Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:30 10 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale de Paște Pasca, nelipsită de pe mesele românilor

ro

27 Apr, 2024 19:44 868 Marime text
Sursa foto: Facebook/ Chef Paul Constantin





Ne apropiem cu pași repezi de sărbătorile Pascale, iar așa cum se obișnuiește în casele credincioșilor, bucatele tradiționale, ce sunt uzual gătite de priceputele gospodine nu pot lipsi. Alături de cozonac și ouă încondeiate, se află pasca, un dulce mult îndrăgit de români.
 
Rețeta tradițională de pască este cu brânză și stafide, deși în ultima vreme au apărut și alte variante de post sau vegane, ce au înlocuit brânza cu tofu sau alte ingrediente.
 
Dar iată cum se prepară tradiționala pască de Paște
 
 
Ingrediente:

Pentru aluat

1/2  kg făină
4  gălbenusuri
100 gr zahăr
1/2 linguriță sare
200 ml lapte
25 gr drojdie
50 ml ulei
esență de rom
coajă rasă de lămâie
coajă rasă de portocală

Pentru umplutură

250 gr branza proaspata de vaci
150 gr zahar
4 oua
50 gr stafide
esenta vanilie
coaja rasa de lamaie
coaja rasa de portocala

Pentru uns

1 galbenus
2 linguri lapte


Mod de preparare:

Se amestecă drojdia cu  lingurița de zahăr până începe să se lichefieze. Se adaugă 2 linguri de făina și câteva linguri de lapte călduț și se face o maia pe care o lăsăm la dospit.


Se pune făina cernuta într-un vas, facem o adâncitură în mijlocul ei și punem maiaua dospită. Se adaugă galbenușurile frecate cu sarea, esența de rom și coaja rasă de lămâie si portocală.
 
Se dizolvă zahărul în laptele cald și îl adăugăm în aluat. Apoi începem să frământăm adăugând treptat uleiul. Se frământă până ce aluatul începe să faca bule, apoi il lăsăm la dospit pâna iși  dublează volumul.
 
Ungem suprafata de lucru cu ulei, luam o bucata de aluat intindem cu mana o foaie rotunda. O punem intr-o forma rotunda, tapetata cu hartie de copt.  Restul de aluat il impartim in doua si modelam doua rulouri pe care le impletim.

Asezăm impletitura astfel obtinuta pe margini, peste foaia de aluat. O mai lasam la dospit circa 30 minute.
 
Brânza o amestecam cu ouăle, zahărul, stafidele esența si coaja rasă de lămâie și portocala. Se toarnă compozitia de brânză in mijloc avand grija sa nu depaseasca ruloul de aluat de la exterior.

În mod traditional, deasupra compozitiei de brânză se așează doua rulouri de aluat in forma de cruce.Dăm la cuptor circa o oră .Lăsăm să se răcească complet și apoi o putem taia felii pentru a fi servită.

Citește și
Rețetă de cozonac pentru Paște. Cum se poate prepara cel mai delicios cozonac?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii