprezentativ al comunitatii noastre. M-am gandit ca premiul sa poarte numele lui pentru ca vrem sa scoatem in evidenta simbolurile pe care le avem, care, insumate, reprezinta identitatea etnica. Pentru prima data in istoria Parlamentului Romaniei a avut loc prima declaratie politica, la 24 iunie, o politica prin care a fost condamnat actul infaptuit de trupele sovietice la 18 mai 1944, deportarea tatarilor din Crimeea. Pentru prima data in Romania, o scoala tatara a primit numele unui conational, mai exact cea din Tataru. De anul trecut, aceasta poarta numele de Negip Hagi Fazal, un luptator anticomunism. Incepand din acest an, pentru prima data dupa 1959, vor fi reluate cursurile in limba tatara in cadrul invatamantului oficial, in scolile din Medgidia, Tataru, Valu lui Traian. Prin bugetul aprobat la sfarsitul anului trecut, s-a obtinut o suma necesara infiintarii unui studio teritorial al Televiziunii Romane, iar de anul viitor, se va incepe transmisia. De asemenea, am sustinut propunerea legislativa referitoare la redenumirea orasului Basarabi in Murfatlar. Pentru mine are o importanta deosebita, pentru ca are provenienta turceasca. De asemenea, am facut un amendament la Legea 339/2001, a bibliotecilor, prin care am umblat in favoarea lor, la normarea personalului. Mai mult decat atat, am triplat bugetul comunitatii, am preluat 8,5 miliarde si in trei ani a ajuns la 25 de miliarde.

Ce ati mai avea de facut?


Sunt multe lucruri care au ramas. De altfel, congresul Uniunii m-a si desemnat pentru a candida din nou pentru un nou mandat. A mai ramas un proiect de infiintare, aflat acum la Senat, a unui institut cultural pe care vrem sa-l numim Sebat Husein. Tot pe zona de cultura, acum lucrez la un amendament pentru normarea personalului bibliotecar din invatamant. In municipiul Constanta nu sunt scoase in evidenta simbolurile culturale asa cum ar trebui. Aici nu exista decat o strada care poarta numele unui conational al nostru, chiar daca noi am avut foarte multi oameni importanti. Nu am gasit inca intelegerea necesara, dar speram ca pe viitor sa reusim sa definitivam acest aspect.

Ce veti mai face pana in noiembrie?


Sunt multe lucruri de facut. Pana in noiembrie, nu cred ca se vor petrece lucruri spectaculoase. Pe mine m-a deranjat ca s-a stat mult in teritoriu, in perioada campaniei electorale si nu am putut inainta amendamente la proiecte importante.

V-ati imbogatit in perioada mandatului?


Eu nu am fost un om bogat, dar am avut tot ceea ce mi-a trebuit. Am avut un apartament inainte de preluarea mandatului, am reusit sa-mi iau un credit ca sa-mi iau altul, mai mare, pe celalalt l-am vandut.

Cu cat? Cu ce?


Mai mult cu datorii m-am ales, dar n-am facut avere pe timpul mandatului meu.

Ati mai saracit?


Sa fim realisti, nu ai cum sa saracesti, nu se pune problema. Mai ales ca eu proveneam dintr-o zona bugetara precara.

Cu ce parlamentari de Constanta ati colaborat cel mai eficient?


Eu sunt un om care colaboreaza cu toti colegii. Am avut o stima deosebita pentru raposatul Corneliu Dida, am avut de multe ori prilejul de a veni cu el din Bucuresti. Cu domnul Mihei ma inteleg destul de bine, ne si vedem destul de des in Parlament. Si domnul Ibram Iusein imi este aproape, mai ales ca provine tot din zona turca. Si cu Alexandru Mazare si Laurentiu Mironescu ma inteleg bine. N-am avut probleme cu niciunul dintre ei, mai ales ca eu nu fac politica doctrinara.

Preferati un mandat in Camera Deputatilor sau in Parlament? De ce?


Prefer in Camera Deputatilor, pentru ca nu avem alta posibilitate. Noi avem asigurata doar zona de CD, ar fi vorba de foarte multe voturi in celalalt for legislativ.

Care sunt avantajele si dezavantajele unui parlamentar?


Un parlamentar are posibilitatea sa transmita si sa gaseasca o solutie problemelor ridicate de cetateni. Ar fi foarte greu daca nu ar exista un deputat, daca o actiune ar porni de la opinia publica. Asta ar fi un avantaj. Probabil unul din dezavantajele cele mai mari este constituit de stres. Asta in cazul unui parlamentar care chiar isi propune sa faca ceva. Eu incerc sa fiu constiincios.

Ce regretati ca n-ati facut?


Sunt multe pe care regret ca nu le-am facut. Regret ca nu am reusit sa ajung in toate localitatile unde exista comunitati tatare si sa stau de vorba cu toti oamenii. Sunt multe actiuni la care nu am cum sa particip din cauza programului.

Credeti ca salariul unui parlamentar este corect in raport cu munca pe care o are de facut?


Daca ar fi sa ne raportam la salariile parlamentarilor din intreaga lume, este un salariu normal. Insa, daca privim din punctul de vedere al cetatenilor din tara noastra, este peste media fireasca. Pana la urma, este vorba de o demnitate, iar demnitatile se platesc. Normal este ca aceste salarii sa fie decente. Mie mi se pare prea ridicat numarul de demnitari la o populatie de 23 de milioane. Conteaza si aspectul material, ar fi culmea sa zic ca nu.

Cat mai castiga un parlamentar, cu toate sporurile, sumele forfetare etc.?


Salariul nu este o suma confidentiala, pentru ca sunt bani publici, nu se poate face nimic, banii trebuie verificati. Este in jur de 4.000 de lei. Sumele forfetare sunt sumele care se dau colaboratorilor, in functie de nevoi, pentru deplasari, echipamente necesare si nu sunt fixe.

Candidati inca o data?


Congresul m-a confirmat si in proportie foarte mare am sa-mi continui activitatea inca patru ani, apoi, cum spune statutul nostru, dupa doua mandate, ma opresc.

Ce le veti spune constantenilor sa-i faceti sa va aleaga?


Eu o sa ma concentrez pe problemele si nevoile comunitatii tatare. Cei delegati la Congres m-au propus. Asa ca... Eu imi voi face si propaganda, ca sa vedem unde ne situam, ca si comunitate.

Unde veti candida, in ce colegiu?


Noi nu intram in aceasta ecuatie, noi aparem pe lista unica pe tara si voi strange voturile din intreaga tara.

Scris de: {autor}Claudia CANDET {/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii