Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:19 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Generalul Trandafir a „fentat" sechestrul DNA

ro

24 Jul, 2009 01:57 2290 Marime text
cap_5.jpgAverea fostului şef al ISU „Dobrogea" a scăpat neatinsă

Prejudiciul calculat de anchetatori în dosarul „ISU" se ridică la peste 1,2 milioane de lei, iar în vederea recuperării acestuia, DNA a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mai multor suspecţi. Totuşi, chiar dacă generalul Petre Trandafir, fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea", este cap de afiş pe lista neagră a procurorilor anticorupţie, bunurile acestuia nu sunt sub sechestru.

Acest „mic" amănunt are o explicaţie destul de simplă. Potrivit reprezentanţilor DNA, generalul Trandafir este una dintre persoanele faţă de care s-a dispus începerea urmăririi penale spre sfârşitul anchetei. La momentul la care Trandafir a început să fie urmărit penal, procurorii anticorupţie deciseseră deja instituirea sechestrului asupra bunurilor celorlalţi suspecţi, faţă de care urmărirea penală fusese demarată în prima etapă a anchetei. Dat fiind că valoarea bunurilor sechestrate până la acel moment acoperea deja valoarea prejudiciului calculat de DNA, respectiv 1.276.500 de lei, generalul Trandafir a scăpat ca prin urechile acului de sechestru. Cu toate acestea, fostul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea" va rămâne în arest preventiv pentru încă două luni, în urma deciziei judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Aceştia au verificat temeinicia măsurii arestării preventive în cazul generalului şi au decis că nu s-au schimbat indiciile care au dus la luarea acesteia. Cu alte cuvinte, situaţia fostului inspector-şef nu s-a îmbunătăţit cu nimic, chiar dacă dosarul propriu-zis, în care este cercetat pentru fapte de corupţie, a fost trimis în instanţă. Următorul termen pentru verificarea legalităţii arestării va fi fixat abia undeva în jurul datei de 2 septembrie. Între timp însă, militarul poate ataca în recurs decizia de menţinere a stării de arest preventiv. Petre Trandafir a fost trimis în judecată alături de alţi ofiţeri din conducerea ISU „Dobrogea", acuzaţi fiind de ilegalităţi comise cu ocazia concursului desfăşurat la inspectorat în luna august 2007, în vederea ocupării mai multor posturi în cadrul instituţiei.

petre_trandafir_02.jpg„Asociere infracţională"

Conform procurorilor DNA, în zilele premergătoare susţinerii probei scrise pentru concursul respectiv, „inculpatul Trandafir Petre, inspectorul-şef al ISU «Dobrogea», împreună cu subordonaţii săi, inculpaţii Coman Neculai (preşedintele comisie de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel şi Costache Viorel, au constituit o asociere infracţională care a avut drept scop «susţinerea» unui număr de 205 candidaţi". Anchetatorii spun că foile de concurs ale celor 205 ar fi fost „întocmite în fals de către membrii comisiei de corectare a lucrărilor, activitate infracţională în urma căreia un număr de 192 de candidaţi au fost declaraţi admişi în mod ilegal". Concret, falsificarea lucrărilor „favoriţilor" ar fi constat în întocmirea de către membrii comisiei a foilor de concurs ale acestora. În urma acestei acţiuni, au rezultat 171 de note de 10. De altfel, tot conform DNA, prin intermediul lui Petre Trandafir, Mircea Rusmănică şi Eugen Romanescu ar fi exercitat influenţe şi presiuni asupra membrilor comisiei de corectare „în vederea susţinerii a şase candidaţi, cu consecinţa declarării ca admişi a candidaţilor respectivi". În urma anchetei, au fost identificaţi 44 de candidaţi care au picat examenul dată fiind favorizarea anumitor indivizi. Potrivit DNA, 37 dintre aceştia s-au constituit părţi civile cu suma totală de 1.276.500 de lei, pentru recuperarea căreia procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător. Trandafir a scăpat aproape ca prin minune de sechestru.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii