Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Niculae, acuzat ca i-a „taiat" pila lui Rusmanica de pe lista

ro

23 Jul, 2009 02:38 1192 Marime text

„Cu Rusmănică Mircea am avut o discuţie ulterioară, care mi-a reproşat faptul că nu-l ajutasem pe candidatul susţinut de el şi chiar din acest motiv mama candidatului se certase cu el şi cu soţia lui". Aceasta a fost una dintre declaraţiile date de generalul Petre Trandafir, fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Totodată, acesta le-ar fi reproşat maiorului Alexandrescu şi locotenent-colonelului Niculae că i-ar fi stricat relaţia cu Rusmănică.

Conform DNA, persoana în cauză, pentru care s-ar fi făcut atâta vâlvă, ar fi fost Marcel Jeanu, candidat pentru un post la ISU. Procurorii au mai arătat în rechizitoriul prin care s-a dispus trimiterea în judecată a lui Trandafir şi a altora că, înainte de examen, maiorul Gabriel Alexandrescu şi colonelul Gabriel Andrei Niculae, care „gestionau" lista candidaţilor ce urmau a fi „favorizaţi", l-au „tăiat" cu de la sine putere pe Marcel Jeanu, vecinul de apartament al lui Rusmănică. Motivul pentru care Jeanu ar fi fost şters era că „lista respectivă era prea «umflată» şi că depăşea chiar numărul de locuri scoase la concurs". Potrivit DNA, ulterior respingerii lui Marcel Jeanu la concurs, Trandafir le-ar fi reproşat celor doi subalterni că „i-au stricat relaţia" cu şeful Garnizoanei. De altfel, discuţiile purtate de Trandafir cu Rusmănică ar fi avut loc, după cum se arată în rechizitoriu, cu ocazia unei mese festive organizate înaintea concursului, la care au participat şi alte cadre din ISU, dar şi din alte unităţi militare şi, respectiv, civili. Convorbirea dintre cei doi ar fi fost auzită de mai multe persoane, care au fost de acord să dea declaraţii la DNA.

Discuţii înainte de examen

Unul dintre coloneii trimişi în judecată alături de Trandafir şi Rusmănică a declarat: „Înainte cu câteva zile de susţinerea probelor concursului din vara anului 2007, pentru ocuparea unor posturi de subofiţeri, participam de regulă la o serie de discuţii ale inspectorului şef, întâlniri pe care acesta le avea şi cu persoane ce îndeplineau anumite funcţii, din afara unităţii". Colonelul a adăugat: „îmi amintesc că am participat astfel, cel puţin la o discuţie purtată la sediul Grupului II de Intervenţie Port, unde era comandant Costache Viorel, acesta fiind şi organizatorul întâlnirii, discuţie la care mai ştiu că au participat Gabriel Alexandrescu, colonelul Neculai Coman, Viorel Costache şi inspectorul şef Petre Trandafir (...) În mod cert, cu prilejul acestei întâlniri, am constatat cum între amiralul Rusmănică Mircea, pe de o parte, şi Trandafir Petre, pe de altă parte, au existat discuţii în baza cărora amiralul îl ruga pe Trandafir Petre să «îl ajute», în sensul ca Trandafir Petre şi cu membrii comisiei de examinare să «îi ajute» o serie de subordonaţi ai amiralului, pentru a fi declaraţi admişi la examenul ce urma să se susţină". „Îmi aduc aminte că amiralul Rusmănică chiar îi lăuda pe cei în cauză, şi ştiu că erau şase - opt sergenţi angajaţi, despre care spunea că sunt de la Centrul de Scafandri, că sunt oameni cu experienţă deosebită şi care au participat şi la misiuni externe, şi spunea că îi pare rău că îi pierde din unitatea lui şi că se vor duce la Pompieri, dar ar fi păcat de ei să nu fie admişi la ISU Constanţa, în sensul că din sergenţi angajaţi deveneau subofiţeri şi puteau să-şi continue activitatea în cadrul unei unităţii militare până la pensionare. La această discuţie era prezent şi col. Coman Neculai, care era preşedintele comisiei de examinare", se arată în declaraţia colonelului.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii